Olasz klasszikusok a zöldövezetben

Porcellino Grasso

A rózsadombi Porcellino Grasso étterem kitartó törzsvendégi körrel büszkélkedhet, nem véletlenül: törekvésük, hogy a vendégek ne csak a különleges alkalmakkor, hanem a hétköznapokon is kedvet kapjanak ide ellátogatni. Az autentikus olasz konyha, a család- és gyerekbarát, laza szellemiséget képviselik, ezt tudatosan szolgálja a tágas terasz és a játszósarok is.

A Porcellino 2007-ben nyitott, azóta is remekül megvan reklám nélkül. A tradicionális olasz étterem soha nem szorult rá a marketingkampányra, és a nyugodt, zöldövezeti lokáció következtében a turisták sem özönlenek ide.

Annál népszerűbb azonban a környékbeliek közt! A hétvégi ebéd jellemzően a családoké, míg hétköznap üzletembereket találunk a tágas teraszon, és a környéken élő külföldiek is előszeretettel ugranak be a közeli követségekről.

A helyieknek hiányzott egy családias étterem, amit nem jellemez a fine dining helyek feszessége, és előkelőbb hangulata. Egy olyan hely, ahová bátran lehet jönni kisgyerekkel, kutyával is, és senkinek sem kell magát kényelmetlenül éreznie emiatt. Éppen ezért nem csak az ünnepek, hanem a hézkönapok színhelye is lehet– meséli Hegyi Gábor. Ez a lazaság bejött a helyieknek, és a Porcellino zónája egyre növekszik: a híre már a főváros távolabbi sarkaiba is elért.

Itt nem csupán egyetlen olasz régió, Szicília vagy Toszkána ízeivel barátkozhatunk: a séf, Berta Gergely bátran merít ötleteket bármely olasz tájegységből. Így például a pizza sem a jelenleg felkapottnak számító nápolyi, hanem észak-olasz stílusban készül. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Jóval gazdagabb feltétet teszünk rá, vékonyabb a pereme és az elkészülési idő is kicsit hosszabb. Ami a desszertmenüt illeti, a hagyományos tiramisut, panna cottát és profiterolt is megtaláljuk rajta, az utóbbit viszont formabontó módon pisztáciakrémmel.

Minden alapanyag, még a piskóta is nálunk készül! Az étlapunk a receptek tekintetében is teljességgel autentikus, de azért van, amit saját szájíz szerint készítünk el. Voltak olyan olasz kreatív séfjeink, akik kifogásolták is, miért kell ennyi chilli vagy épp fokhagyma? Mi sokszor a saját fejünk után megyünk, de a vendégek visszajelzései igazolnak bennünket– mondja Gábor.

Ezért lehetséges az is, hogy a séf ajánlataminden hónapban kissé elrugaszkodik az olasz konyhától. Ilyenkor nemzetközi és hazai receptekkel is kisérletezünk, amik azonban mindig kötődnek egy olasz régióhoz vagy alapanyaghoz, így például a füstölt paprika Piment D’Espelette Franciaországból származik és ezzel készül az adott étel.

De nem csupán a fűszerezés az oka, hogy Berta Gergely mára egy személyben viszi a konyhát: Rájöttünk, minket az visz előre, ha minden egy kézben összpontosul. Ha egy személy kívül-belül ismer minden részleget. Gergely ráadásul a borok iránt is érdeklődik, így a séf ajánlatához mindig társul borpárosítás is. Sokszor az étel igazodik a borhoz!

A borlapon 110 féle bor található ami fele-felearányban tartalmaz magyar és olasz tételeket, de egytizedrészt a nemzetközi kínálat is képviselteti magát. A Porcellino-nál  60-70 poharazott tételt is megtalálunk! Ez egy új technológiának köszönhető, amivel a bontott borokat is tökéletes hőmérsékleten, vákuum alatt tudják tartani. Nagy előny ez egy családi rendezvényen, amikor a többség inkább nem palackot rendel, inkább csak egy pohárral kóstolná meg valamelyik bort.

címe : 1024 Budapest, Ady Endre 19.

facebook : @porcellinograsso

Írjon véleményt