Egyszer az életben: Füstölj halat Dániában! – Utazás mindenkinek

Így volt ezzel Tóth Zsófi is, és eljutott egészen a dán tengerpartra, Hvide Sande nevű kis városkába, hogy megkóstolja a legtutibb hideg és meleg füstölési eljárással készült halakat. Helyben, a tengerparton, dán rugbrød (rozs) kenyérrel és sörrel.

A halászok tényleg korán kelnek

Miért kelnek korán a halászok? Nem jöttünk rá Hvide Sandéba vezető utunk során, ezért mi is hamar kipattantunk az ágyból. Hatkor már pecabottal a kezünkben álltunk a gát mellett. Úgy álltak sorban az emberek, szinte egymást lökdösve, mintha egy órával később már nem lenne hal a tengerben. Kerek egy óra várakozás a jéghideg, természetesen szeles időben, de semmi. Még a profik sem fogtak semmit. A botokat visszapakoltuk az autóba és egy “halgyár” felé vettük az irányt.

(Fotó: www.hvidesande.com)

Csak ebben az üzemben, több száz kilót fognak egy nap. Mire odaértünk, a hajók már visszatértek a tengerről, éppen a halak fajták szerinti válogatása zajlott. Ezután dobozolják, címkézik, majd szállítják oda, ahol igény van rá. Vagyis Európába mindenhová, hajókkal, kamionokkal. A halakat, rákokat jéggel megpakolt ládákban tárolják, szállítják, amikben napokig frissen tartják őket.

A halfüstölő legendája

Az ipari üzem után egy kis boltba igyekeztünk, ahol a halfüstölés ősi mesterségével ismerkedtünk meg. A skandináv országokban még mindig létezik egy kihalófélben lévő szakma, melyet úgy hívnak, halfüstölő. A halászat iparosítása előtt, a füstölésnek leginkább praktikus, tartósítási okai voltak. Ma, amikor létezik mélyfagyasztás, vákumcsomagolás, már inkább csak az íze miatt végzik a folyamatot.

(Fotó: www.hvidesande.com)

Hvide Sande (jelentése: fehér homok) a halászatról és a halfüstölésről híres város. A kis településen, több német rendszámos autót látni, mint dánt. Mi is ellátogattunk egy halboltba, ahol harminc éve, ugyanaz a mester végzi a tradicionális füstölést. A füstölő üzemet szigorú szabályok szerint vezetik, ezért nem mehettünk be, viszont a legfontosabbak megtanultuk. Hideg és meleg eljárás létezik. Mindkettő előtt sózzák, illetve fűszerezik a halakat, mindenki a titkos, családi receptek alapján. Minél zsírosabb a halunk, annál jobban sikerül majd a füstölés. A tizenkét- tizennégy órás érlelési folyamat után jön a füstölés. A hideg eljárás után a hal nyers marad, így ezt a só tartósítja, a füst csak az ízét adja. Míg a melegnél, melyet hetven-nyolcvan fokon végeznek, maga a hő. Mindkét esetben bükkfa forgáccsal dolgoznak. A turisták miatt, akik mindamellett, hogy betegre eszik magukat a boltban, haza is szeretnének vinni, évekkel ezelőtt bevezették a vákumcsomagolást, mely hetekig frissen tartja a halakat.

(Fotó: www.hvidesande.com)

A hal tartósításának legegyszerűbb, ősi eljárása sem ment még ki teljesen a divatból. A halakat alaposan besózzák, és a házak tenger felőli oldalára felkötözik. Hetekig himbálóznak így a halak a sós levegőben, mely tartósítja és ízesíti őket.
Otthon is ettünk már füstölt halat, de Hvide Sande tengerpartján sétálgatva az igazi!

Írjon véleményt