A valódi palesztin konyha a szívekben él – receptek

Gázára is érvényes a valódi turisták 1.számú szabálya: ha meg akarsz ismerni egy vidéket és az ott élő embereket, akkor először a konyhájukat ismerd meg. Kóstold meg ételeiket, hogy milyen helyi alapanyagokból, és hogyan készítik el őket. Mindent megtudsz róluk.
Két olyan palesztin receptet mutatunk, amit az utcai kifőzdékben ritkán lehet kapni, ezeket otthon készítik a palesztin asszonyok, szívvel-lélekkel-leleményességgel.

Krass spenóttal (öt személyre)

Hozzávalók a tésztához:

250 g liszt
egy csipet só
¼ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál sütőpor
75 ml olívaolaj
60 ml natúr joghurt
meleg víz
liszt a dagasztáshoz

Hozzávalók a töltelékhez:

½ kg spenót (megmosva)
½ kg újhagyma (megmosva, felaprítva)
1-2 citrom leve
60 ml olívaolaj
½ teáskanál sumac (őrölt szömörcéből készült fűszer)
só, bors

A tésztához keverj össze minden hozzávalót. Ha túl sűrű a tészta, adj hozzá egy kis meleg vizet, ha túlságosan ragad, egy kis lisztet, de mindenképpen maradjon puha. Tedd meleg helyre 1-2 órára, ami alatt a kétszeresére dagad.
A töltelékhez keverd össze a spenótot és az újhagymát a citromlével, az olívaolajjal és a sumaccal, sózd és borsozd. Dolgozd össze erőteljesen, amíg a spenót levet enged, majd facsard ki jó alaposan. A tésztából vegyél ki egy keveset és nyújtsd ki egy kb. 1,2 centis átmérőjű korongokká, tegyél a közepére egy evőkanállal a töltelékből (előtte facsard ki még egyszer a levét, hogy biztosan száraz legyen). A tészta széleit hajtogasd fel úgy, hogy egy háromszöget kapj, és jó alaposan zárd le a tetejét. Egy kiolajozott tepsiben mehet a forró sütőbe addig, amíg aranybarnára pirul.

Krass spenóttal
(Fotó: www.maureenabood.com)

Muta’abal

Hozzávalók:

2 közepes méretű padlizsán
1-2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
3 evőkanál tahini
1 citrom leve
só, bors

Nyílt tűz fölött pirítsd meg a padlizsánokat (a gáz főzőlap lángja is megfelel), amíg a héjuk teljesen fekete nem lesz, a húsuk pedig megpuhul (ezt úgy ellenőrizheted, ha beleszúrsz egy kést). Hosszában vágd félbe őket, kapard ki a belsejüket és tedd egy tálba. Add hozzá a tahinit, a fokhagymát és a citromlevet és egy villával dolgozd össze. Sózd és borsozd ízlés szerint.

Muta’abal
(Fotó: www.whiskaffair.com)

Forrás: The Guardian

Írjon véleményt