Pezsgő mindenhol – magyar sikerekkel

Idén immáron pezsgőfronton sem maradtunk sikerek nélkül: a londoni Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC) a somlói Kreinbacher Birtok idén két aranyérmet is kapott, sőt, a díjátadón átvehette a 11 National Champions nagydíj egyikét. A Brut Classic 2011 Magnumért kapták meg a Best Hungarian Sparkling Wine trófeát, ugyanez a tétel két kategóriában Best in Class díjat is kapott, míg a Prestige Brut aranyérmesként végzett a versenyen. Magyarországi pezsgőkészítő első alkalommal részesülhetett ilyen magas szakmai elismerésben. A Kreinbacher Birtok arra is büszke lehet, hogy hazai forgalmazóként kínálatukban igazi champagne-ok is szerepelnek, és őszintén szólva a magunk részéről mégcsak különösebb ok sem kell hozzá, jöhet bármikor egy jó pohár francia ital! A somlói pincészet saját pezsgői mellett két tavasszal bemutatott újdonságukat, a Piper-Heidsieck és a Charles Heidsieck pezsgőket is határozottan érdemes megismerni. Könnyű lenne azt gondolni, hogy egyazon márka két elhajlásáról szól az ő történetük, de valójában annyi köze van a két háznak egymáshoz, hogy ugyanazon francia cégcsoport tulajdonában vannak.

Marie-Antoinette, Marilyn Monroe és a Piper

Mi kötheti össze a két nőt? Hát a Piper-Heidsieck! Az alapító, Florens-Louis Heidsieck pezsgők iránti rajongása akkor kezdődött, mikor beleszeretett egy Champagne-i lányba és vele együtt a szőlőbe is. Elhatározta hát, hogy királynőhöz méltó italt készít. Nem sokkal később 1785-ben aztán az a megtiszteltetés érte, hogy pezsgőjét bemutathatta magának Marie-Antoinette királynőnek, aki le is csapott rá és kinevezte az “udvar pezsgőjének”. Halála után unokaöccse, Christian vitte tovább a pincészetet és összeállt az üzletember Henri-Guillaume Piper-rel. És milyen jól tette! Nemsokára ugyanis már nem csak a francia, de további 14 uralkodói ház udvari pezsgőbeszállítója lett az immáron Piper-Heidsieck néven futó cég: a Habsburg uralkodóktól egészen a kínai császárig. A Piper-Heidsieck pezsgők mind a mai napig megőrizték elegáns, izgalmas karakterüket. Ennek is köszönhetően népszerűségük tovább növekedett az elmúlt évszázadok során. Marie-Antoinette mellett másik nagy rajongója a Piper champagne-nak Marilyn Monroe volt, aki saját bevallása szerint a napját egy pohár Piper-Heidsieck-kel kezdte, hogy felmelegítse magát. Erre szüksége is lehetett, hiszen hálóruha helyett pár csepp Chanel No. 5-t tett csak magára lefekvés előtt. A Mozi világa amúgy is szorosan összekapcsolódik a Piper-Heidsieck házzal, hiszen Rex Harrison a My Fair Lady-ért kapott Oscar díját egy óriási meglepetéssel ünnepelhette, a ház egy a színész testmagasságával megegyező palackot kapott, amiben 48 üveg tartalma fért el. 1993 óta pedig az egyik legismertebb filmfesztivál, a Cannes-i hivatalos  pezsgője. Két éve pedig az Oscar gálán is Piper-Heidsieck-kel koccintanak:

A Piper-Heidsieck ház pezsgői, pontosabban champagne-ai szakmailag is komoly színvonalat képviselnek. Ezt pedig nagyban köszönhetik az utóbbi évtizedek legjelentősebb pincemesterének, a 24 éves kora óta tevékenykedő Régis Camus-nek, aki hozzáértő vezetésével számos nemzetközi elismerést tudhatnak magáénak: az Év Pezsgőkészítője díj többszörös nyertese. Az évfordulókat pedig különleges „ékszerekkel” ünnepli a ház: 1885-ben a századik évfordulójukra III. Sándor cár ékszerésze, Fabergé tervezett nekik egy különleges palackot gyémánt, arany és lapis lazuri berakással. Ez inspirálta aztán a kétszázadik évfordulóra készült díszített palackot is, vagy presztízs cuvée-jük a Rare különleges aranytiara “címkéjét”.  A Piper stílus egyik jellegzetessége, hogy cuvée-ikben főszerepet kap a pinot noir, amelyhez a chardonnay eleganciát, a pinot meunier gyümölcsösséget ad. Házasításkor igyekeznek visszaadni Champagne sokszínűségét, ezért modern pincészetükben minden egyes alapbort fajtánként, termőhelyenként és a lehető legkíméletesebben kezelnek. Házasításokhoz 10-15 %-nyit használnak az előző évjáratok boraiból.

Charles Heidsieck – a pezsgők gentleman-je, a gasztronómia pezsgője

brut-rserve_credit-pol-baril_26500640225_oCharles Heidsieck ugyan rokonságban állt a Piper-Heidsieck házból már ismert Florens-Louis Heidsieck-kel, de később érkezett Champagne-ba és cégét függetlenül, teljesen önállóan alapította meg 1851-ben.  Egy évvel később egy amerikai útja során felismerte az újvilági piacban rejlő lehetőséget és nagy mennyiségben kezdte el forgalmazni a pezsgőt New York államban és környékén. Így lett ő Amerika ünnepelt Champagne Charlie-ja, amely megnyitotta számára az utat az itteni felső tízezer felé. Határozott személyisége mind a mai napig visszatükröződik az általa megálmodott champagne karakterében is: a cuvée-jük szokatlanul magas arányban, 40 %-ban tartalmazza az előző évjáratok borait, amelyek átlagéletkora 10 év. A Charles Heidsieck ház pincemestere, Cyrill Brun a reims-i, római kori pincerendszerekben, a créyerek-ben érleli a világ legjellegzetesebb pezsgőit. A mészkő pincéknek az az előnye is megvan, hogy állandó a páratartalom és a hőmérséklet, akár 10 évig is érlelődhetnek itt optimális körülmények között, az olyan champagne-ok, mint a presztízs cuvée-khez mérhető, nem évjáratos Brut Réserve, vagy a rangos trófeák sorát elnyerő Blanc des Millénaires 1995.

Írjon véleményt