A hely, ahol találkozik a gasztronómia, egészség és tudatosság.

Nem is gondolnánk mekkora erő van abban, ha összefog 3 céltudatos nő és minden tudásukat beleadva létrehoznak egy olyan egyedülálló dolgot Szegeden, ami a térségben igencsak kiemelkedő: ez az Essentiale, ahol egy kifinomult brunchon túl, nem csak az ízlelőbimbóid járnak jól, de feltöltöd a tested a szükséges és megfelelő tápanyagokkal.   Évi, a tulajdonos, régóta

Szűztől a feketéig – teázzunk!

Egészséges, finom és könnyen elérhető – e három jelzővel is összefoglalhatóak a tea fogyasztása melletti érvek. Bercsényi-Bíró Zsuzsa teaszakértő mesél részleteket. Egészségünkre! „Mindenekelőtt a legegyszerűbb érv: a szervezetnek folyadékra van szüksége, ezek fogyasztásával a vér áramlásának növekedése és tisztító hatás érhető el. A tea hatóanyagai között megtalálható a koffein, fluor, flavonoidok. A teában lévő polifenolok

A tea mint superfood

A tea minden fajtája remek tulajdonságokkal rendelkezik. A zöld, a fekete, a fehér és az oolong tea mind ugyanarról a növényről származnak. A különböző módszerekkel lezajló szüret és szárítás más-más teafajtákat eredményez, de mind a négynek magas az antioxidáns-, flavonoid- és polifelon-tartalma. Ezeknek pedig nagyszerű hatása van az agyműködésre. Teával az egészségért A National University

Egy csomó jó hírünk van a normális fogyásról – Hogyan egyél okosan?

Az általános közhiedelem szerint, napi többszöri mérlegre állás, tükör előtti elégedetlen forgolódás, kalóriaszámlálás és éhezés jár a fogyókúrával. Pedig nem biztos, hogy a fogyáshoz vezető út kínszenvedéssel van kikövezve. Enni, enni, fogyni „Nehezen lehet elhinni, de valójában a fogyáshoz enni kell. Sok esetben az baj, hogy a fogyókúrába kezdők nagyon gyorsan, szélsőségesen váltanak. Eddig egy

Paleo, vega, vegán – divatdiéták vagy tudatos trendek?

Vegán, vegetáriánus, paleo-diéta. Csak néhány a manapság divatos táplálkozási és életmód mozgalmak közül. Képviselőik egy része igazi mozgalmár: lélekre ható érvekkel, vágóhíd-fotókkal és láthatóan beteg emberekről készült fényképek küldésével növelik meggyőző erejüket és bizonyítják, hogy náluk melyik, az egyetlen üdvözítő megoldás. De tényleg előkerült az egészséges étkezés kulcsa ? Vegának lenni jó „A táplálkozási ajánlások

Főzelék, ahogy mindig is szerettük volna

Kevés annyira megosztó étel van a magyar konyhában, mint a főzelék. A többségnek leginkább homályos rémképek derengek a menzáról, azonban van néhány fanatikus, akiket ezekkel a borzalmakkal sem sikerült elijeszteni. A túlfőtt zöldségek, melyek valami meghatározhatatlan állagú, íztelen, lisztes, ne adj’ Isten csomós pépben úszkálnak, sokakat képesek egy életre elrettentetni, azonban a műfaj ennél messze

10 tipp, hogy a zöldség valóban egészséges legyen

A szupermarket polcain lévő zöldségek ugyan fényesek, feszesek és jól mutatnak, de kevés tápanyagot tartalmaznak. A vadon növő pitypang levele például nyolcszor több antioxidánst tartalmaz, mint a spenót és negyvenszer többet, mint a jégsaláta. A megvásárolt zöldségek pedig ezt a kevés tápanyagtartalmukat is könnyen elveszíthetik a helytelen tárolás, felhasználás vagy főzés következtében. Íme, a tíz

Tavaszodj velünk! – Medvehagyma mindenhol

Nevéhez egy különös legenda kötődik, miszerint a középkori Teuton lovagok megfigyelték, hogy a hosszú téli álom után ébredő medve ezt a növényt falta először, hogy szervezete erőre kapjon. Az azonban már nem csupán népi fabula, hogy a medvehagyma egészséges, finom és az utóbbi években egyre divatosabb Magyarországon. Nem védett, de óvjuk Az egyszikűek osztályán belül

Pompás napindítások – Három menő reggeli, ami egészséges is!

Anyukánk milyen sokszor elmondta, és mi is ezt mantrázzuk a gyerekeinknek: a reggeli a legfontosabb étkezés! Akkor itt az ideje, hogy ezt magunkra is érvényesnek tekintsük: figyeljünk oda, mit is eszünk ébredés után, és munkába menet előtt. Tankoljunk fel, hogy legyen erőnk és energiánk a télen kissé kimerült tartalékainkat újramozgósítva! Használjunk bátran olyan újdonságnak számító superfoodokat,

Csak jól jársz, ha eszed – Mézes élet

Már a kőkorszakban is része volt az ember táplálkozásának, egészséges és finom, ám jóval kevesebbet fogyasztunk belőle, mint tehetnénk. Talán a gasztronómiai hagyományok hiánya, talán az ár-érték arány átgondolatlansága miatt a méz még mindig nem foglalta el méltó helyét a magyar étkezőasztaloknál. Már régen is tudták A méz ősi táplálék, egy tizenhatezer éves, Spanyolországban fellelt,

Mit egyél, ha 30-as vagy? – Gasztronómiai túlélő kalauz

Jó hírünk van: nincs minden veszve, megfelelő táplálkozással vissza lehet tekerni a biológiai órát. Anyagcserénk a húszas éveinkben még képes a zsíros ételek lebontására is, azonban az eleddig tökéletesen működő rendszer a harmadik x után már nem a régi (4 évente 1 százalékkal lassul az anyagcsere). Lehetséges, hogy a mérleg még nem riogat kövérséggel, de valószínű,

Csodaszigeten jártunk és megállt az idő

Szlovénia egyetlen,  Kostanjevica na Krk nevű kis szigetén virágzik az önellátás, a helyi érdekű gazdálkodás. A település kolostora ma már múzeumként üzemel, de több száz éven át töltötte be eredeti funkcióját: a közösség központja volt. Én kis kertet kerteltem Kostanjevicán a mai napig úgy élnek az emberek, mintha megállt volna az idő. Ma már az emberek