Villámlátogatás a Michelin Guide által ajánlott Sauska 48 étteremben

Bicsár Attila

Villányban tettünk egy villámlátogatást, hogy gratuláljunk Bicsár Attila séfnek a Sauska 48 étterem sikeréhez.

 

Attila, hadd tegyem fel az álnaiv kérdést: mi történt veled mostanában?

– Szerencsére attól függetlenül, hogy milyen nehéz időszakot élünk a világban, nagyon sok pozitív dolog történik velem. Kezdve azzal, hogy nemrég jött a hír: bekerültünk a Michelin Guide által ajánlott magyar éttermek közé. Ez egy abszolút dolog, nagyon boldogok vagyunk!

 

Mit jelent ez egyébként az étterem életében? Jelent valami pluszt, vagy az élet ugyanúgy megy tovább?

– Mondhatni zajlik tovább az élet, de azért ez nem tejesen igaz. Tesszük a dolgunkat, de még jobban odafigyelve az apró részletekre. Hiszen ez az elismerés azt jelenti, hogy figyelemmel kísérik a munkánkat, és egyaránt jelzi, hogy jó az út, amin járunk, és azt is, hogy vannak még dolgok, melyeken javítanunk kell, mivel nem kaptunk csillagot. Ezeket a hiányosságokat igyekszünk feltérképezni, megoldani. Már most látszik, hogy még élénkebben érdeklődnek irántunk, és az év végi bekuckózás, pangás időszakában nagyon jó, ha fellendül az élet. Szóval teljes mértékben pozitív élmény. Hamarosan érkezik a libanap, a téli menü. Ezzel párhuzamosan pedig készülünk a tokaji nyitásra. Köztudott, hogy ott is megnyílt a borászat, és az ősszel egy szüret már le is zajlott.

 

 

Jövőre pedig ott is tervben van egy étterem, igaz?

– Igen, és reméljük, hogy késő tavasszal, kora nyáron valóban meg tudjuk nyitni. A koncepció és az ételek már körvonalazódnak. Folyamatosan fedezzük fel a környéket. Kutatjuk a helyi alapanyagokat, termelőket, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi.  Nem beszélve a személyzet keresésről, ami nem olyan egyszerű kérdés mostanában, főleg vidéken. Szóval van teendő bőven.

 

Mindjárt visszatérünk az vendéglátós életedre, de talán sok olvasó és gasztrorajongó sem tudja, hogy idén saját termékekkel is elindultál. Mesélnél erről egy kicsit?

– Ez körülbelül kétéves sztori. A járvány előtt kezdődött, amikor a vendégek kérdezték, hogy nem lehet-e valahol megvásárolni, amit megkóstoltak Villányban. Ez adta az ötletet, így elkezdtem az általam a konyhában is képviselt ízeket üvegbe zárni, és megszületett a Falusi Gourmet termékcsalád. A sertéstől a paprikakrémig változatos az irány, de a fő attrakció a kacsa és a kacsamáj. Még elég új a dolog, az elején járok, a honlapomon, a https://www.bicsarattila.com/ oldalon megtalálhatóak, hogy pontosan milyen termékek vannak és hol elérhetőek.

 

 

Ha jól tudom, külön karácsonyi boxokat is készítesz.

– Így van, díszdobozokat is lehet rendelni, hármas és nyolcas kiszerelésben, akár egy kiváló Sauska borral kiegészítve. Érdemes már most szétnézni és leadni a rendelést, mert abszolút kézműves termékről beszélünk, hamar elkapkodják.

 

 

Hogyan népszerűsíted a neved és a termékeidet?

– Mivel nem vagyok egy ismert személyiség a médiában, maradt az internet, a saját weboldalam, a YouTube-csatornám és a közösségi média. Vagy együttműködés olyan cégekkel, mint az OMV, akik elérhetőek az egész országban. Az egyik szendvicsem a FalusiGourmet néven kapható a töltőállomásokon. Említhetném a La Lorainne Magyarországot is, akik pékárú gyártással foglalkoznak. Általuk szendvics ötleteket, praktikákat mutatok a felhasználóknak. Ez mind jó lehetőség arra, hogy minél inkább ismertebbé váljon a FalusiGourmet és az én nevem is.Van még egy másik termékcsalád is, melynek a fő profilja a gomba. Mushroom Republic. Itt is az én ötleteim, receptjeim alapján készülnek a termékek.

 

 

Picit kanyarodjunk vissza a Sauska 48-ba. Kijelenthetjük, hogy jó évet zártatok? Hiszen a Dining Guide top vidéki éttermei között is a csúcs közelében vagytok, jött a Michelin ajánlás, tehát bezsebeltétek, amit ezen a téren lehetett.

– Továbbra is úgy gondolom, hogy jó úton haladunk. Nyilván sokan feltették a kérdést, hogy vártam-e csillagot, és persze, én is eljátszottam a gondolattal, mi lenne ha. De én vagyok a legmélyebben ebben a történetben, én tudom és látom tisztán, hogy mik azok az apróságok, amelyekben még fejlődnünk kell. Ez egy jó visszajelzés, hogy bekerültünk az előszobába. Sok vendég is írta, hogy azt hitték, csillag lesz… Nekem ez a bizalom, ez a szeret is rettenetesen jólesik, ez is komoly elismerés. Mindentől függetlenül azt mondhatom, igen, nagyon sikeres évet tudhatunk magunk mögött, szerencsére még ebben a nehéz helyzetben is kitartanak mellettünk a vendégek. Mi pedig igyekszünk folyamatosan fejlődni, emelni a szintet mind az ételek, mind a kiszolgálás tekintetében. Élve a lehetőséggel,és a Sauska család támogatásával, ezt csak fokozni tudjuk és fogjuk is!

 

 

 

Fotók: Pixeltaster

web: Bicsár Attila

Írjon véleményt