Luxus bormárkával vívott ki nemzetközi elismerést a különc borász

Szokolai Maté

Saját márkával, és itthon még kevesek által ismert, úgy nevezett „egészséges borral” ér el újabb sikereket Szokolai Máté borász, akit eddig elsősorban a legjobb minőségű és legkülönlegesebb tételeket forgalmazó aborbolt.com nevű projektjéről ismerhettünk.

Szokolai Máté több mint egy évtizede van jelen a magyar boréletben, különböző pozíciókban és vállalkozásokban. Elsősorban rendezvényes, vendéglátópari és kereskedelmi vonalon ért el sikereket. Máig emlékezetesek a Wine Porn és a Matt & Matt Champagne and Wine Eventmárkanév alatt futó, Boldizsár Mátéval közösen szervezett exkluzív kóstoló estjei. Több neves külföldi és magyar étteremnél és bárnál is megfordult, együttműködött Benkő Zoltánnal a Laci! Konyha!-nál, és vezette többek közt az innio nemzetközi borbárt. Eközbenmegszerezte az elvárható WSET diplomákat. Hazai és nemzetközi rendezvényeken pedig évi többezres kóstolás révén olyan széles rálátást szerzett a borkínálatra, hogy 2014-ben elindította az Aborbolt.com online kereskedést, mely Magyarország egyik legszélesebb, ugyanakkor legmagasabb szintre pozícionált borkínálatával dicsekedhet. A webshopban csak a nemzetközi értékelések szerint 90 pontot elérő borokat tartják, kifejezetten a legjobb minőséghez biztosítva hozzáférést, így nem meglepő, hogy a kínálatban megtalálhatók a többszázezer forintos tételek, és nem ritkák a milliós kosárértékek. Ugyanakkor, aki ebből a mintegy 1500 borból a párezer forintos palackokat választja, az is biztos lehet benne, hogy ár/érték arányban a legjobbat kapja.

Máté szakmai körökben is jól ismert: míg a borkedvelő közönséggel rendkívül barátságos, figyelmes és kiváló vendéglátó, a borokkal ugyanakkor nagyon szigorú, a termelőkkel pedig kifejezetten kritikus. Nem csoda, hogy többször vágták már a fejéhez: próbáljon meg ő is bort csinálni! A kihívást elfogadta…

Szokolai új projektje 2016-ra datálódik, amikor a sors úgy hozta, hogy a 2000-es lélekszámú Tállyán vett fél hektárnyi földet, a Hetény dűlőn. A Chateau Mate márkanevet egy elképzelt kastély ihlette, a sors különös bája, hogy később a környéken a címkén szereplőhöz megszólalásig hasonlító épületet talált. A föld vásárlásakor az eladónak egyetlen kikötése volt, a 30-60 éves tőkéket nem vághatja ki az új tulajdonos. Máténak esze ágában sem volt.Furmint és hárslevelű házasításával készít száraz fehérborokat, csakis természetes védekezés mellett, hozamkorlátozott, néhány száz palack erejéig terjedő éves mennyiségben. Szokolai Máté nagy jelentőséget tulajdonít az érleléshez és tároláshoz használt hordóknak is, de a szakmai javaslatot is bátran felülbírálja, ha a megérzései mást mondanak.

A vegyszermentes művelés régóta foglalkoztatta. Ennek elkötelezettjeként, a mára elcsépelt, és helytelenül használt biobor kategorizálás helyett, úgy nevezett egészséges bort szeretett volna alkotni, minél kevésbé befolyásolva a terület eredeti biodiverzitását. Az ezeket az elveket követő termelők a természettel összhangban dolgoznak, lemondanak az ember felsőbbrendűségéről, elfogadják a természet szeszélyeit, és csak megengedett „fegyvernemmel” védekeznek. E szemlélet szerint a szőlőt csak rézzel, kénnel és narancsolajjal permetezi. Azt hihetnénk, hogy ezzel kevesebb a feladat, és a természet majd végzi a dolgát, de éppen ellenkezőleg, ez a fajta művelés többletmunkával jár, ráadásul az eredmény így sem garantált. A kézi permetezés, hajtásválogatás, a levelezés, a tetejelés, és a fürtválogatás mellett is számítani kell jelentős veszteségre. A Chateau Mate dűlőjén, az első saját termesztésű évében a fertőzés és a vadak a termés 96%-át vitték el – ami nem csoda, tekintve, hogy a szőlő saját ellenállóképessége még csak akkor kezdett kialakulni. A második évben sikerült 40%-ra visszaszorítani a veszteséget, ám a legutóbbi, 2019-es évben megint magasabb volt ez az arány, közel 50-60%. Az idei még nehezebb év volt, a 2020-as termésbőlösszesen egy hordónyi bor készül, alig pár százan lesznek majd, akik kóstolhatják.Természetesen ezeket a borokat nem a plázákban, a szuper marketek polcain találjuk. A korábbi évjáratok, melyekből szintén kis darabszámban palackoztak Mátéék – legkevesebb 42, legtöbb alig 600 – harmada már gazdára talált. Máté úgy vallja, a természeten, a baráti segítségen, leginkább a Jóistenen múlik minden, mégis a szakmailag állított saját elvárásait tartja szem előtt, és nem fog vegyszerekkel dolgozni. Így szeretné a legjobb minőséget kihozni.

Önmagának 5 évet adott, hogy ezen elvek mentén is a világ élvonalához tartozó bort készítsen, és a siker a vártnál is hamarabb megmutatkozott. Az elmúlt időkben az általa legtöbbre becsült nemzetközi ítészeknek küldött kóstolói mind 90 pont fölötti értékelést hoztak.

Máté olyan bort alkotott, mely egyetlen szempillantás alatt a világ top borai közé került, egyből a legfelső 10%-ba. Köszönhetően elsősorban Jancis Robinson (Master of Wine)nemzetközi borszakértő és publicistának, aki húszból 17 pontra értékelte borát, akinél szinte a 18 pont már a plafon, valamint Ned Goodwinnak, (Master of Wine), aki 94 pontot adott a százból.

 

Keresőszavak:

Írjon véleményt