Ha csak körülbelül tudod belőni, hogy mi az a Pannon régió, akkor sincs baj, mert most végigkóstolhatod egy részét. A Pan’oGusto fesztivál a fesztiválban, ugyanis szeptember 9-én és 10-én kétnapos különprogrammal egészül ki a HERBSTGOLD zenei fesztivál. A Gault Millau védnöksége alatt a kismartoni Esterházy-kastély parkjában található üvegház, az Orangerie először ad otthont a pannon régió séfjeinek és borászainak.
Osztrák, szlovén és magyar csapatok
Ausztriát két étterem képviseli a helyi specialitásokat kínáló standok mellett: a Fertő-tó Weideni kikötője mellett található a Szigeti-házaspár tulajdonában lévő Zur Blaunen Gans, ahol Martin Kugler és csapata a pannon és mediterrán konyhát ötvözi. A kismartoni Esterházy-kastéllyal szemben található Henrici Étteremben Jacqueline Pfeiffer az osztrák konyha klasszikusai mellett a környék erdeinek és tavainak kincseit vonultatja föl.
Szlovéniából három séf érkezik. Miso Krojsl a maribori Rozmarin Étteremben a hagyományos szlovén konyha közkedvelt ételei mellett – mint pl. a Fuzi isztriai szarvasgombával vagy az almásrétes – bőven jut hely a tenger gyümölcseinek és a környék erdeinek vad- és gomba kínálatából készült ételeknek és a bárányspecialitásoknak is.
A ljubljana történelmi központjában található Spajza Étteremből érkezik, Grega Kurni, akit az adriai ételek és a szlovén hagyományos konyha közötti ellentétek inspirálnak a konyhában. A ház specialitásai közé tartoznak a környék erdeiből származó gombákkal, vadhússal illetve a tenger gyümölcsivel tálalt saját készítésű tészta ételek.
A szintén ljubljanai Strelec étterem egyik része a középkori védőbástya belsejében található a terasz viszont a modern építészetet kézjegyeit is hordozza magán. Ez a kettősség jellemzi Igor Jagodic konyháját is, aki bár a középkori ételekre alapoz, de kreatívan újragondolva készíti el azokat.
A hazai színeket az Olimpia Étteremből a Bocuse d’Or-t commis-ként megjáró Garai Ádám, és „padtársa”, Kövesdi Márk, a sokoldalú és izgalmas Laci!Konyha! sous-chefje képviselik.
Borászati all-star
Az Orangerie előtt különböző foodtruck-ok is kitelepülnek. A Gugumuck bécsi éticsigamanufaktúra mellett ott lesz még a Meet Luv, a Bauer az Emődy és Henrici és Stelázsi streetfoodja is.
Mindhárom ország boraiból is végigkóstolhatjuk: a Leithaberg DAC égisze alatt szerveződő borászatok közül Heinrich, Hartl, Jagschitz, Kreiler, Liegenfeld, MAD, Mariell, Nehrer, Nittnaus A &H, Pasler Martin, Pasler Franz, Prieler, Raiprecht, Sommer, Tinhof Erwin, Wagntristl és Zehetbauer.
Ott lesz az Esterházy Borászat, és a Selektion Vinotéka, Burgenland boraival. Magyarországot a Gilvesy Pincészet, a Vylyan, az Etyeki Kúrai Borgazdaság és a Vida Családi Borbirtok képviseli. Szlovénia kiállítói a P&F Puklaves &Friends, Vina Stekar valamint Dveri-Pax.
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra