Gyömbért bele!

Te is csak a mézeskalácsba teszel belőle? Itt az ideje, hogy szorosabb kapcsolatot építs ki a gyömbérrel – üzente a Kitchn, és mi utána is néztünk. Mindegy, hogy csak egy egyszerű gyömbérsnapszra vagy egy citromos-whiskys puncsra vágyunk, a gyömbér az a fűszer, ami nem hiányozhat a karakteres italainkból! Főleg, ha megfázásról van szó, ám egy limonádéban kifejezetten hűsíteni is tud. A gyömbért tehetjük édes és sós ételeinkbe is, pikáns ízt ad mindennek, amivel csak találkozik. Te mihez használsz gyömbért?

Mézzel, citrommal

A gyömbér az egyik legsokoldalúbban felhasználható fűszer, amit csak ismerünk. Csípős-citromos íze sok alapanyaghoz jól illik, legyen szó édessegekről vagy akár nehéz, fűszeres húsokról. A legtipikusabb felhasználási módja természetesen sütemények és kekszek ízesítése, de dobhatunk belőle néhány kanállal a gyökérzöldségekre, vagy a csatniba is. Megfázás esetén pedig reszeljük bele teánkba a méz és a citrom mellé, vagy kanalazzunk belőle egy kicsit. Mindenesetre óvatosan adagoljuk, mert könnyen átveszi az uralmat az összes többi íz fölött.

gyomber_UJ_02

Porrá zúzva is

A gyömbérpor erősebb a frissnél, köszönhetően a kémiai reakciónak, ami szárítása közben történik. Szárítottból mindig csak egy fél kanállal adjunk az ételhez, frissből mehet egy egész. Ha nem elég, még mindig pótolhatjuk! A gyömbér csípősségét, erősségét a chili kapszaicintől kapja. Ez persze közel sem ad olyan erőt neki, mint az erős paprikáknak, de egy jó adag gyömbért már megérzünk a nyelvünk hegyén! Ha elővigyázatosságunk ellenére, túl sok gyömbér kerülne az ételbe, csak főzzük lassan tovább, veszíteni fog erejéből.

Keresőszavak:

Írjon véleményt