Barcelonai ízek Zsanitól – Utazás mindenkinek

Ez az a város, amelybe Woody Allen – Vicky Cristina Barcelona című filmjének köszönhetően már azelőtt szerelmes voltam, hogy jártam volna ott. Ha azt mondanák, hogy holnap indulhatok, csak annyit kérdeznék, hogy mekkora poggyászt vihetek az útra. Tulajdonképpen itt tényleg minden egy helyen van, ami a boldogsághoz kell.

A tökéletes nyaralóhely

Van tengerpartja, sőt hajók helyett napernyők foglalják el a part zömét. Főként Gaudí révén elképesztő az építészete, gondoljunk csak a Sagrada Familiara, ami a világ egyik legszebb temploma. Ha valaki meg szeretné tapasztalni, hogy milyen az igazi nyüzsgő, mediterrán éjszaka, annak itt a helye, a hideg teleket pedig el is felejthetjük, ha itt szeretnénk élni. Az egyik legerősebb érvem azonban a város mellett, a katalán konyha; mint a legtöbb déli ország, ez is az egyszerűségével vett le a lábamról.

(Fotó: Budai Zsanett)

Kulináris kincsesbánya

Számtalan olyan élményt tartogat, amit kötelező végigkóstolni. Az egyik kedvenc emlékem, hogy itt ettem életemben először borotvakagylót, ami ugyan nem a szépségéről híres, viszont édeskés, kissé masszív húsával más, mint a legtöbb kagyló. Persze halakban és tenger gyümölcseiben a kínálat közel sem áll meg itt, elképesztően sokféle és szuper friss áru között válogathatunk mind az éttermekben, mind a piacokon.
Világviszonylatban is az egyik legkiemelkedőbb a spanyolok különleges ibériai sertéséből készült sonka. Közülük a legkiválóbbakat, azaz bellottát az utolsó hónapokban kizárólag makkal etetik és szabadon tartják. Sonkák mellett zseniális kolbászokat is találunk, az örök kedvenc természetesen a chorizo.

Az egész napos strandolás és városnézés közben kell az energia, így bakancslistás kóstolnivaló a híres édességük, a churros, ami olajban kisütött fánkszerű tészta, melyet – ha nem lenne elég szénhidrát bomba – még csokiba is tunkolhatunk.

Tapas, piac, street food

Ha csak egyetlen dolgot kell választani, amit kötelező Spanyolországban kipróbálni, az a tapas élménye. Az összefoglaló név apró hideg és meleg fogásokat egyaránt jelenthet, melyekből általában egyszerre több is az asztalra kerül. A legegyszerűbb verziója a sült krumpli, de a lehetőségek tárháza végtelen, számos zöldséges, halas és húsos fogás közül válogathatunk. 

Ha Barcelonában járunk, kötelező program a piacra menni, ezek közül is a leghíresebb a La Boqueria, amely legendásan Európa legjobbjai között van. Valóban elképesztő a kínálata, sőt, nem csak alapanyagokat vásárolhatunk, hanem számtalan street food közül is válogathatunk. Az egyetlen hátránya pont a népszerűsége miatt az óriási a tömeg, azonban a belváros környékén maradva, a kevésbé hajszolt piacok között is akadnak olyanok, melyeket érdemes meglátogatni, vásárolni és kóstolni, például a Santa Caterina.

(Fotó: Budai Zsanett)

Írjon véleményt