A tökéletes nyári vendégváró: Fogas csicsókachipsszel és füstölt paradicsomszósszal

Hiába halljuk mindenfelől, hogy lassan vége a nyárnak, mi az ért ne engedjünk az ilyen rosszindulatú felhangoknak és rendezzünk nyáresti kerti partit. Hívjuk meg barátainkat, rokonainkat és töltsük kellemesen az estét. Ehhez pedig elengedhetetlen a behűtött rozéfröccs és persze egy könnyed vacsora. Ehhez mutatunk, most egy receptet. Hozzávalók (4 személyre): 1 db közepes (1,5 kg-os)

Dalmátok! Ruha helyett szárítsatok halat!

Nem csak a hagyományos balatoni gasztrokultúrát hekkelte meg a mindenféle importból származó takarmányhal. A tradicionális, kézműves módszerekkel szárított dalmát tengeri halra is hasonló sors vár, pedig igény volna rá. Azonban olyan szaktudással bíró, lelkes halszárító már egyre kevesebb akad, aki eme, letűnt idők csemegéjét kellő mennyiségben és minőségben el is tudná készíteni. Az utolsó dalmát

Random Balaton háromszor – Pierre nyaral

Két balatoni gasztró kalauzt is megnéztem, hogy el ne tévedjek. Az egyik egy kihajtogatós térkép, a szerencsétlenül boldog hatvanas éveket idéző stílusban. De hiába forgatjuk a térképet jobbról balra, a kis papírhalmazból nem fog kiderülni, miért pont az adott helyek kerület be. Hacsak nem a régi recept a megoldás: ha rajta akarsz lenni a térképen,

Nekünk a Duna-part a riviéra – A 4+1 kedvenc dunai helyünk Budapesten

Magyarországon nincs tenger, Budapesten pedig nincs Balaton, így az ittenieknek marad a Duna és annak partja. Persze a budapestiek, ha lenne más, sem választanának egyebet, csakis a Dunát egy kis hétvégi ejtőzésre. Fellini Római Kultúrbisztró A “Római” Budapesten fogalom, a Fellini pedig új korszakot indított évekkel ezelőtt a Duna-part ezen szakaszán: a klasszik sütödei feeling

Egyszer az életben: Füstölj halat Dániában! – Utazás mindenkinek

Így volt ezzel Tóth Zsófi is, és eljutott egészen a dán tengerpartra, Hvide Sande nevű kis városkába, hogy megkóstolja a legtutibb hideg és meleg füstölési eljárással készült halakat. Helyben, a tengerparton, dán rugbrød (rozs) kenyérrel és sörrel. A halászok tényleg korán kelnek Miért kelnek korán a halászok? Nem jöttünk rá Hvide Sandéba vezető utunk során,

Együnk halat egész évben! – Jó, de hogy és mit?

Karácsony után mintha elfeledkeznénk arról, hogy a hal nem csupán a szépen feldíszített ünnepi asztal, hanem a hétköznapok eledele is lehet. Habár a tízmilliós Magyarországon négyszázezren horgásznak, több mint évszázados receptek bizonyítják, hogy klasszikus magyar ételek alapanyaga, egészséges étel, sokkal kevesebb halat fogyasztunk mint kellene és lehetne. Több, mint halászlé Bár a magyar gasztronómiai hagyományok

Szegedi? Bajai? Marseille-i! – A halászlé, ha Franciaországban készül

Karácsony előtt, mindenki készül a nagy halászlé-versenyre. Kié lesz idén a nyerő? A nagybácsié, aki a pontyra esküszik, vagy a nagypapáé, aki a családi receptúrát követve, tésztát is főz bele? Legyünk bátrak, és újítsunk idén! Lépjünk túl a magyaros változatokon és készítsük el a francia hallevest, a bouillabaisse-t! Ahol a hallé születik   A helyszín Marseille,

A hal, amelynek száz neve van – Dokk halbisztró, Budaörs

A halak hallgatagok, nem is igen hazudnak, de a készítőik annál inkább, amikor frissnek mondják a fagyasztottat, vagy szétsütik-főzik, mert még hallomásból sem ismerik a haladó bánásmódokat. Halvány fogalmuk sincs a halkészítés rejtelmeiről. De van remény, mert egy halk szavú, ámbátor igen határozott leány, Tischler Petra és Áman Attila séf, haldoktor megmutatta a budaörsi Dokkban,