ÉtterEmber sorozat, Eran Friedman-avagy a Pizza Me story

Pizza Me

„A minőséggel nem rizikózunk!” –az ÉtterEmber sorozat legújabb részében Eran Friedmant, a Pizza Me tulajdonosát kérdeztük

Izraelben nőtt fel, de a szíve mindig Magyarországra húzta. Kezdetben ingatlanokkal foglalkozott, a főzés hobbiként indult nála, de miközben kedvenc olasz pizzájukat falatozgatták Giannival, gyakran szóba került, hogy egyszer majd belevágnak egy közös vállalkozásba. A Pizza Me sztori egy igazi valóra vált álom Eran Friedman tulajdonossal beszélgettünk.

Miért éppen Magyarországon indítottál vállalkozást?

Édesapám erdélyi magyar, én Izraelben nőttem fel, de gyerekkoromtól kezdve látogattam Magyarországot és egyszerűen beleszerettem! Itt akartam tovább tanulni, és mellette dolgozni is kezdtem.

A vendéglátásban vállaltál munkát?

Kezdetben ingatlanokkal foglalkoztam a családi vállalkozás keretein belül, és annak idején sokszor gondoltam arra, hogy egyszer nyitok egy saját kávézót vagy éttermet. Imádok főzni, a mai napig hobbiként is tekintek a gasztronómiára. A pizzázó megnyitása előtt két évvel Giannival, és egy másik barátommal leültünk arról tárgyalni, hogy belevágunk egy közös vállalkozásba. Azért választottuk a pizzát, mert azt mindenki szereti.

Hogyan találtatok rá az első üzlethelyiségre?

Egy ismerősöm hívott 2013-ban, hogy van a Gozsdu udvar bejáratánál egy kis helyiség, amire tizennégyen már jelentkeztek, de mivel már több jó együttműködésünk volt korábban, nekem szólt először. Megnéztem, és annyira tetszett a hely, hogy azonnal odahívtam a barátaimat, és belevágtunk. Nem volt üzleti tervünk, azt se tudtuk mit csinálunk, de nagyon lelkesek voltunk!

Hogy sikerült a megnyitó?

Kész káosz volt, de kinyitottunk! Kezdetben az volt a nevünk, hogy „La Pizza di Mamma Sofia” amit azért kellett megváltoztatnunk, mert több üzletben gondolkodtunk, és a rövidebb név, egy egyszerű logóval sokkal vonzóbbnak tűnt. Amikor létrejött a Pizza Me nem készítettünk előzetes számításokat, csak a minőséggel foglalkoztunk, aztán beáraztuk a szeletet 300 forintra, ezért voltak olyan pizzafajták, amelyeken még veszítettünk is. Az elején nem igazán jöttek a vendégek, így, amikor édesanyám meglátogatott Izraelből, azt látta, hogy falatkákra vágjuk a pizzát és kiállunk az utcára kóstoltatni. Aztán három hónappal később egy gasztroblogger is evett nálunk, és teljesen elájult a pizzánktól, utána szépen lassan nőtt a forgalom.

Mikor nyitottátok meg a második üzletet?

2014 májusában megnyitottuk a második pizzázót az Erzsébet körúton. Jelenleg összesen 17 üzletet üzemeltetünk.

Szeretnétek tovább terjeszkedni?

2019 decemberében átköltöztünk egy nagyobb termelő- és irodaközpontba, amely akár 50 üzlet ellátására is alkalmas. A határ a csillagos ég. Most azon dolgozunk, hogy kiépítsünk egy jól működő rendszert, sokat erősítettünk a menedzsmenten, Budapesten még két-három üzlet megnyitásán gondolkodunk, de vidéki városokban, és külföldön is szeretnénk terjeszkedni.

Mi a Pizza Me sikerének kulcsa?

Hogy „szerelemből” vágtunk neki az egésznek, nem anyagi megfontolásból! Az volt a cél, hogy a legjobbat adjuk, és utólag korrigáltuk ehhez az árat. Nemrég, amikor egy olyan sonkával kezdtünk dolgozni, ami olcsóbb és finomabb volt, mint a másik, amivel korábban készítettük a pizzákat, a megspórolt pénzt nem vittük haza, helyette inkább több sonkát tettünk a pizzára.

Hogy jön képbe a lángos?

Jött egy lehetőség, hogy csinálhatunk egy új vendéglátóhelyet, és mivel még egy pizzázót nem akartunk, keresnünk kellett valami más terméket. Azért döntöttünk a lángos mellett, mert valahol az a pizza magyar testvére, csak nem kemencében, hanem olajban készül. Magyarországon a lángos mindenkinek mond valamit, úgymond összefogja a népet. Az öltönyös és a munkaoverálos vendégek is betérnek hozzánk, mert mindenkinek fűződik valamilyen jó emléke ehhez az ételhez. Emellett imádják a turisták is, mert a lángos valahol egy magyar szimbólum. A Király utcában nyitottuk meg az első üzletünket, aztán belevágtunk egy második lángosozóba is. Jelenleg a terméket szeretnénk tovább fejleszteni, és utána kezdhetünk gondolkodni a terjeszkedésben.

Írjon véleményt