Induljon ütősen a reggel!

A cold brew meg fogja változtatni a jegeskávéról alkotott képedet. Mágikus kávénak is nevezik, de mégis mitől olyan különleges? Ez a módszer Marokkóban és a Közel-Keleten a legnépszerűbb, fűszeres és összetett ízt ad a legolcsóbb kávénak is. A lényege, hogy néhány evőkanál barnacukorral bekeverve, egy egész éjszakán át állni hagyjuk a kávét a hűtőben, reggel

Ízek határok nélkül – palesztin menekültkonyha

A tradicionális ízek jelentik az otthont a palesztinok számára. Két különböző menekülttáborban, bár úgy 80 km, kerítések, falak és határátkelőhelyek választják el őket egymástól, több hasonló kulináris projekt is zajlik, annak érdekében, hogy az egész világ megismerhesse a palesztin konyha igazi ízeit. A nők birodalma Ha a valódi palesztin gasztronómia érdekel minket, nincs könnyű dolgunk.

A lecsó három neve – Válogatás a legizgalmasabb INSTA-oldalakból

Bátran állíthatjuk, hogy a paprika-paradicsom kombinációján alapul étel, a lecsó, szinte minden nemzet konyhájában ismert. Ha megvan a napérlelte paradicsom és az illatos paprika, innentől kezdve csak a képzelet, vagy a helyben felelhető egyéb alapanyagok tárháza szabhat határt. Nézzük meg hát, hogyan készítik a világ különböző pontjain, a nálunk is oly népszerű nyári fogást.  

A valódi palesztin konyha a szívekben él – receptek

Gázára is érvényes a valódi turisták 1.számú szabálya: ha meg akarsz ismerni egy vidéket és az ott élő embereket, akkor először a konyhájukat ismerd meg. Kóstold meg ételeiket, hogy milyen helyi alapanyagokból, és hogyan készítik el őket. Mindent megtudsz róluk. Két olyan palesztin receptet mutatunk, amit az utcai kifőzdékben ritkán lehet kapni, ezeket otthon készítik

Vouge, bárány, rap – videó a legtrágárabb szájú séffel

Arian Asllani, művésznevén Action Bronson, amerikai rapper, aki szakácsként kezdte pályafutását. Bronson tiszteletreméltó séf volt New Yorkban. Saját online főzőműsora (Action in the Kitchen) mellett szívesen vállal gasztrofelkéréseket is, a Munchies videórovatának pedig állandó szereplője. Most a Bon Appétit konyhájában tanítja a Vogue szerkesztőjét, Chloe Malle-t, hogyan kell bárányköftét elkészíteni hummusszal a végén egy kis csavarral.  

Levantei katarzis Tel-Avivban – Zakaim

Tel-Aviv egyik legforgalmasabb főútjáról, az Allenbyről nyíló napfényes utcában, ami akár lehetne Lipótvárosban is, persze nem most, hanem mondjuk ötven évvel ezelőtt, bauxitbeton gyanús, hajdan volt elegáns épület kapujával szemben zöldség-gyümölcstől tarka kirakat mögött szedett-vedett asztalok, székek billegnek: ez a Zakaim. Minden újrahasznosított, ami eufemisztikus megfogalmazás a lomtalanításból származó bútorzatra. De nem ez a lényeg, ez

Történelem a konyhában – Megvan a három legizgalmasabb közel-keleti étterem Budapesten

A menekültek ügye az egyik legmegosztóbb és legnagyobb indulatokat kiváltó aktuálpolitikai téma. Telítődtem az egésszel, és úgy gondolom, nem vagyok egyedül ezzel. Az elmúlt években a szabadidőm tetemes részét egy olyan hobbinak szenteltem, aminek nem titkolt célja az, hogy minél több emberrel ismertessük és szerettessük meg a sajátosan átértelmezett cigány konyhát. Lehet, hogy klisének tűnik,

A szír konyha – Egy gasztrokultúra (meg)menekülése

Amikor mindent hátrahagyunk, a gasztronómiánkat magunkkal visszük Egy viszonylag kisméretű országhoz képest Szíria gasztronómiája nagyon is sokszínű. Az étel mindig is fontos szerepet töltött be a szír identitásban – és most, hogy közel egymillió menekült hagyta el a háború sújtotta országot, a jelentősége nagyobb, mint eddig bármikor. Az ételed a kultúrád – mondja Joseph Awarji.

Képeslapok Tel-Avivból – Messa

Ha jól érzékeltem, akkor a Messa Tel Aviv üzleti negyedében, egy modern toronyház földszintjén helyezkedik el. Lehetne az épületben bank, könyvvizsgáló cég, elnézve a vendégeket lehet, hogy van is, nem ellenőriztem. Az éttermet nagyvonalú, letisztult design jellemzi, amelyben az uralkodó szín a fehér, ami többnyire óriási lebernyegek, vitorlák formájában jelenik meg. Két egymással párhuzamos pult

Zsebemben sok kicsi alma van – Kiemelt vendégországok a Gastronomikán

A címben szereplő mondat, törökül pontosan ugyanúgy hangzik (Cebemde çok küçük elma var) és a jelentése is ugyanaz, mint magyarul. Miért érdekes ez éppen most? Nem is lehetne aktuálisabb, mikor egy színpadra kerültünk a Gastronomikán a törökökkel, érdemes hát felidézni néhány kulináris epizódot a gazdag török-magyar múltból. Minden, ami török Nem is gondolnánk, hogy néhány szívbéli

Levantei gasztrokisokos

A földrajzi, kulturális meghatározás szerint Levante a közel-keleten terül el, a mai Szíria, Libanon, Izrael, Palesztina és Jordánia, Egyiptom, sőt még Görögország is beletartozik. Maga a kifejezés olasz eredetű, jelentése napkelet.    Ha gyorsan, gondolkodás nélkül kéne válaszolnom a kérdésre, mit jelent nekem a „levante” szó, akkor elsőre Egyiptom jutna az eszembe és Lawrence Durrell

Képeslapok Tel-Avivból – Raphael

A Raphael tradicionális étterem, egy többcsillagos szállodában Tel-Avivban. Barátságos atmoszférája többek között a világos fafelületeknek köszönhető, de mindenekelőtt totális tengerre nyíló panorámájának. Ételei is a hagyományos levantei konyha kínálatával egyeznek, az ételek nem mentek át semmilyen alakváltáson, viszont bőséges adagolásban, nagy szakértelemmel készülnek. 100 % Közel-kelet Van az a jó szokásuk, ami egy magamfajta mindent