65 éve járunk ide jókat enni- Aranyhal vendéglő

Aranyhal vendéglő

A régi helyi mondák szerint annak idején az Aranyhal vendéglőben hatalmas akváriumokban úszkáltak a halak, melyek közül a vendég rámutathatott, melyik pontyot kéri a tányérjára. Noha a több mint 65 éve működő étterem már nem ilyen formán kínálja ételeit, az alapító Németh család hagyományait tovább ápolva várja vendégeit.

 

A névből adódóan a népszerű pikkelyes állat mindig is kiemelkedő szerepet töltött be a hely arculatában, az átlagosnál nagyobb figyelmet kaptak a halételek, bár nem soha nem volt egy specifikus étterem. Régebben láthatóan nagyobb kultusza volt a halfogyasztásnak, főleg a zuglói zsidó lakosság körében örvendett rendkívüli népszerűségnek az akkoriban viszonylag pici étterem, amely a hosszú-hosszú évek során folyamatosan bővült és korszerűsödött. Jelenlegi formájában 2013 óta működik az étterem.

 

– Érdekes, hogy mivel 16. kerületi vagyok, sokszor elmentem a hely mellett, de egyszer sem jöttem be, vendégként soha életemben nem jártam itt. Aztán amikor eljöttem az előző éttermemből, akkor valamiért teljesen egyértelmű volt, hogy itt van ez a hely, 6-8 hónapja zárva van, ezt fogom megnyitni. Maximálisan láttam benne fantáziát, láttam, hogy jó helyen van, folyamatos a forgalma, szimpatikus volt kívülről és belülről is. Szakmai berkekben is körbekérdeztem, hogy mit lehet tudni róla, többnyire pozitív véleményeket hallottam. Úgy gondoltam, hogy tudnám és szeretném is csinálni, így 2013. október végén neki is kezdtem ennek a projektnek. A tulajdonos felújította, úgyhogy november 1-én nyithattam is. Ekkor kezdődött a közös kis kalandunk – meséli az Aranyhal üzletvezetője, Katona Péter.

 

 

Bisztrós hangulat

Dacára annak, hogy folyamatosan fejlődtek, az igazán átütő siker váratott magára. Ezért 4-5 éve kitalálták, hogy elindulnak a bisztrós irányba, aminek főleg a nyári időszakban van befogadóképessége. Ilyenkor nyitva van a terasz és kerthelység, illetve az étterem belső részében is lehet helyet foglalni, ahol tíz asztal 42 férőhelyénél, szellősen, kényelmesen elférünk, de csütörtöktől vasárnapig teltház van, ezért érdemes is előre foglalni.

 

– Valójában se nem külvárosi, se nem belvárosi az étterem, hanem valahol a kettő között. Nyilván nagyon sok jó belvárosi étterem van, de akik a környéken laknak, azoknak egy elérhető és minőségi opciót adtunk. Elég csak idáig eljönni, hogy egy színvonalas helyen tudjanak jót enni – mondja. – Két évvel ezelőtt zsebeltük be az első szakmai sikereinket. Többször részt vettünk a Dining City országos étterem héten, ahol megnyertük a legjobb felszolgálás díját. Igaz, ez nem szakmai siker, hanem egy vendég visszajelzés, de nekünk ugyanolyan fontos. Illetve a Magyar Konyha kiadványba bekerültünk a top 10 magyaros vendéglő közé – árulja el büszkén Péter.

 

 

Halászlé, nem csak karácsonyra

Abszolút az volt a koncepció, hogy ezt a magyaros, halas vendéglő vonalat továbbvigyék. Már az indulásnál is 4-5 hal volt repertoáron, ezt a hagyományt mindenképpen szerették volna megtartani. A lazac mindig népszerű, így az sem hiányozhat az étlapról, melyről természetesen nem maradhat le a ponty, a fogas vagy a pisztráng sem. Ezek a halfajták mindig népszerűek és eladhatóak voltak. Bár a szürke harcsa is nagyon közkedvelt, sajnos az ára már kevésbé baráti. Így az olcsóbb és elérhetőbb változatával, az afrikai harcsával pótolták, de mindig van magyar hal az étlapjukon.

– Nálunk az év minden napján van halászlé, nem csak karácsonykor. Tudatosan odafigyelünk, hogy mindig többféle halételből tudjon választani a betérő vendég – teszi hozzá.

 

 

Három kívánság: haltepertő, halászlé, harcsapaprikás

Azt is megtudtuk, hogy mik azok az ikonikus ételek, amelyek elengedhetetlen elemei a Szalai Bence séf által is finomhangolt étlapnak.

Az újra divatos előétel, a haltepertő, és természetesen a kétféle halhúsból és belsőségekkel kínált halászlé, amit nagyon szeretnek a vendégek. A halas főételek közül, amit nem lehet és nem is akarnak kirobbantani, az a klasszikus harcsapaprikás sztrapacskával, szalonnapörccel. Nem a legtrendibb étel, mondja, de az egyik legnépszerűbb fogás. Ahogyan a házi tócsnis vaslapos karaj baconnel, gombával, sajttal besütve, fűszeres tejföllel, vagy a hatalmas közönségkedvenc, a csülkös pacal – hogy említsünk néhányat a nem halas ételek közül is. Desszertek közül az abszolút favorit a házi almáspite karamellöntettel és diófagylalttal, ami 2013 óta egyszer sem került le az étlapról.

 

 

– Generációk nőttek fel az Aranyhalban ebédelve, volt, aki a nagymamájával járt ide, most pedig ő hozza el ebédelni a fiát, vagy nagypapaként az unokáit. Helyszínéül szolgálunk megannyi keresztelőnek, házassági évfordulónak, 30-40 éves osztálytalálkozónak is, ahol sajnos egyre kevesebben vannak, de mindenki kötődik az étteremhez és van innen egy jó története. Ilyen szempontból mindenképpen generációkat összekötő, családi étterem vagyunk. Remélem, utánam is lesz majd Aranyhal – zárta gondolatait Katona Péter.

 

Aranyhal vendéglő címe:1145 Budapest, Thököly út 121. 

Facebook: Aranyhal vendéglő

 

 

 

Írjon véleményt