Szimplára kattanva – piaci séta Budai Zsanival

A piacra járásnál kevés jobb programot tudok elképzelni, akár barátokkal, akár családdal, sőt, még egyedül is! Minden évszakban megvan a maga szépsége, azonban nyár végén, ősz elején van néhány hónap, amikor a legtöbb, és leggyakrabban fogyasztott zöldségek szezonja tetőzik. Hajlamos vagyok ilyenkor csak a piacról élni: és az ott beszerzett zöldségekből összeállítani a teljes menüt. Hangulattól függően nyersen, kevés gyümölcsös olívaolajjal, esetleg sajtokkal, vagy akár sütőben összesütve csicseriborsóval, fokhagymás joghurttal, zöldfűszerekkel készítem el a frissen beszerzett zöldségeimet. A nyári nap érlelte paradicsomokból és paprikákból készült lecsóvariációk pedig több szakácskönyvet képesek lennének megtölteni.

Budapesten is egyre több és egyre színvonalasabb termelői piacot találunk, amelyek mindegyikének megvan a maga sajátos arculata, mindegyiket van miért szeretni. Sorozatunkban ezeket járjuk végig, ezúttal a Szimplakerti Háztáji Piacot.

Multikulti közösség

A belváros szívében, a Kazinczy utcában található romkocsma vasárnap délelőttönként megszelídül és elárasztják a termelői zöldségek, húsok, pékáruk. Tesztüzemben 2011-ben kezdte meg működését, jelenlegi formájában 2012 júniusában nyitotta meg kapuit. Kezdetben ez volt az egyik első olyan piac, amely nem állandó nyitva tartással üzemelt: akkor és azóta is olyan időpontban nyit ki, amikor a legtöbb állandó piac hagyományosan zárva van. Pedig vasárnap délelőtt lenne talán a legnagyobb igény arra, hogy legyen egy olyan hely, ahol nemcsak letudjuk a bevásárlást, hanem olyan pluszt is ad, melyek igazán élvezetessé teszik az ott eltöltött időt. Éri kritika a Szimplát, hogy a belvárost ellepő turisták igényeit szeretné kielégíteni. Vasárnap délelőttönként viszont teljesen más arcát mutatja a hely: ami este még turistákkal tömött kocsma volt, pár óra alatt átlényegül és egy nagyon szerethető multikulturális piactérré válik.

PIAC_Szimpla_05

Belvárosi piknik

A Szimpla Háztáji Piac tökéletesen igazodott a törzsközönség igényeihez, sok szempontból más, mint a megszokott helyek. A kezdetektől fogva az alapkoncepció részét képezte, hogy a szervezők olyan helyet szerettek volna létrehozni, amely valódi közösségi térként működik.
Minden alkalommal találunk meleg ételt, ráadásul akad húsos és húsmentes fogás is. Nincs állandó lacipecsenye, kifőzde vagy lángosos, akad viszont jótékonysági főzés, adományért cserébe. Önjelölt, hobbi séfék főznek és mindenki hozza a kedvenc receptjét. Olykor-olykor felbukkannak ismert gasztrobloggerek is, Főzelékes Feri vagy Bede Anna is többször készített itt már vasárnapi ebédet. Ha pedig éppen úgy tartja kedvünk, a hátul található asztalokon kényelmesen piknikezhetünk is a frissen vásároltakból. Nagy előnye még a Szimplának az élőzene, ezzel fokozva az egyébként is pezsgő hangulatot. Ha gyerekekkel érkeztünk és tartunk attól, hogy ők kevésbé élveznék a hosszas válogatást, akkor az emeleten önkéntesek, kézműves foglalkozással gondoskodnak a szórakozásukról.

PIAC_Szimpla_06

Vasárnapi ebéd A-tól Z-ig

A kínálat stabilan ugyanazokból a termelőkből áll, a piac vezetése kifejezetten figyel arra, hogy mindent megtaláljunk: többféle sajtot, friss és füstölt húsokat, pékárút, zöldséget, mézet, szörpöket és befőtteket, sőt  még szarvasgombát is beszerezhetünk. Mihály Edina, piacszervező elmondta, hogy nem csak az árusok kiválasztásánál ennyire gondosak: folyamatosan ellenőrzik is a termelőket. Régóta rendszeres vásárlója vagyok a piacnak, mindegyik árus megbízható minőséget képvisel, ám a piac számomra legkiemelkedőbb pontja a Zsámboki Biokert zöldséges standja.

PIAC_Szimpla_10

  1. […] hogy hol szerezzük be a libát? Nos, a kérdés valójában nem is kérdés: piacon. Legjobban tesszük, ha őstermelőtől vásárolunk egyenesen a baromfiudvarból érkezett […]

Írjon véleményt