Gasztrokalandozás az olasz csizma sarkánál

Puglia egyre népszerűbb desztinációnak számít a varázslatos strandjai és a magával ragadó mediterrán táj miatt. Azonban nem utolsó szempont, hogy fantasztikus kulináris élmények is várják az ide utazókat. Hova menjünk és mit csináljunk, ha az orecchiette tészta földjének központjában, Bariban szeretnénk eltölteni egy napot?  Csak amit a helyiek Bari hosszú múlttal rendelkező városközpontjába nem csak

Utazás az európai kondér körül 3. rész-Bécs sokféle arca

Vettünk négy európai várost, ahová könnyedén eljuthat a magyar utazó vonattal, repülővel, kocsival. Keletre és Nyugatra egyaránt, ahogy egy átlagos közvélemény-kutatásból is kijönne. És vettünk egy teljesen hétköznapi utazót, aki talán 1-2 vendéglőt betervez, de emellett kíváncsi a piacra, egy jó pékségre, egy hangulatos kávéházra vagy egy kiváló sörre. Szeret olcsóbban is találni jó minőséget,

Utazás az európai kondér körül 2. rész – Varsó, az új Berlin

Vettünk négy európai várost, ahová könnyedén eljuthat a magyar utazó vonattal, repülővel, kocsival. Keletre és Nyugatra egyaránt, ahogy egy átlagos közvélemény-kutatásból is kijönne. És vettünk egy teljesen hétköznapi utazót, aki talán 1-2 vendéglőt betervez, de emellett kíváncsi a piacra, egy jó pékségre, egy hangulatos kávéházra vagy egy kiváló sörre. Szeret olcsóbban is találni jó minőséget,

Utazás az európai kondér körül 1.rész – A pozsonyi kötelezők

Vettünk négy európai várost, ahová könnyedén eljuthat a magyar utazó vonattal, repülővel, kocsival. Keletre és Nyugatra egyaránt, ahogy egy átlagos közvélemény-kutatásból is kijönne. És vettünk egy teljesen hétköznapi utazót, aki talán 1-2 vendéglőt betervez, de emellett kíváncsi a piacra, egy jó pékségre, egy hangulatos kávéházra vagy egy kiváló sörre. Szeret olcsóbban is találni jó minőséget,

Az olasz csizma déli részén még javában tart a nyár – Útinapló Budai Zsanival

Olaszország és a jó étel viszonyát ecsetelni teljesen felesleges, hiszen tíz emberből öten biztosan ezt neveznék meg kedvenc konyhájukként. Nem véletlen, az első gondolata az olasz konyha kapcsán mindenkinek a nap érlelte paradicsom, a friss tészta és az itthon szinte utánozhatatlan pizza. Általánosságban beszélni róla azonban közel akkora kihívás lenne, mint az európai gasztronómiáról következtetéseket

Európa egyik legjobb sonkáját termálfürdőben érlelik

Nem véletlen, hogy a leghíresebb európai sonkák a mediterrán országokból származnak; tengeri levegő és meleg szükséges az érlelésükhöz. Ám északabbra, Ausztria zöld szívében is akad egy manufaktúra, amely megteremtette a Földközi-tenger medencéjére jellemző körülményeket. A stájer Vulcano manufaktúra egy termálfürdő medencéje alatt érleli sonkáit. Az Alpok lankáin bármi megtörténhet Auersbach-nál még csak kezdődnek az Alpok

Veszedelmes paradicsom? – Utazás az Orkney-szigetekre

Ha valaki repülővel érkezik az Orkney-szigetekhez, az ablakon kinézve fenséges látvány tárul elé: kis élénkzöld foltok sora, ahol szántóföldek terülnek el, és bárányok legelnek. A Skócia partjaitól északra található szigetek Nagy-Britanniához tartoznak, az idelátogatók mégis úgy érezhetik, mintha egy egészen különös, másik világba csöppentek volna. Komppal, repülővel, biciklivel A 70 sziget közül 20 lakott, ezek

Napsütötte Villány – Bővült a Gere Pincészet kóstolótere

Már régóta az egyik leghangulatosabb borkóstolók helyszíne Gere Attila villányi Pincészete és a hozzá kapcsolódó Crocus Gere Bor Hotel. Nemrég pedig az egész egy átalakításon, bővítésen ment át, ami új távlatokat nyitott meg a borszerető emberek előtt.  Kóstolni hangulatosan A kóstolóteret és a rendezvényhelyszínt is a családias hangulat határozza meg, valamint azok a mediterrán jegyek,

Nyári melegben: gazpacho forever

A nyár leghűsítőbb levesének, a gazpachónak megannyi változatával találkozhatunk, de elkészítésének igazi titka a jó minőségű zöldségek felhasználásában és a spanyol éghajlatban rejlik. Leves született Sokan hihetik azt, hogy a gazpacho akkor született, mikor Columbus az új világból hazatérve, olyan kincseket hozott magával, mint a paprika és a paradicsom. A spanyol zöldségleves igazából Andalúziában született

A valódi palesztin konyha a szívekben él – receptek

Gázára is érvényes a valódi turisták 1.számú szabálya: ha meg akarsz ismerni egy vidéket és az ott élő embereket, akkor először a konyhájukat ismerd meg. Kóstold meg ételeiket, hogy milyen helyi alapanyagokból, és hogyan készítik el őket. Mindent megtudsz róluk. Két olyan palesztin receptet mutatunk, amit az utcai kifőzdékben ritkán lehet kapni, ezeket otthon készítik

Mit eszik a francia gasztronómia legnagyobb csillaga?

