Spanyol tengerparti hangulat Budapesten

Pintxo Budapest

Talán nem ez lesz az év, amikor a legjobb döntés végigjárnunk Európa tengerpartjait. Az viszont biztos, hogy már ki vagyunk éhezve a mediterrán pezsgésre! Épp ezt szállítja nekünk a Pintxo különleges tapas-kínálatával, igazi spanyol borokkal és a könnyed életérzéssel, ami olyannyira jellemzi ezt a régiót.

 

A Múzeum-körút és a Károlyi kert közelében megbújó Pintxo az egyetemisták nagy kedvence lehet, vagy bárkié, aki a nyári hőségben szíve szerint már a hullámok közé kívánkozna – az itteni ízek ugyanis garantáltan felidézik, milyen érzés a La Ramblán sétálni az öböl felé.

 

Az alapítók nem csupán az utazási élményekből építkeznek: itt minden spanyol és hazai termelők legjobb minőségű alapanyagaiból készül, a rendszeresen változó menük pedig a spanyol, baszk és katalán konyha remekeit mutatják be a vendégeknek.

 

Az étterem egyik célja volt, hogy itthon bemutassák a tapas kultúrát. Ezek a falatkák lehetővé teszik, hogy egyszerre több ételt is végigkóstoljunk, megosszuk őket egymás közt. És habár az utóbbi években már Budapesten is közkedveltté vált a tapas, itt olyan különlegességeket is megtalálunk, amikért eddig valóban a tengerpartig kellett volna utazni.

 

Új műfaj a tapas rajongóinak

 

Ilyen az étterem nevét adó pintxo (azaz: pincso), amely a tapasnak az észak-spanyol változata, általában hurkapálcára húzott miniszendvicseket és nyársakat takar, így a sörözés-borozás közepette is ínycsiklandó vacsorában lehet részünk. Az árak barátságosak, főleg, hogy két-három pintxo bőségesen elegendő egy étkezéshez.

 

Aki inkább csak falatozna, rendelhet sajt- vagy sonka- és szalámiválogást, esetleg olajbogyót: a lényeg, hogy az ízek azonnal felidézik a nyaralás emlékeit. A tenger gyümölcseit sem kell nélkülöznünk, hiszen nem maradnak el az olyan klasszikusok, mint a grillezett tintahal vagy a fokhagymás-chillis garnélarák, grillezett polip.

 

A tapas-menü hozzá illő borokkal egészül ki, de rendelhetünk cava-t, azaz spanyol pezsgőt, és az egyesen Barcelonából, hordóban érkező Estrella Damm sört is érdemes megkóstolnunk. Akadnak igazi ritkaságok, így például a Txakolí, a baszkok habzóbora, de a nagy melegben a tinto de verano, a citromos üdítővel kevert vörösbor is kellemesen hűsít.

Mindezt a leghangulatosabb az étterem utcára néző teraszán fogyasztani, ahol – a klasszikus tapas bárokhoz hasonlóan – állandó a vidám forgatag. A Pintxo délután négykor nyit, ebben is a tradícióhoz alkalmazkodva, így érdemes lehet egy korai vacsorával indítanunk, hogy aztán egy pezsgő vagy bor mellett élvezzük a nyári estét.

címe: 1053 Budapest, Hungary, Henszlmann Imre utca 1. 

facebook : @pintxobudapest

Írjon véleményt