50 édesség, amit el kell készítened

Divat lett manapság bakancs- és egyéb listák készítése, ám mint oly sok mindenre a listakészítésre is igaz, hogy a megfelelő végeredmény eléréséhez a formánál jóval fontosabb a készítő személye.

Egy süti mindig jól jön

Ez a személy jelen esetben Kárai Dávid alias ízHUSZÁR, egyben a NoSalty.hu receptoldal főszerkesztője. Könnyedén megránthatnánk a vállunkat, hogy mi mást is írhatna egy ilyen oldal vezetője mint szakácskönyvet, de gyors és felületes ítélet lenne. Egyrészt a tótumfaktumok korát éljük, úgy hogy érdemes megbecsülni azokat, akik valóban értenek valamihez, másrészt Kárai nem a pozíciója miatt főz, hanem a főzőtudományának köszönheti a titulusát. Jelen kötet az első könyve, és nem mondhatnánk, hogy a szerző zsákbamacskát árul: 50 édesség amit el kell készítened. Hogy miért pont ezt az ételkategóriát választotta debütálása tárgyának? Nos, a választ megtaláljuk a hátoldalon: „Régóta motoszkál a fejemben egy ilyen kulináris kalandozás, egyfajta bakancslista. Összegyűjtöttem hát 50 olyan desszertet, amelyek számomra képviselik az édességekről alkotott képet ‒ legyen az hazai alaprecept vagy külföldi specialitás.”

A klasszikustól az újhullámosig

Akár hogy is nézzük, az indoklás megáll a lábán, pár oldal után pedig mindenki meggyőződhet róla, hogy a szerző nem csak a témát választotta meg jól, hanem a recepteket is. Minden megtalálható a kötetben, amiről az édes ízek kedvelői álmodhatnak, beleértve a desszertkészítés alapjait, legyen szó a tésztatípusokról vagy a karamell készítésről. A recepteknél az almás pitétől indul az ív, ami a túrógombócon, a croissant-on és a churroson keresztül húzódik, miközben olyan klasszikusokat érint mint az Opera és a Pavlova, hogy végül a Zserbó zárja a sort.  A sütés kémia, épp ezért jóval nagyobb precizitást kíván mint a főzés, emellett az édességek sokszor próbára teszik a kezdő szakácsok technikai tudását is, nem véletlen, hogy sokan ódzkodnak tőle és ezen a tényen nem változtat a közvetlen stílus sem. A Somlói galuska vagy a Mille-Feuille embert próbáló feladat marad amíg világ a világ, de jóval könnyebb neki ugrani egy ilyen nehézségű desszertnek, ha olyan követhető módon van leírva az elkészítése ahogy Kárai Dávid teszi azt.

Porcukor és Toszkánakarai_konyvbemutato_50_edesseg

Végül essék néhány szó a könyv külalakjáról. Egy szakácskönyvnek manapság már szerves részét képezik az esztétikus ételfotók és életképek, amikben ez a kötet sem szenved hiányt. Gyönyörűen hullik a cukor, harapnivaló a rácsos tészta és Toszkánában érezzük magunkat a barna faasztalon heverő tojáshéjak láttán. Épp ezért kissé érthetetlen a szerzőt ábrázoló portréfotók sterilsége, de ez legyen a legnagyobb gond egy szakácskönyvvel. És ezzel a könyvvel nem hogy más gond nincs, de általa egy valódi alapkötettel lehet gazdagabb a könyvespolcunk.

Kárai Dávid: 50 édesség amit el kell készítened, Bookline, 174 oldal, 4990 Ft

Írjon véleményt