Top 9 vendéglő Budapesten és környékén

Top vendéglők

Árnyas kertek, múltidéző hangulat, a család gondoskodása, egy hely, ahol otthonosan érezheti magát a vendég. Téged is ez vonz az étteremválasztásnál? Mutatjuk, melyek a mi aktuális kedvenc vendéglőink Budapesten és vonzáskörzetében.

 

1. Gléda Vendéglő

 

 

A Glédában a békebeli, múlt század eleji vendéglőhangulat vár, klasszikus ételekkel, mégis modern köntösben. A magyaros konyha káprázatos tálalásban kerül a vendégek asztalára: vibráló színek, harmonikus textúrák, magas minőség és a megbízható, jól ismert ízek. Itt nem árulnak zsákbamacskát, de követik és megfelelnek a 21. század gasztronómiai elvárásainak;az étlapon jól megfér egymás mellett a zöldborsókrémleves érlelt mangalica sonkába forgatott kecskesajt golyóval és a szürkeharcsa paprikás pirított házi túrós csuszával, mangalica pörccelvagy a rántott libamáj diós nudlival és flambírozott körtével és a borjúpaprikás buggyantott tojásos galuskával. A borivóknak is igazi kánaán, a borkínálat ugyanis lenyűgözően változatos és terjedelmében sem szokványos.

Cím: 1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

Facebook: https://www.facebook.com/gledaobuda

 

 

2. Cukorborsó Kertvendéglő

 

 

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk: Cukorborsó, amiért jó pátyinak lenni. A név eleve vonzóan cseng, amire rádob egy lapáttal, hogy a terasz télen és nyáron is fantasztikus és mindig csodálatos arcát mutatja. A félig vendéglő, félig pizzéria olyan, mint egy francia vagy olasz vidéki, lehengerlően finom kajákkal operáló, természetközeli kisvendéglő. A környéken rendkívül népszerű, saját fejlesztésű tésztából, kemencében készült pizzával várja a vendégeket. Igazi közösségi hely, hiszen nemcsak igyekeznek részt venni a település életében, hanem együtt is dolgoznak a környékbeliekkel. A legtöbb szezonális alapanyagot ugyanis helyi termelőktől szerzik be. Ez a közösségi összetartozás pedig a Cukorborsó minden sarkából árad.

Cím: 2071 Páty, Somogyi Béla út 131.

Facebook: https://www.facebook.com/cukorborsovendeglo

 

 

3. Harapó Mókus Vendéglő

 

 

Generációkon átívelő története van az immár 30 éves óbudai vendéglőnek, ugyanis az irányítás itt apáról fiúra száll, de besegítenek az anyák, feleségek is – így a családias kifejezés itt tényleg szó szerint értendő. A hosszú évek során a kockás abroszos, régi vágású, jól megszokott helyből (a kis pepita abroszt megtartva) melegséget sugárzó, kicsit pubos, bisztrós hatású hely lett. A nagy fákkal körülölelt, zöldellő terasz is sokakat csábít, nyüzsög itt az élet minden nyáron. A Harapó Mókusban igyekeznek átgondolni és újraformálni kicsit a hagyományokat, kitörni a jól megszokott rendszerből, az unásig ismételt klasszikusok betonbiztos bűvköréből, belecsempészve némi friss ízt, egy falatot a nemzetközi konyhákból.

Cím: 1032 Budapest, Zápor u. 69.

Facebook: https://www.facebook.com/harapomokusvendeglo

 

 

4. Park vendéglő

 

 

„Az isteni ételek mellett a mindig vidám és kedves csapat és a baráti fogadtatás az, amiért újra és újra visszahúzza az embert a gyomrán kívül a szíve is”. Így szól a Park Vendéglő egy törzsvendégének véleménye, aki gyakorlatilag egy mondatban összefoglalta a lényeget. Nem csak randira, kellemes családi vacsorára remek választás, a budai hegyekben kirándulók is otthonosan érezhetik itt magukat. Igazi léleksimogató a Jókai bableves csurgatott tésztával, ahogyan az ínycsiklandó és izgalmas ízkombinációban tányérra kerülő vadételek is. Mintha csak hazatérnénk, bármelyik évszakban. Tavasszal virágba borul minden, a zöldellő környezetben a színek és fények mellett az illatok is csábítanak, nyáron pedig az árnyas kerthelyiségben hűsölhetünk.

Cím: 1126 Budapest, Böszörményi út 44-46.

Facebook: https://www.facebook.com/parkvendeglobuda/

 

 

5. Grimm-Ház vendéglő

 

 

A törökbálinti vendéglő kocsmából, majd pizzériából alakult át, amit a helyiek ízlése formált olyanná, amilyen. Semmi mesebeli szemfényvesztés nincs itt, a jól bevált ízek kerülnek terítékre, akárcsak a vasárnapi, kicsit ünnepi családi asztalon. Könnyed elegancia, amikor előkerül a szebbik tányér és a csillogó étkészlet. Hétköznap. Hétvégén azonban a séf kiereszti a szellemet a palackból, szabadjára engedi fantáziáját és fakanalát, és ajánlatában olyan különlegességet kínál a vendégeknek, mint a márványsajtos karfiol krémleves vagy a kagyló, a rák, a mediterrán ínyencségek. A húsmentes étrendet követők is nyugodtan betérhetnek, a rántott gombám és karfiolon túlmutat a vega kínálat, és az egyéb ételallergiával élők is ehetnek egy finomat, változatosan. Borvacsorákat is tartanak, így aki a kifinomultabb szórakozásra vágyik, az is megtalálja itt a számításait.

Cím: 2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 34.

Facebookhttps://www.facebook.com/grimmhaz

 

 

6. Fenyőgyöngye vendéglő

 

 

Közel egy évszázad gasztronómiai és vendégváró tapasztalatát kínálja a magyar konyha szerelmeseinek a Fenyőgyöngye. A nagy múltú vendéglő a Szépvölgyi úton, hatalmas ódon fákra néző terasszal várja azokat, akik a nyári kirándulás után térnének be egy jó korsó sörre és juhtúrós sztrapacskára vagy ősszel a színes lombok között melegítenék fel a lelküket egy forró levessel. A falakból árad a történelem. De nem az a veretes, poros história, hanem a boldog békeidők harsány nevetésekkel, hatalmas lakomákkal teli édes nosztalgiája. Kevés olyan hely van, ahol felszolgálnak még szalontüdőt vagy hortobágyi húsos palacsintát. A Fenyőgyöngyében ezeket is kérhetjük, de természetesen nem feledkeztek meg az egészséges életmód híveiről sem: választhatunk akár pulykamellet répapürével. És miközben élvezzük a szemet gyönyörködtető, modern köntösbe öltöztetett klasszikus ételek házias ízeit, a jó adagokat. Mint a régi szép időkben, amikor a szomszéd asztalnál Krúdy Gyula majszolta a rántott borjúlábat.

Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 155.

Facebookhttps://www.facebook.com/fenyogyongyevendeglo

 

 

7. Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

 

 

Az 1902 óta működő étterem a nagypolgári, szinte úri, mégis elérhető, szerethető és családias hangulatot közvetíti, a folyton megújuló és a 21. századi gasztronómia elvárásaival mégis lépést tartva, a hagyományokat tisztelve. A történelem viharait is túlélő monumentális gesztenyefák óvó rejtekében megbúvó vendéglő családias mivolta elsőre talán nem tükrözi szortimentjük prémium sokszínűségét. Mindenesetre jó tudni, hogy a környék nagy kedvence, a szimplán Gesztenyésként emlegetett hely hosszú évek óta olyan exkluzív éttermi rendezvények résztvevője és díjazottja, mint a Magyar Borok Bálja. A vadaspark közelsége miatt gyakori vendégek a megpihenő famíliák, a frissítőre vágyó túrázók, miközben az illatos kerthelységben esküvői ebédek, vacsorák zajlanak. Ételeik jól ismertek, mégis pimaszul tudnak belecsempészni néhány meghökkentő, ennek ellenére tökéletesen hozzáillő elemet. Márton napkor például erdélyi libaragu-levest kínáltak burgonyagombóccal, füstölt libamellel, shimeji gombával és gravlaxolt tojással, elképesztően ízléses tálalással. Egyszerű, de nagyszerű, otthonos és nagyvonalú, humoros és szórakoztató, időtlen, de nem idétlen.

Cím: 2092 Budakeszi, Szanatórium utca 2./Fő út 1. 

Facebook: https://www.facebook.com/BudaiGesztenyesNagyvendeglo

 

 

8. Korhely „faloda és daloda”

 

 

A Korhely „faloda és daloda” tradícionális magyaros étterem és gasztrokocsma a rádiós Rákóczi Feri vállalkozása. Igazi súlyos, íncsiklandó, de kissé elfeledett ételeket is kínáló, magyaros étterem, ahol olyan klasszikusok is újra felbukkannak, mint az ököruszály leves. Étlapjukon azok az ízek köszönnek vissza, amelyek egy magyar háztartás asztalán előfordulnak. Érdemes üres hassal érkezni, mert a megannyi finomság közül igen nehéz választani, van lángos, lecsó, marhahús. Egyik személyes kedvencünk a lángos házi lecsóval, grillezett kacsamájjal – mennyeien hangzik és mennyei is! Kóstoljunk meg mindent, és ha épp fogyókúrázunk, akkor se essünk pánikba – nem csak nehéz, zsíros, húsos ételeket kínálnak, friss és könnyű salátákkal, vegetáriánus ételekkel is készültek, noha valljuk be, nem ezek vannak fókuszban. Egy szó, mint száz: a családi asztal melegsége, összetartozása vár a Korhely falodában.

Cím: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 7.

Facebookhttps://www.facebook.com/korhelyfaloda

 

 

9. 21 A Magyar Vendéglő

 

 

Ha már emlegettük fentebb Krúdy Gyulát, amennyiben ma élne, minden bizonnyal a kedvencei között volna ez a hely. Itt ugyanis igazi úri ebédet költhetünk el, egy gasztronómiai élményt élhetünk át Szindbád módra, a vendéglő mellőzi a „magyaros étterem” közhelyeit, de megtartja a hazai konyha életérzését, ízvilágát. 21, mint a század, amelynek jellemző vonásait, újszerűségét és könnyedségét ötvözi a hagyományos ízek koncentrációjával, testességével. Vagy azzal is poénkodhatnánk, hogy huszonegyre lapot húztak, és mégis nyertek: a bombabiztos ételeken úgy csavartak, hogy az élménnyé váljon, ne kudarccá.

Cím: 1014 Budapest, Fortuna u. 21.

Facebookhttps://www.facebook.com/21MagyarVendeglo

 

Írjon véleményt