Yannick Alléno jelenleg az egyetlen séf Franciaországban, akinek két, háromcsillagos étterme is van, emellett pedig egy neves gasztronómiai magazin, a YAM kiadója. Most elárulja, mik a kedvenc fogásai, a reggelitől a késő esti koktélokig. Regelizz úgy, mint egy francia! Amikor Párizsban van, általában csak croissant-ból és egy csésze kávéból áll a reggelije, de számára a

Londonban, hej – teraszozni mindenhol jó!

Itt a nyár, és időnként még Londonban is előbukkan a nap a felhők közül, bár hozzátesszük, hogy szerény szerkesztőségi tapasztalataink alapján mi mindig jó időben voltunk ott. A Tatler összegyűjtötte a leghangulatosabb londoni kávézókat, ahol a kertben vagy a teraszon ülve élvezhetjük a mindent. The Garden at Blakes Vibrálóan élénk színek uralják a teraszt, amit

Balkán – Ezt kóstold meg, ha délre indulsz!

A Balkán sokszínű gasztronómiájában a török fűszerek keverednek az olasz halászhajókról származó receptekkel, az itteni országok hagyományai találkoznak a modern trendekkel. Jön a nyár, kiránduljunk hát a tengerpartra és, ha már ott vagyunk, mindenképpen vessük bele magunkat a hamisítatlan balkán gasztronómiába! Rakija A Balkán pálinkája: gyümölcspárlat, ami készülhet körtéből, szilvából, almából, birsalmából vagy szőlőből. Csak

Barcelonai ízek Zsanitól – Utazás mindenkinek

Ez az a város, amelybe Woody Allen – Vicky Cristina Barcelona című filmjének köszönhetően már azelőtt szerelmes voltam, hogy jártam volna ott. Ha azt mondanák, hogy holnap indulhatok, csak annyit kérdeznék, hogy mekkora poggyászt vihetek az útra. Tulajdonképpen itt tényleg minden egy helyen van, ami a boldogsághoz kell. A tökéletes nyaralóhely Van tengerpartja, sőt hajók

Egyszer az életben: Füstölj halat Dániában! – Utazás mindenkinek

Így volt ezzel Tóth Zsófi is, és eljutott egészen a dán tengerpartra, Hvide Sande nevű kis városkába, hogy megkóstolja a legtutibb hideg és meleg füstölési eljárással készült halakat. Helyben, a tengerparton, dán rugbrød (rozs) kenyérrel és sörrel. A halászok tényleg korán kelnek Miért kelnek korán a halászok? Nem jöttünk rá Hvide Sandéba vezető utunk során,

Akkor most jöjjön Bangkok és a thai konyha!

Lehet, hogy vannak olyan thai ételek, amelyek egész egyszerűen nem ízlenek, de olyat biztosan nem találunk köztük, ami unalmas lenne. Meghökkentően izgalmas viszont annál több. Ízek, színek, fűszerek Az európai és amerikai thai éttermek szokásos felhozatala (satay, pad thai és vörös curry) nyomokban sem adják vissza az ország gasztronómiájának sokszínűségét. Thaiföld déli részén jellemző étel, a

Streetfood-mennyország Berlinben – Budai Zsani végigkóstolta

Berlin számomra szerelem első látásra, első kóstolásra. Őszintén odavagyok ezért a vagány, nyitott városért, nemcsak az ételek miatt (bár már azzal megvett kilóra), hanem az egész hangulata miatt. A városon belül is nagy kedvenc lett Kreuzberg, ami egy laza városrész, sok szempontból emlékeztet a budapesti Kazinczy utcára és környékére. A számtalan izgalmas kifőzde és bisztró

Megőrülnek érte az ínyencek – Az ecuadori csoki csodája

A csokoládé-rajongók számára Ecuador az, ami Bordeaux a jó borok szerelmeseinek. Az átlagos tejcsokoládéba leginkább Elefántcsontpartról és Ghánából származó kakaó kerül, de a Csendes-óceán partjától az Andok hegycsúcsaiig elterülő országban termelt cacao de arriba ennél magasabb színvonalat képvisel. Íze testesebb, és gyakran kiegészül különböző trópusi gyümölcsök, magvak, fűszerek vagy virágok aromájával. Latin-Amerika, mi más? Guayaquil

Kóstold meg Berlint Budai Zsanival! – Utazás mindenkinek

Berlin már egy ideje rajta volta potenciális úti céljaim listájára, itt volt az ideje tenni is a dologért. Előre sejthető volt, hogy a tél végénél találhattunk volna alkalmasabb időpontot is, a gyakran zord időjárással megáldott város megtekintéséhez, azonban volt bőven, ami kárpótolt az időnként bekövetkező – szó szerint vett – bőrig ázásunkért. A kötelező turistacélpontok