Nem is gondolnánk mekkora erő van abban, ha összefog 3 céltudatos nő és minden tudásukat beleadva létrehoznak egy olyan egyedülálló dolgot Szegeden, ami a térségben igencsak kiemelkedő: ez az Essentiale, ahol egy kifinomult brunchon túl, nem csak az ízlelőbimbóid járnak jól, de feltöltöd a tested a szükséges és megfelelő tápanyagokkal.
Évi, a tulajdonos, régóta dédelgetett álma volt egy hely, amiben nem csak a vendégek, de ő is jól érzi magát. Az elején kiforrott koncepciója még nem volt, de miután körvonalazódott, hogy itt bizony Szeged egyik ikonikus helyét szeretnék megalkotni, – ahol nem csak reggelizni, de ebédelni is tudtok- bátran vonta be a folyamatokba Zitát (aki külföldi tapasztalatával és esztétikai érzékevel támogatja a csapatot) és Valit is (ő pedig a tudomány embere, aki mikroszinten ért az ételekhez). Miután összeállt a terv egy olyan hely megalkotásában, ahol molekula szinten értik a gasztronómiát, pontosan értik, hogy milyen hatással van a szervezetre egy-egy jól összerakott étel, mindenki kamatoztathatta azt, amiben a legjobb. Bár Évi tartja össze a fogaskerekeket és tesz róla, hogy minden rendben menjen, a hármasuk nélkül biztosan nem lenne olyan ez a hely, mint amilyennek megálmodták.
Zita szerepe a finomhangolás, belső szépség megtartása és nagy részben nevéhez köthető a brunch fogalma az étteremben. Magánéleten került keresztül került Szegedre, élt Koppenhágában, Bécsben, Lisszabonban és Pesten is. A részletek embere, hiszen iparművészeti egyetemen végzett, sok időtt töltött brunchos helyeken, ahol tiszta és minőségi ételek vannak, újhullámos kávé.
Vali és a tudományok egy elválaszthatatlan páros, ami szuperül jött az Essentiale-ba. Élete nagy részét részecskekutatással, kismolekulák-, DNS- és fehérjék vizsgálatával töltötte. E tudás birtokában kezdett a táplálkozásra is más, kissé tudományosabb szemmel tekinteni. A táplálkozással kapcsolatos kutatásai fókuszában a test biokémiai folyamatai és a táplálkozás rájuk gyakorolt hatásait vizsgálja. Doktori fokozatának megszerzését követően magyar egyetemeken és kutatóközpontban, Oxfordban, Lund-ban, illetve francia- német- angol- és svéd részecskegyorsítókban gyűjtötte tapasztalatait. A lehető legjobb dolog, hogy tudja milyen a hatóanyagok vannak az ételekben, hogy milyen anyagcsere folyamatok zajlanak az emberi szervezeteben. Az vagy amit megeszel- ezzel ő is maximálisan egyetért, mert ha tudod, hogy mi jó a testednek, azt fogja hatékonyan felhasználni és ezzel rengeteg energiát kaphatunk. Na de ilyen erős csapattal nem is lehetne jobban összeállítani az étlapot, amiből mindenki kiveszi a saját részét. Olyan ételeket alkottak meg, amiket érzékenységgel rendelkező emberek is fogyaszthatnak, de nem szeretnének leadni az ízekből és a gasztronómiai élményekről.
Törekszenek helyi termelőktől vásárolni, hiszen szinte az egyik legfontosabb dolog, az alapanyagok minősége. De nem mehetünk el a megfelelő konyhatechnológia mellett sem, mert az sem mindegy milyen főzési eljárás az ami megtartja a tápanyagtartalmát egy adott ételnek. Keddtől vasárnapig vannak nyitva, hétközben változatos ebéd menüre (11.30-tól zárásig-15.00) is beülhettek: ebben is mindenki megtalálhatja a számára megfelelő ételt, 2 féle leves mellett, 1 vega, vegán és húsos főételből lehet válogatni.
Cateringet, tematikus eseményeket is vállalnak: rendezvények, lánybúcsúk, üzleti reggelik kitelepüléssel, vagy anélkül- bármit megvalósítanak. Bátran állíthatjuk, hogy Szeged, és a térség, egy olyan ikonikus hellyel bővült, ahova bárki nyugodt szívvel betérhet, hiszen senkinek nem kell lemondania a finom ízekről, érzékenység ide vagy oda, itt mindenki kipróbálhatja milyen az, ha nem csak külsőleg, de belsőleg is, sejtszinten, töltődik fel a teste és végső soron a lelke is.
Cím: Vitéz utca 4., Szeged
Facebook : Essentiale Brunch
szerző : Vitális Lilla
még több Essentiale cikk: Katt ide
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra