Szörpkorcsolya – zsúrok, partik sztárjai

Nincs az a hétvége, amin ne lenne valami ok a hirtelen vendégségre, májustól pedig szinte dupla eséllye, hiszen anyák napjától gyereknapig, ballagástól évzárókig végeláthatatlan a lista. Ha fontos, márpedig az, hogy adalékanyag és mindenféle teljesen felesleges hozzávaló nélkül készüljön a rágcsa, akkor mutatunk pár nagyszerű ötletet, ami ráadásul könnyedén össze is hozható egy szabad délutánon. Ezeket a sós falatkákat ráadásul egy nappal korábban el is tudjuk készíteni, így mi is felhőtlenül át tudjuk adni magunkat a bulinak. 

Póréhagymás, brokkolis tartlet

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2 szál póréhagyma
20 dkg brokkoli
3-5 szelet hajszálvékony bacon
2 dl créme fraiche (vagy zsíros tejföl és tejszín keveréke)
1 tojássárgája
5 dkg reszelt cheddar vagy parmezán sajt
olívaolaj

bors

Elkészítés:
A pórét megmossuk, felaprítjuk, és kevés olívaolajon sóval, borssal puhára dinszteljük. A leveles tésztából egy lapostányér nagyságú kört vágunk ki, majd a szélétől 2 centire éles kés hegyével egy kisebb kört karcolunk a tésztába. Ez a 2 cm-es rész meg fog emelkedni, és így megtartja majd a tölteléket. A puha póréhagymát a kisebb körben egyenletesen elterítjük, rászórjuk az apróra vágott bacont, és 180 fokos sütőben 6-8 percig sütjük. Közben a brokkolit 3 perc alatt forrásban lévő sós vízben blansírozzuk, hideg víz alatt kissé kihűtjük. A créme fraiche-be belekeverjük a tojássárgáját és a reszelt sajtot. Az elősütés után kivesszük a tartletet a sütőből, a tetejére rakjuk a brokkoli rózsákat, ráöntjük a nem túl folyós tejszínes-tojásos masszát, és még 10 percig sütjük 170 fokon. Díszíthetjük mandulaforgáccsal, vagy egy pár szem fenyőmaggal. Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom.

Fetakrémes kanapé

Hozzávalók:
egy csomag friss leveles tészta
15 dkg nem túl sós feta sajt
olívaolaj
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
egy marék koktélparadicsom
2 evőkanál fenyőmag
bors

Elkészítés:
A kinyújtott leveles tésztát 4×4 cm-es négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, villával megszurkáljuk, hogy ne puffadjanak fel túlságosan, és 170 fokos sütőben néhány perc alatt aranyszínűre sütjük. A késes aprítóban a sajtot, a petrezselymet és a fokhagymát krémesre keverjük. Hozzáöntünk két evőkanál olívaolajat, azzal is összedolgozzuk. Hozzáadjuk a borsot és a fenyőmagot, majd kanállal a kihűlt kekszekre kanalazzuk. Negyedbe-félbe vágott koktélparadicsommal és petrezselyemlevéllel díszítjük.

Ropi

Hozzávalók:
25 dkg liszt
13 dkg hideg vaj
1 dl joghurt
2 teáskanál só
10 dkg reszelt ementáli (érdemes ezt használni karakteres íze miatt)
a tetejére a megkenéshez 1 tojássárgája

Elkészítés:
Minden alapanyagot robotgépbe teszünk – legjobb olyat használni, amelyiknek késes betétje van. Ha nem elég nedves a tészta, öntünk még hozzá 2-3 evőkanál vizet. Egy éjszakát pihentessük a hűtőben a tésztát, másnap pedig 3 milliméter vatag, 8 mm hosszú rudakra vágtam, tetejét tojással kenjük le, és 180 fokos sütőben 20 percig süssük.

Vágott sós teasütemény

Hozzávalók egy tepsihez:
30 dkg liszt
18 dkg vaj
2 tojássárgája
1 teáskanál só
1 mokkáskanál porélesztő
5 dkg tejföl
szezámmag
köménymag
darálatlan mák

Elkészítés:
A vajat és a tejfölt robotgép táljába tesszük, elkeverjük. Majd hozzáadjuk a lisztet, élesztőt, sót, a dagasztókarral eldolgoztatjuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját is. A gép szépen tésztává alakítja az anyagokat. Gyúródeszkán átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, a széleket egyenesre formáljuk, majd betesszük a tésztát a mélyhűtőbe fél órára. Amikor jól megszilárdult, lekenjük a tetejét tojássárgájával, megszórjuk szezámmal, köménnyel, ki mit szeret, majd egyforma kockákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és 230 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük a teasüteményt.

Írjon véleményt