Magyar gasztronómiai siker Párizsban

2021. szeptember 25-én, Párizsban, a gasztronómia fővárosában került megrendezésre a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnoksága. A Novák Iván, Kovács Lázár (Lázár Chef) és Barka Áron vezette magyar csapat hatalmas sikert aratott a versenyen.

 

Párizsban párhuzamosan zajlott a tavaly elmaradt 2020-as és az idei évi, 2021-es világbajnokság. A 2020-as nemzeti verseny győzteseként Lendvai Levente, az Arany Kaviár Étterem (Budapest) séfje, a 2021-as nemzeti verseny győzteseként Szabó Kevin, a Platán Restaurant & Café séfje (Tata) képviselte Magyarországot.

A két versenyző az igen erős nemzetközi mezőnyben nagy küzdelmet vívott, hiszen az indulók között ott volt többek között Norvégia, Svédország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Belgium, Ausztria, Amerika, sőt még Dél-Afrikából is érkezett versenyző.

A nagyon magas színvonalon megrendezett verseny helyszínéül a világ legrangosabb szakács iskolája, híres Le Cordon Bleu szolgált. Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt, egy-egy 3 fogásból álló (előétel, főétel, desszert), 4 adagban elkészített menüsort.

A titkos „meglepetés kosár” (black box) tartalma a Sulardegész kacsa, az articsóka, a kaviár, a csiga, a vénuszkagyló, a vörös rizs, a cékla, a csokoládé és a skorpió hal voltak.

Az elkészült ételeket 12 tagú nemzetközi szaktekintélyekből álló konyhai- és kóstoló zsűri bírálta el. A nemzetközi zsűriben (mint kóstoló zsűritag) Kovács Lázár (Lázár Chef) Conseiller Culinaire, a nemzeti versenyek Technikai Igazgatója, valamint Barka Áron Officier Maitre Rotisseurvett részt.

A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon mindkét magyar versenyző kiválóan helyt állt: Lendvai Levente dobogós 2. helyezést ért el, Szabó Kevin pedig a szintén megtisztelő 4. helyen zárt.

2020
1. helyezett Norvégia

2. helyezett Magyarország, Lendvai Levente, Arany Kaviár Étterem (Budapest)

3. helyezett Németország

 

Lendvai Levente / Arany Kaviár Étterem / 

2021
1. helyezett Norvégia

2. helyezett Belgium

3. helyezett Svájc

4. helyezett Magyarország, Szabó Kevin, Platán Restaurant&Café séfje (Tata)

 

A versenyzők felkészítésében közreműködött: Barka Áron, Bicsár Attila, Bősze Ákos, Kanász László, Kovács Lázár (Lázár Chef), Novák Iván, Nyíri Szása, Pesti István, Segal Viktor, valamint a magyarországi Chaine Egyesület elnök asszonya, Pintér Katalin, így a magyar siker nekik is köszönhető.

A magyar bajnokság és a versenyzők felkészítésének kiemelt támogatója: a METRO, a METRO Gasztroakadémia, a Kotányi Magyarország, mobilitási partnere pedig a Nissan Magyarország.

Vive la Chaine!

Írjon véleményt