Mediterrán sokoldalúság a DiVin Porcello-ban

DiVin Porcello

Első ránézésre az ember nem is gondolná, hogy egy szálloda éttermében vagyunk. A rusztikus, mediterrán hangulatú, látványkonyhával és sonkabárral büszkélkedő hely azt a benyomást kelti, mintha egy toszkán nyaraló hatalmas teraszán lennénk. Bájos fények, letisztult berendezés és mennyei, déli finomságok. Pedig a business hotel aljában működő étteremben a reggelitől a vacsoráig bármelyik napszakban falatozhatunk, és ennél még sokkal többet nyújt.

 

 

A 2012-ben nyitott 4 csillagos szálloda egy spanyolországi szállodalánc egyetlen ibériai félszigeten túli hotele, emiatt is volt kézenfekvő a mediterrán stílus a vendéglátó egységben. Az éttermet azzal a céllal nyitották, hogy egy formabontó helyet hozzanak létre, egy helyet, ahol egyaránt jól érezheti magát aki, csak falatozni szeretne 3 nemzet (magyar-olasz-spanyol)sonkáiból, sajtjaiból vagy éppen egy klasszikus magyar gulyást enne ropogós házi kovászos kenyérrel. Valamint betekintést nyerhetnek a Vendégek az olasz tészták világába is a magyar és spanyol gasztronómia jellegzetes ízvilága mellett. Az eleinte csak reggelizőként funkcionáló étterem ma már megbeszéléseknek, üzleti ebédeknek, születésnapoknak, céges eseményeknek és mindenféle rendezvényeknek ad kiváló és hangulatos helyszínt. Tematikus esteknek, borvacsoráknak is gyakran adnak otthont, abszolút nyitottak a vendégekkéréseire, ötleteire. A nagy sikerű Aranyélet című sorozat egyik sztárja, Anger Zsolt, vagy a szintén közismert Sváby András vendégséfkénti szereplésével is rendeztek már vacsoraestet a DiVin Porcelloban. A pandémia és az elmúlt 2-3 év nehézségei sajnos ezeknek a nagyszerű alkalmaknak is gátat szabtak, de a kényszerű tetszhalott állapotból folyamatos friss ötletekkel próbálnak kilábalni, szerencsére sikerrel.

 

 

Az étlapon rögtön szembetűnik a hármas egység, megtalálható többek között egy igazi klasszikus Gulyásleves vagy Rákóczi Túros, de kiemelkedő a házi készítésű tészták, rizottók sokasága is, valamint 2 személyes Tapas tálat, Gampas pil-pilt vagy éppen egy vörösboros Iberico pofát is ehetünk, ha éppen spanyolos hangulatban lennénk. A több mint tíz évvel ezelőtt újdonságnak és különlegesnek számított a sonkabár kínálata, amely ma már nem olyan egyedi, de a prémium minőségű spanyol, olasz és magyar alapanyagok még mindig egy ritka magas szintet képviselnek. A palettájukon látszik, hogy gondos odafigyeléssel lettek kiválogatva a termékek. Megtalálhatóak közkedveltebb és ismertebb sonkák, sajtok, felvágottak, mint például a Prosciutto di Parmasonka, Gorgonzola sajt, Chorizo kolbász vagy éppen a közismert Árpás László által készített Etyeki Szárított Parasztsonka, de vannak igazán ritkaságnak és különlegességnek számító termékek is, mint például a 36 hónapos érlelésű spanyol mangalicasonka vagy Palete Iberico hegyi sonka. A sonkatálak mellé friss házi ropogós kovászos kenyeret szolgálnak fel, amit helyben, az étterem testvércége, a Jacques Liszt Kézműves Pékség készít. Szerencsére kóstolás után delikátesz jelleggel útravalóul is vásárolhatunk mindenből.Természetesen a sonkák és sajtok mellé elengedhetetlen a jó minőségű bor, így a borkedvelőknek egy meglepően széles, szintén nemzetközi kínálatú borlap áll rendelkezésre, így teljes lehet a gasztroutazás!

 

 

Na de pár szót a pékségről! A Jacques Liszt-ben egészen egyedülálló a kínálat, és ez nem csak üres frázis. Péksüteményeik kovászos leveles tésztából készülnek, kizárólag minőségi alapanyagokból, adalékanyagmentesen. Több mint 20 féle édes vagy sós péksüteményből választhatunk kedvünkre. A kakaós csigától a pisztáciás croissanton át, egészen a baconos-füstöltsajtos croissantig naponta változatos kínálattal találkozhatnak a péksütemények rajongói. Persze, aki inkább az apró sós sütemények szerelmese az is nagy választékkal találkozhat: burgonyás pogácsa, tepertős, túrós, metélőhagymás, sajtos és még hosszú a sor egészen a tökmagos vagy sajtos rúdig, aminek tésztája túróval van dagasztva. Kenyereik kínálata is túlmutat a megszokott kínálaton. Jelenleg 7 féle teljes kiőrlésű kovászos kenyérük van és folyamatosan kísérleteznek a paletta bővítésével. Van olyan vendégük, aki egészen Békésből szokott jönni egy friss, forró finomságért. Sokakat a csodálatos illat csábít be az üzletbe, és varázsol el a kínálat. A legkitűnőbb magyar és olasz lisztekből készülnek termékeik. Vannak naponta váltakozó kenyereik, állandó kedvenc a félbarna parasztkenyér, péntekenként Cheddaros-Jalapenoskenyér készül barnasörrel, szerdán és pénteken pedighagymás-baconos-mangalicazsíros félbarna kenyér… De ott vannak állandó napi kínálatban a szárított paradicsomos, az olívás vagy éppen a diós-rozsos kenyereik is, a sima és a mazsolás kalács, a sós és sima kifli is, amik természetesen mindmind adalékanyagmentesen készülnek.

 

 

Péntekenként mogyorókrémes babka sül, extrán krémes, extrán szaftos. Áfonyás-mandulás zabkeksz, cantuccini, diós-rozslisztes brownie, túrókocka és még sorolhatnám… Az én kedvencem  a pisztáciás croissantés a túrós táska volt.

A DiVin Porcello és a Jacques Liszt közötti együttműködés már a kezdetek óta töretlen, így egészen szerencsés és megszokott, hogy vendégeik a jóízűen elfogyasztott ebéd vagy vacsora után a pékségben  beszerezhetik az étteremben felszolgált finom kenyereket.

 

 

 

cim: Apáczai Csere János utca 7 , Budapest,

Facebook: DiVin Porcello 

Facebook: Jacques Liszt

fotók: Hartmann Henriett

Írjon véleményt