Európa egyik legjobb sonkáját termálfürdőben érlelik

Nem véletlen, hogy a leghíresebb európai sonkák a mediterrán országokból származnak; tengeri levegő és meleg szükséges az érlelésükhöz. Ám északabbra, Ausztria zöld szívében is akad egy manufaktúra, amely megteremtette a Földközi-tenger medencéjére jellemző körülményeket. A stájer Vulcano manufaktúra egy termálfürdő medencéje alatt érleli sonkáit.

Az Alpok lankáin bármi megtörténhet

Auersbach-nál még csak kezdődnek az Alpok vonulatai. A finoman fodrozódó vulkáni lankákon biogazdaságok érik egymást, a világ legjobb eceteit, almalevét, tökmagolajait adva. 2000-ben egy helyi termelő nem kisebb fogadalmat tett, minthogy elkészíti a Földkerekség legkitűnőbb sonkáját. Azóta nemzetközi díjak sora jelzi, hogy a Vulcano húsáru-manufaktúra jó úton jár céljai elérésében. Ízvilágukat meghatározni nehéz, megszokni viszont nagyon könnyű – mondják a helyi éttermek és szállodák vendégei.

Fürdőző sonkák

A Bettina és Franz Habel által készített húsok a rendkívül hosszú ideig tartó érlelésnek és a minőségi állattartásnak köszönhetik különleges aromájukat. Évi 3500 egyedet vágnak le német nagyfehér, duroc és pietrain fajtákból. A sertéseket 3 környékbeli farmer tartja, és eteti speciális takarmánnyal. Ennek köszönhető, hogy a Vulcano sonkáinak fehér, lágy zsírja ellenáll az érlelésben szokatlanul magas hőmérsékletnek is. Még az olyannal is, mint amilyen a loipesdorfi termálfürdő központi medencéje alatt uralkodik. A Habel család itt alakítottak ki egy sonkaérlelő termet, ahova úszás közben is be lehet pillantani. Az itt úszók arckifejezése azon fiúk ábrázatát idézi, akik a boldog békeidőkben a Gellért-fürdő folyosóján bámulták lemerevedve a fölöttük evickélő néniket. (A különbség persze adott: az osztrák húskampón lógó sonkák sokkal formásabbak, mint a fürdőruhások voltak!)

„Marketing fogásnak sem rossz, mert sokan látják a húsainkat, de minket sokkal jobban izgat, hogy az innen kikerülő sonkáknak semmihez sem hasonlítható íze lesz” – avat be a kulisszatitkokba Bettina Habel. Mivel a Vulcano szalámija, sonkája, kolbászai, szalonnái és szárított snackjei (crisps) Ausztrián kívül csak Németországban, Svájcban és Belgiumban érhetők el, mindenképpen utaznunk kell ezért az élményért, de nem sokat. Szerencse, hogy a gasztronómiai szempontból a legérdekesebb osztrák régiónak tartott Stájerország közvetlenül a magyar határ mellett terül el.

A víz szintje alatt érlelődő sonkákat két csúszdázás között itt lehet megtekinteni:
Thermalquelle Loipersdorf – 8282 Loipersdorf bei Fürstenfeld, Thermenstraße 152.
info@therme.at
Csoportos, magyar nyelven vezetett kóstolótúrát pedig itt lehet tenni a sonkakészítés osztrák fellegvárában:
Vulcano Schinkenmanufaktur – 8330 Auersbach, Eggreith 26.
schinkenwelt@vulcano.at

Írjon véleményt