Már a klasszik koktél nem trendi?!

Felhösi Attila

Felhősi Attila kreatív bartender szerint átalakulóban van a koktélvilág! Ki ne hallott volna a klasszikus Sex On The Beach koktélról, vagy a Tequila Sunrise-ról? Bár ezek az italok sosem mennek ki a divatból, az biztos, hogy olyan új trendek jelentek meg a koktélok világában, melyek teljesen átalakítják az esernyős-szirupos koktél-sztereotípiát. A változásokról Felhősi Attilát, a Blue Fox kreatív bartenderét kérdeztük.

 

Változások zajlanak a koktélvilágban?

A koktélkészítés két irányba indult el. Az egyik a szürrealista vonal, ahol nem pohárban viszik ki az italt, hanem valami egészen másban. Ezt a műfajt úgy tudnám jellemezni, hogy 20 százaléka maga a termék és 80 százaléka az élmény. Itt gyakorlatilag egy műalkotást fogyaszt a vendég, ami minden érzékszervet megmozgat. Ilyen például a Street After Rain, ami úgy néz ki, mintha egy pocsolyát szervíroztak volna egy szép kőtálban, az ízélmény pedig páratlan. A másik a minimalista vonal, amibe az egyszerűen, de szépen díszített, különlegesen finom italok tartoznak. Kedvelt díszítőelem például a csontváz falevél. Ez úgy készül, hogy a levelet szódabikarbónába teszik, majd fogkefével átsikálják és végül kapnak egy gyönyörű, átlátszó díszt.

Ez azt jelenti, hogy a klasszikus koktélok teljesen el fognak tűnni?

Szerintem a klasszikus koktélok sose tűnnek el teljesen, mert mindig lesz rá kereslet. Azt szoktam mondani, hogy a koktéloknak négyféle típusa van, ebből a szürrealista és a minimalista vonalról már volt szó, de ott van még a „bohemian”, aminek a lehíresebb képviselői Marian Beke és Luca Cinalli. Ezt úgy tudnám jelezni, hogy ennek a stílusnak a kedvelői fognak egy bögrét vagy poharat, telerakják ehető díszekkel, és a maguk a koktélok is sok összetevőből állnak össze. A negyedik koktéltípus az a „classic”,mint például a Cosmopolitan, és ennek van egy alhalmaza, amit úgy szoktak nevezni, hogy „discoclassic”, ilyen például a Sex On The Beach. Ezek gyorsan, és általában nem minőségi alapanyagokból készített italok, amelyek az utóbbi időben visszaszorultak az éjszakai életbe, night clubokba. Hozzáteszem, ha egy vendég klasszikus koktélt kér, azt egy jó bartender mindig el tudja készíteni, maximum felajánlja, hogy tud szebbet, egészségesebbet csinálni, ami hasonlít a klasszikushoz.

Szerinted, hogy fog kinézni egy koktélbár tíz év múlva?

A tudatosságban látom a jövőt. Egyre jobban futnak fel a vegán koktélok. Van, aki szereti a WhiskeySourt, de nem akar bele tojást, akkor használhatunk hozzá aquafabát, ami csicseriborsóból van, de ugyanúgy viselkedik, mint a tojásfehérje. A Tom Collins is egy klasszikus koktél, amit egyre többen kérnek cukormentesen, nyírfacukorral, vagy más alternatív megoldással. Egy jó bartender ma már felkészül arra, hogy kiszolgálja az ételérzékenyeket és az egészségtudatos vendégeket. A jövő vendéglátó üzlete pedig arra az elvre épül, hogy minél különlegesebbet alkotsz, annál jobban ki tudsz emelkedni a tömegből, ezért mindenki igyekszik a saját stílusát megmutatni.

 

Mennyire fontosak a kézműves alapanyagok a koktélok világában?

Ma már a koktéloktól egyre inkább azt várják el az emberek, hogy nagy élményt okozzon, de olyan összetevőkből álljon, amiket bárki elfogyaszthat. Én is igyekszem házilag készíteniamit lehet, és próbálom kerülni a palackozott hozzávalókat.

Külföldön már sokkal korábban divatba jött ez a gondolkodásmód

A külföldi koktélbárok mindig valamennyivel előttünk fognak járni, de azt is látni kell, hogy mi milyen nagy hátrányból indultunk a nyugathoz képest. Ezt is figyelembe véveszerintem szépen fejlődik az iparág.

 

Kik számítanak koktél nagyhatalomnak?

Európában egyértelműen London, illetve Párizs és Prága is képbe került néhány éve. Ázsiában Japán legendás a klasszikus koktéljairól, a trendeket tekintve pedig Hongkong, Szingapúr, Szöul, Amerikában pedig New York és Los Angeles emelkedik ki a többi város közül.

Szerinted mi a siker kulcsa ebben a szakmában?

A szenvedély és a szakértelem! Abban hiszek, hogy amennyiben tényleg szereted, amit csinálsz, akkor gyorsan ragad rád a tudás.

 

Fotó F.Attila: Bulefox the bar 

street after rain : Bluefox the bar 

 

Írjon véleményt