Van egy hely Budapesten, egy darabka Spanyolország, ahol nem csupán a gasztronómiából, de a kultúrából is kapnak egy kis ízelítőt a vendégek. Az alapanyagok hazai és spanyol termelőktől kerülnek az asztalra, az ételek mellé pedig a hozzájuk illő borokat, cavat, a Barcelonából hordóban érkező Estrella Damm sört és Txakolít kínálnak.. Szandrát, a Pintxo Budapest tulajdonosát kérdeztük.
Mikor lettél szerelmes a spanyol kultúrába?
Már gyerekkorom óta rajongok mindenért, ami spanyol. Éltem egy ideig Barcelonában és Madridban, ahol az első kellemes meglepetés akkor ért, amikor a közeli kávézó tulaja már a második napon tudta, hogyan iszom a tejeskávét. Pontosan ez a fajta vendégszeretet és odafigyelés volt az, amit „importálni” szerettem volna. És az sem volt utolsó szempont, hogy a saját életembe is visszahozzam valahogy Spanyolországot.
Sok spanyol vendégetek van. Hogy találnak rátok?
Eleve sok turista fordul meg a környékünkön, ezért már nyitás előtt nagy volt az érdeklődés. Tudni kell, hogy külföldön járva, a spanyolok kíváncsiak rá, hogy mások „hogy tálalják” a nemzeti ízeiket. Eddig elégedettek voltak velünk, és számunkra ez a legmérvadóbb visszajelzés.
Milyen ételeket szolgáltok fel?
Az étlapra Spanyolország különböző régióinak kedvencei kerültek fel. A klasszikus és újragondolt tapasok mellett szeretnénk bevezetni a köztudatba a szintén autentikus pintxot is. Gasztro barátom, Kelemen Áron segítségével megreformáltuk például a galíciai polipot, amit nem tapasként, hanem pintxoként tálalunk. A főtt polipot és a krumplit nyársra húzzuk, meggrillezzük, megszórjuk spanyol pirospaprikával, és a végén olívaolajat öntünk rá.
Az italok is spanyolok?
Természetesen! A borlapot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy a vendégek minél nagyobb merítést kapjanak az ország különböző pontjain működő pincészeteinek kínálatából. Igazi különlegességnek számít az itthon kevéssé ismert baszk habzóbor, a Txakoli – érdemes kipróbálni. A helyi kedvencek közül megtalálható nálunk a Clara, ami egy izgalmas citromos sör, és Sangría helyett bátran ajánlhatjuk a vörösbor alapú citromos frissítőt, a Tinto de Veranot.
Az útikönyvek milyen célt szolgálnak a polcon?
Szeretnénk, hogy aki nálunk jár és nyitott rá, az ételek mellett egy kicsit megismerje a spanyol kultúrát is, és esetleg kedvet kapjon az utazáshoz. Tervezünk például borkóstolót és más programokat is, de erről majd többet is elárulunk, úgyhogy érdemes követni a Facebook oldalunkat.
Pintxo Budapest: Budapest Henszlmann Imre u. 1.
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra