Egy csodálatos rum a világ tetejéről

A guatemalai Zacapa rumot a luxuskategóriába sorolják. Ennek egyik oka, hogy a magyarul „harmatvíz” elnevezésű ital a rumok azon 1%-ába tartozik, amelyeket nem a nádcukorgyártás melléktermékéból, a melaszból készítenek, hanem magából a nádcukor levéből erjesztik. A besorolás további okait személyesen mentünk el megkóstolni, a guatemalai márkanagykövet, Rebecca Quiñonez útmutatásait követve.

Rum-sztori

A rumtörténet eredetileg nem a Karib-térségből indult, mint ahogy azt sejthetnénk, hiszen a termelés nagy része ma már itt és Latin-Amerikában folyik, és innen származnak a legnépszerűbb márkák is. Kuba, Jamaica, Puerto Rico és Barbados az elsők között ugrik be, ha rumról esik szó. A legelső rum-szerű italokat már az ókori Indiában és Kínában is ismerték, készítették, hiszen feljegyzésekből tudjuk, hogy cukorszirupból erjesztett italok igen népszerűek voltak, csakúgy mint Iránban, amiről maga Marco Polo is beszámolt. A cukornádat egy másik nagy utazó és felfedező Kolumbusz vitte magával az Újvilágba, pontosabban Dominikára, ahol kiteljesedhetett végül a teljeskörű felhasználása. A melaszból készült ital nyersen szinte ihatatlan volt, de a gyarmatosítás idején, a hozacapa1rdókba töltött rum erjedésnek indult, ami igencsak jót tett neki.

Angyalok jussa

Miért más mint a többi rum?
1. Azon kevés rumok közé tartozik, melyet nem egy ipari melléktermékből, hanem magából a frissen betakarított cukornád levéből készítenek.
2. Az átlagos rumok 12-15%-os cukortartalmához képest, a guatemalai rum, a külön befőzésnek köszönhetően, mézszerű állagot ér el a maga 50-70%-os cukortartalmával.
3. Ez a világ legmagasabb pontján érlelt rum. 2335 méter magasan, a vulkanikus hegyek tetején kerül a hordókba, így sikerül lelassítani az érlelési folyamatot, a többi karibi rumhoz képest, hiszen a magaslati, 0 fok körüli hőmérsékleten minimális lesz a párolgás, az „angyalok jussa” a hordókon keresztül. Ennek is köszönheti a palackozott rum gazdag és komplex ízvilágát.

És a nők?

zacapa2

Rebecca Quiñonez rum-nagykövet Budapesten lelekesít

Pontosan negyven évvel ezelőtt készült először Zacapa, valahogy úgy, mint nálunk a házi pálinkafőzés. Barátoknak, rokonoknak, egyszóval otthoni használatra. Évekig elvolt ebben a szűk környezetben, közben egyre tökéletesítve a készítési eljárást. A lehetőséget és a fantáziát egy hölgy látta meg benne, Lorena Vasquez rávette a készítőket, hogy a kisüzemi előállítás helyett ugorjanak neki egy egymillió literes készletnek. És milyen jól tette! A Zacapa 23 Centenario és a Zacapa XO rum hihetetlen népszerűségnek örvend a minőségi rumot kedvelők körében. És nem is gondolnánk, hogy a Zacapa 23-at nem csak szivarozó ügyvédurak iszogatják egy –egy sikeres tárgyalás lezárását megünneplendő, hanem a 25-65 év közötti hölgyek körében a legnépszerűbb. Ez azért is lehet, mert fogyasztása nincs korlátok közé szorítva, bármikor fogyaszthatjuk, míg a Zacapa XO-t étkezés utáni ejtőzéshez javasolják. Aki eddig csak sütés során került közelebbi kapcsolatba rummal, az ne is fecsérelje az idejét ipari rumokra, kezdje szerényen Zacapával. Jéggel, koktélként, de még kólával is őrületesen jó. Negyvenedik születésnapra pedig egyenesen kötelező elem!

 

Írjon véleményt