Mautner Zsófi, Budapest Bites című könyvében így ír a lángosról: “Ha engem kérdeznek, hogy mondjak egy ikonikus magyar street-food-ot, rögtön a lángos jut eszembe. Hódító útja eredményeképpen a lángos ma már minden országban megtalálható, még New Yorkban is jelen van. Magyarországon két helyen a legnépszerűbb: a piacokon, ahol a lángos már része a hétvégi vásárlás rituáléjának és nyáron a Balaton parton, ahol igazi strandkajának számít. Legtöbben fokhagymásan vagy sajtos-tejfölös feltéttel eszik, de én szeretem egy kicsit megspékelni különlegesebb, a világkonyha által inspirált feltétekkel is: a kedvencem burrata-val és za’atar-ral.”
Ha otthon is készítenél, itt egy tuti recept:
Hozzávalók (4 főre):
- 250 ml langyos tej
- fél teáskanál cukor
- 25 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 20 g só
- 100 ml író vagy kefír
- 2 evőkanál olaj
- + olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A tejet langyosítsuk meg, és keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljunk bele élesztőt, és futtassuk fel. Erre a legjobb az 50 fokra melegített sütő, itt 10-15 perc alatt biztosan felfut.
- A lisztet mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá az ízlésednek megfelelő mennyiségű sót, majd a felfutott keveréket és az olajat. Kezdjük el összegyúrni, és adagoljuk hozzá folyamatosan a vizet. Ha már kellőképp lágy – könnyen formálható, laza – tésztát kaptunk, ami elengedi a tál falát, akkor ne adjunk hozzá többet.
- Fedjük le a masszát egy laza szövésű konyharuhával, és tegyük félre kelni körülbelül 40 percre. Ha ez letelt, formáljunk a tésztából gombócokat – 10-15 darabot, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb lángosokat szeretnénk majd ,- és újabb fél óráig hagyjuk őket kelni.
- Miután ez is letelt, forrósítsunk olajat – annyit, hogy bőven elférjen benne a lángos – egy nagyobb serpenyőben, és süssük ki a tésztát.
Ha szeretnéd megnyerni Zsófi könyvét, amelyben még több szuper magyar étel receptjét találod, kattints a facebook oldalunkra!
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra