Pierre a Fény utcai pacon

Nemzetközi trendek a magyar piacon

Manapság már nincs piac kínai és török büfé nélkül, itt is van, semmiben nem különböznek a város más pontjain találhatóaktól, ők csak egyszerűen odamennek, ahol várhatóan sok ember megfordul, a nagy számok törvénye szerint mindig akad majd fogyasztójuk. Beépültek a budapesti fogyasztói kultúrába, a kínai kifőzdék áraival nehéz felvenni a versenyt, népszerűségük nem független attól, hogy bár kulináris értelemben enyhén szólva is lebutított ételkínálattal vannak jelen, de az adagok óriásiak, megfejthetetlen, hogy minden költséget figyelembe véve miként képesek mégis hasznot termelni. Ínyenc nyelvvel alig értékelhetőek az egyen ízesítésű kínainak is alig mondható fogások, de valószínű, hogy éppen az uniformizált ízesítés az, ami bizalmat gerjeszt, sosincs meglepetés, nem kell gondolkodni, csak csillapítani az éhséget.

A török kulináris térhódítás kifinomultabb, sok elemében emlékeztet a sziporkázó levantei konyhára, bár szelídített kiszerelésben. Urbánus, közérthető, a kiugró ízektől tartózkodik, de a paradicsom- hagyma-joghurt szentháromság, egyáltalán a friss zöldségek határozottan jelen vannak, legfeltűnőbb a birka és bárányhús hiánya, az animálisabb ízektől való tartózkodás, de ez magyarázható a meglehetősen konzervatív magyar fogyasztói szokásokkal is.

Az is jó, ha a populárisabb nemzeti konyhák alapvető nyersanyagai is megjelennek a piacon, ennek megfelelően van itt egy aprócska olasz delikátesz üzlet, és rögtön mellette egy ázsiai, amely a távol-keleti konyhák egyszerűbb nyersanyagait kínálják. Nagy csodára egyikben se számítsunk, az olaszban még egy átlagos út menti olasz benzinkút kínálatára sem bukkanhatunk, de azért néhány olcsóbb olívaolaj, száraztészta, és a kis üveges kiszerelésű Campari szóda mindig megtalálható. Az ázsiaiban a szokásos üveges, dobozos felhozatal van túlsúlyban, imponáló választék van száraz fűszerekből, de a hűtőben friss zöldfűszerek is előfordulnak, aránylag rendszeres utánpótlással, egy-egy közismertebb vietnami, kínai fogás bármikor elkészíthető ezekből.

A Sonkás és a kapirgálós

Az évek alatt változott a mix, egyik másik hentesüzlet helyett is felvágottas pultok kínálják a parasztkolbászt, csécsi, vagy erdélyi szalonnát, turistakolbászt, turistatarját, bármi is legyen az, lángolt kolbászt, mangalica szalámit és egyéb húsvarázslatot. Van itt Erős János néven kolbász. Feltűnően túlsúlyba került errefelé a feldolgozott hús, szemben a tőkehússal.

Itt van a legendás Sonkás is, a különböző paradicsomok és a színes burgonyák mellett talán a harmadik legcsábítóbb üzlet a piacon. Először is az egyetlen hely, ahol nemzetközi összehasonlításban is helytálló főtt-füstölt mangalicasonkát lehet kapni, természetesen a Sonkás saját készítménye. Emellett saját készítésű a porchetta is, ami nemes egyszerűséggel egy kicsontozott hasaalja feltekerve, ropogós bőrrel, különböző fűszerízesítéssel. Olasz specialitás és a sonkás főművének tekinthető, alapos bizonyítéka annak, hogy a sonka-felvágott biznisz, az nem csak abból áll, hogy itt-ott a világban felvásároljuk a legjobb termékeket, bár már ez is dicséretes, kiváltképp a minőségérzék, hanem ezen tevékenység közben szenvedélyünkké válik a sonka és szalámi készítés, és meghonosítunk régi-új termékeket, időt, energiát nem kímélve. De, emellett legyen szarvasgombás vaddisznó pástétom, borjúnyelv, vagy a legjobb spanyol sonkák, esetleg olaszok, vagy spanyol kolbászok, legyen egy pulton a világ, rögtön jobban érezhetjük magunkat.

A Sonkás
(Fotó: Facebook)

Szépen sárgállik a bontott tyúk, van belőle egy rakás. Érdekes, hogy a sárgás bőrszíne hivatott hitelesíteni a csirkét, hogy biztosan háztáji származású, pedig ezt a színhatást mesterséges úton, éppen a megtévesztés szándékával is el lehet érni. Élnek is gyakran ezzel a trükkel, kurkumás folyadékba áztatják a gyári csirkét, amitől az élénksárga színt kap. Tapasztalatlan vásárlók gyakran bedőlnek ennek a mutatványnak, pedig van egy sokkal látványosabb jel, mint az álomsárgaság,- ami önkéntelen azt az érzést ébreszti a gyanútlan városi emberben, hogy az élénksárga színt a táplálékul odaszórt kukoricától kapja a kendermagos,- mégpedig a baromfi lábcsontjának hosszúsága. Persze ez sem a táplálék minőségére bizonyíték, de legalább arra, hogy az istenadta szárnyas nem hathetes gyári etetésben nyerte el végső formáját, hanem önállóan, tényleg kapirgálva, sétafikálva a baromfiudvarban élte így sem hosszú életét, és ezalatt az idő alatt megerősödött a lába, hosszabb, erősebb a lábcsontja, mint az üzemi műcsirkének. De, ha ez sem volna elég, akkor érdemes meghallgatni a kofaasszonyt, amikor esküszik, hogy náluk otthon az unokája is ebből a csirkéből készült levest eszi, ennek a csirkének 1800 Ft a kilója, ami testvérek között is duplája a gyárinak, de hát az egészség nem olcsó portéka.

Öko, bio vagy késműves

Elkanyarodok még a Szomor féle ökogazdaság mintaboltja felé, ott van a hentes és a söröző között, ebben az Apaj környéki gazdaságban vannak a legtisztább vérvonalú szürke marhák, bivalyok, mangalicák. Modern húsüzemben készülnek a különböző szürke marha alapú szalámik, nemes penész bevonatú paprikás, fokhagymás kivitelben, kenőmájas is készül szürke marhából, és hasonlóan a szürke marha receptúrához ugyanezek a szalámik vízi- bivalyból is készülnek. A magyar szájíznek megfelelő, paprikás, köményes, borsos, egy kis sertés szalonnával keverve készülnek ezek a szalámik, kolbászok. A bennük lévő paprika is saját termésű.

Jó példa arra, hogy mennyire fontos egy-egy régió sajátos ízeinek, szokásainak korszerű bemutatása, beazonosíthatósága. Az igazi piac valami ilyesmiről szólhatna, végigsétálva, akár egy országjáró körútként is felfogható lenne, egyik régióból átlépve a másikba ismerkedhetnénk ízekkel, kisebb térségekhez köthető jellemző termékekkel, kulináris szokásokkal. Már csak azért is, mert amennyiben volna egy tényleges, hiteles minőség garanciát adó értékelési rendszer, amely egyúttal a regionális eredet védelmet is szolgálná, az megkönnyítené a vásárlást és kiszűrné a kétes minőséget, a beazonosíthatatlan eredetet. A cél az, hogy bármilyen termék is kerüljön a piacra, bárhonnan, legyen az kézműves, őstermelői, bio, öko stb. pontosan visszakövethető legyen a származása. Addig is, míg ez megvalósul érdemes körültekintően válogatni a piacon.

A Szomor Farm termékei
(Fotó: Facebook)

Írjon véleményt