Rangos francia érmet hozott el Bordeaux-ból az egri pincészet

Varsányi pincészet

Ezüstérmet kapott a Varsányi Pincészet egyik tétele a 44. alkalommal megrendezett Challenge International du Vin borminősítő versenyen. Az Egri Borvidékhez tartozó verpeléti pincészet Grand Selection sorozatából a Debrői Hárslevelű Superior vívta ki az elismerést a Palais des Congrès-ben, Bordeaux mellett. A világ egyik legnagyobb boros megmérettetésén évről-évre mintegy 4 ezer bort vaktesztel 2 napon át a 200 tagú zsűri. Az elismeréseket – így az egri ezüstérmet is – múlt héten adták át.

Az 1976 óta megrendezett francia verseny egyik érdekessége, hogy a szakemberek, vagyis a sommelier-k, forgalmazók és borászok mellett úgymond amatőrborfogyasztók is helyet foglalnak a kétszáz fős zsűriben. A szervezők szándékai szerint az amatőr és profi kóstolók együttes részvétele teszi lehetővé azt, hogy olyan minőségi borokat díjazzanak, amelyek a mindennapi fogyasztók ízlését is elnyerhetik.

A verpeléti Varsányi Pincészet néhány éve emelte ki a legszebb borait a szortimentből, amelyek a Grand Selection sorozatban kapnak helyet. Az idei francia borversenyen a sorozat 2017-es Debrői Hárslevelű Superior tétele kapott ezüstérmet.

Ma már kevesen tudják, de hosszú évtizedekkel korábban az Egri Bikavér mellett a Debrőit tartották a borvidék másik legismertebb márkájának. Olyan névvel bírt, hogy egy-egy tétel még az angol királyi székig is eljutott, ám a rendszerváltás előtti időkben a fajta – a Bikavérhez hasonlóan – jelentős minőségi romláson ment keresztül.

Amikor apu elindult ezen a pályán, akkor az Olaszrizling és a Bikavér mellett a Debrői Hárslevelű rangját szerette volna visszaadni – ez volt az egyik fő hivatása– meséli Varsányi Katalin, a pincészet tulajdonosa és vezetője, akinek édesapja, Varsányi Lajos alapította a pincészetet – 30 évvel ezelőtt. Annak idején az Egri Kutatóintézettel közösen hosszú ideig kerestük, hogy melyik fajta lehet a legalkalmasabb és méltó a régi ranghoz. 2 hektárnyi területet telepítettünk be különböző hárslevelű klónokkal– magyarázza Katalin hozzátéve, hogy még nekik is újdonság volt milyen szép hárslevelűt tudtak készíteni a homokos talajon. Ehhez pedig csupánrengeteg és gondos odafigyelésre volt szükség.

Régen egyébként a Debrői Hárslevelűt édes termékként ismerhették – a borvidéki szabályozás ugyanis elnéző volt, így engedélyezte, hogy édes bort készíthessenek. Ami amúgy nem annyira meglepő, hiszen ezen a környéken, Debrőnél képes aszúsodni is a hárslevelű. Némi túlzással olyan ez a terület, mint valami mini-Tokaj– teszi hozzá. Apukám nem szerette volna, hogy magára hagyjuk a hárslevelűt, mindenképpen azt kívánta, hogy fektessünk bele energiát, ha már egyszer világmárkává tudta kinőni magát.

Varsányi Katalin szerint 2017-ben nagyon szép évjáratuk volt. Sok volt a napsütés, nagyon szépen letöppedt a szőlő, nagyon koncentrált alapanyagot kaptunk– mondja. A Bordeaux-ban ezüstérmes Debrői Hárslevelű Superior három bor házasításából született. Van, amelyik hordóban maradt, van, amelyik tartályban volt, a harmadikat pedig seprőn pihentettük. Nem szerettük volna, hogy akár a fás, akár az acéltartályos érlelés kapjon hangsúlyt– magyarázza a pincészet vezetője, kiegészítve ezt azzal, hogy bár az alapanyag igényelte volna a fahordós érlelést, viszont mi nem szeretjük, ha nagyon hangsúlyos a fahordó”. Az említett technológiának köszönhetően érezni a borban némi fát, viszont ezzel együtt is megőrizte frissességét.

Most neveztünk előszőr a Challenge International du Vin versenyre. Tavaly palackoztuk a bort, egy évet pihent palackban és most már nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogyan reagálnak rá külföldön, hiszen ez egy nagyon szép tétel. Látva az ezüstérmet, azt kell mondanom, hogy elégedettek vagyunk.

Írjon véleményt