Gasztrokalandozás az olasz csizma sarkánál

Puglia egyre népszerűbb desztinációnak számít a varázslatos strandjai és a magával ragadó mediterrán táj miatt. Azonban nem utolsó szempont, hogy fantasztikus kulináris élmények is várják az ide utazókat. Hova menjünk és mit csináljunk, ha az orecchiette tészta földjének központjában, Bariban szeretnénk eltölteni egy napot? 

Csak amit a helyiek

Bari hosszú múlttal rendelkező városközpontjába nem csak az impozáns épületekért érdemes ellátogatni, hanem a mennyei fogásokért is. Ha teszünk egy sétát a városban, egyből láthatjuk, hogy a gasztronómia mennyire központi helyen szerepel a pugliai emberek életében: nyüzsgő halpiac reggelente, pörgős kávézók napközben és élettel teli éttermek este. Ráadásul, ha a hét vége fele érkezünk, láthatjuk azt is, ahogy az óváros szűk utcái megtelnek a házuk elé kiülő idős hölgyekkel, akik szemünk láttára gyúrják és formázzák az egyik leghíresebb helyi tésztát, az orecchiettét.

Amikor Olaszországban járok, mindig szeretek felkeresni egy-egy osteriát, hogy a helyi ételeket rusztikus módon elkészítve próbálhassam ki, pont úgy, ahogy a „mamma” is csinálja. Bariban járva érdemes ellátogatnunk az Osteria delle Travi nevű fogadóba, ahol megkóstolhatjuk a „nénik” által készített orecchiette tésztát lóhúsos raguval (orecchiette al ragú di carne di cavallo), vagy a régió másik különlegességét, a tiella baresét, egy rizzsel, burgonyával és kagylóval készült fogást.

 

Ha Bariban járunk, nem szabad kihagynunk a dél-olasz vidékek egyik legízletesebb sajtját, a cacciocavallót sem. Én egy kis sikátorba betévedve leltem rá az Osteria Le Arpie nevű helyre, ahol a dombvidékek nevezetes sajtját kerámiaedényben megsütve tálalják fel előételként, tűzforrón, még sercegve.

Puglia fővárosa ugyanakkor közismert az utcán kapható, helyi street foodokról is, amit megtapasztalhatunk, ha teszünk egy sétát a szűk sikátorok között. Az egyik legelterjedtebb a panzerotto, ami nem más, mint egy félhold alakú, alapvetően paradicsomszósszal és mozzarellával megtöltött, majd olajban kisütött tészta.

A városközpont minden este megtelik emberekkel, beindul az élet. Ha vacsora után szeretnénk átadni magunkat a pugliai életérzésnek és beülnénk még egy pohár italra, vár minket a Piazza Mercantile pörgős bárjaival.

A fotókat a szerző készítette.

Írjon véleményt