A steak sztori / MészárSteak Kitchen

MészárSteak kitchen 2020

„Büszkék vagyunk arra, hogy ennyi embert beléptettünk a steakek világába” a MészárSteak sztori

Magyarországon sokan azt gondolják, hogy a steak egy „túl drága műfaj”. Van viszont egy steakház a belvárosban, amely kifejezetten azzal a céllal nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy minél több emberrel megismertesse a steakek csodálatos világát. A húsok megbízható, minőségi beszállítóktól érkeznek, és a kiváló alapanyagokból Tobai Róbert séf irányításával teszik a finom fogásokat az asztalokra. Bisztró jellegével és fiatalos, laza éttermi környezetével a MészárSteak Kitchen különleges színfoltja Budapestnek Szekula László tulajdonossal és Tobai Róbert séffel beszélgettünk.

Miért éppen steakekkel kezdtetek foglalkozni?

Szekula László: A MészárSteak a Fine Service Kft. cégcsoport részeként működik, de az étterem megvalósításának ötlete 2015-ben Gaál Józsi sztárhentes éskorábbi társunk, Dallos Ferenc frigyéből született. Már kezdetben is a húsalapú, és belsőség alapú ételek voltak túlsúlyban az étlapon, rátettük gyerekkorunk nagy kedvenceit, például a rántott disznósajtot és a fasírtos zsömlét, de a minőségi húskínálatra hivatkozva bevezettük a steaket is. Azt, hogy ebből a helyből végül egy steakező lett, a vendégekdöntötték el azáltal, hogy a steakjeinket szerették a legjobban, így mára már 90 százalékban ezek az ételek találhatók meg az étlapon.

Szerintetek hogyan tudtátok ilyen gyorsan a vendégek szívébe lopni magatokat?

Tobai Róbert: Eleinte négyféle steaket kínáltunk, de elég gyorsan megmutatkozott, hogy leginkább a marhahúst keresik a vendégek. Az én feladatom volt a beszerzés, Laci pedig arra törekedett, hogy ugyanazt a minőséget a versenytársaknál olcsóbban tudjuk nyújtani. Jól áraztuk be a húst, és kivontuk a képletből az olyan formális, és költséges dolgokat, mint például a fehér abrosz. Az a célunk, hogy a hétköznapi emberek is ehessenek jó steaket, ne csak a tehetősebbek.

Szekula László: Szeretnénk trendik maradni, ugyanakkor fontos számunkra az is, hogy egy mindennapi steakező legyünk, vagyis a vendégeink megengedhessék maguknak, hogy hetente egyszer-kétszer nálunk egyenek. A steakek mellett egyébként van napi menünk is, amin szintén mindig megjelenik a marhahús és szervízdíjjal együtt 2690 Forintbakerül. Úgy gondolom, hogy emiatt az ár-érték arány miatt is nagyon szeretnek minket a vendégek.

Milyen húsokkal dolgoztok?

T.R.: Többféle marhából sütjük a steaket, többnyire Latin-Amerikából és Amerikából szerezzük be az alapanyagokat, dehazai nevelésű Angus marhát is használunk.

És milyen a magyar marhasteak fogadtatása?

T.R.: Mindig azt a visszajelzést kapom a steakkedvelő vendégektől, hogy nagyon ízlett nekik. Megállapodtunk egy magyar tarka teheneket tartó gazdával, aki hatalmas területen, saját takarmánnyal eteti az állatait. Az ilyen optimális nevelési környezetből érkező húsok jól megállják a helyüket a piacon.

A marha melyik részéből a legfinomabb a steak?

T.R.: Igény esetén kérhető egy „fejétől a farkáig” elnevezésű válogatás. Ha valaki ezt rendeli, tényleg a nyaktól a marha fartőig mindent megkóstolhat, érezheti a textúrákkülönbségeit, hiszen a különböző részeket eltérő módon sütjük. A vendégek élvezik, amikor ők választhatják ki a húst.A másik dolog, ami tetszik nekik, hogy a szervírozásnál a kollégák az asztalnál vágják le a csontról a szeleteket, helyben tálalnak. Amikor még egy füstölés is van az asztalnál, a többivendég sorban emelkedik fel a székről, hogy lássa, mi történik. Ez nagyon látványos, különleges élmény, a termék gyakorlatilag eladja önmagát!

Sz.L.: Ha az ember elmegy egy étterembe, a legjobbat szeretné kapni, és jobb, ha a vendégeknek van segítségük és nem kell az ismeretlenben bolyonganiuk. Nálunk jólképzett felszolgálók dolgoznak, akik mindent el tudnak mondani a húsokról, és segítenek kiválasztani a vendégek számára a nekik legjobban passzoló steakfajtát.

Mennyire vannak képben a vendégek a különböző steakeksütési fokozataival?

T.R.: Mindig fel szoktuk hívni a vendégek figyelmét arra, hogy nem biztos, hogy nem szeretik a „véres” húst. Ez a szó már önmagában rossz, hogy „véres”, a húsban ugyanis nincs vér, csak húsnedv, de ha jól sütik meg, és jól pihentetik, akkor az egy szaftos hús marad, ami gyorsan „szétolvad” a szájban.

Sz.L.: A nagy szelet csontos húsoknál arra is kell figyelmeztetni az embereket, hogy a csont mellett mindig másképp sül meg a hús. Ezért folyamatosan foglalkozunk a vendégekkel, és ha kérik, akár étkezés közben is rásütünk még a szeletre.

Sokan úgy hiszik, hogy a steak egy „férfias műfaj”. Hogy látjátok, a női vendégek hogyan viszonyulnak a húsokhoz?

Sz.L.: A városban lezajlott már egy borforradalom, éskiderült, hogy a testes vörösborokat ugyanúgy szeretik a nőkis, mint a férfiak. Ugyanez a helyzet a húsokkal is.

T.R.: Mindig teszünk az étlapra csirkét, halat, sertést is, de azt látjuk, hogy a nők pont ugyanúgy szeretik a finom steakeket,mint a férfiak. Korábban bejött hozzánk egy céges társaság, kb. 70 százalékban nők voltak, és kicsit féltem, amikor nyakat és rekeszizmot is rendeltek, mert ezeknek a részeknek intenzívebb „marhaíze” van, de nagyon ízlett nekik.

Sok magyar vendégetek van?

Sz.L.: A vendégeink 80 százaléka magyar, és kifejezettenörülünk annak, hogy nem vagyunk kimondottan turistahely.

T.R.: Szerencsére délben és este is teltházasak vagyunk, de sok à la carte vendég is érkezik hozzánk, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ilyen sok embert léptettünk be a steakek világába. Bízunk benne, hogy vendégeink által még több emberhez eljut a hír a minőségi húsevésről, és arról, hogy manapság már nem luxus steaket enni. Szeretnénk, ha minél többen nálunk szereznék meg az első steak-élményeiket, ami – minden más első tapasztaláshoz hasonlóan – meghatározó lehet mindenki életében….

Fotók: MészárSteak Kitchen 

Írjon véleményt