Leo Bistro – a hét bolygó hét italai

Leo Bistro-Rooftop 2021

A legfinomabb nemzetközi és hazai ízek keveréke egy laza és exkluzív bisztrókonyhával. Csodás signature italok a Leo Bistro és Rooftop vezető bartenderével, Dreghiciu Gáborral beszélgettünk.

 

Mesélj kérlek a kezdetektől. Hogy jött az, hogy Te bartender legyél?

Sokáig nem nagyon találtam a helyem az életben, nem tudtam mit kéne csinálnom, mivel kéne foglalkoznom. Hiszek a sorsszerű dolgokban: volt egy komoly balesetem, ami miatt elgondolkodtam azon, hogy biztos jó helyen vagyok-e, azt csinálom-e amit szeretnék. Az első gyereket terveztük a párommal, szerettem volna biztos anyagi hátteret biztosítani hosszútávra a családomnak. Volt egy szomszédom, aki vendéglátózott, és bemutatott a Boutiq Bar-os Nagy Zolinak. Innentől kezdve beszippantott ez az egész világ. Megcsináltam egy tanfolyamot, de tudtam, hogy még rengeteget kell tanulnom. A Boutiq Bar-ban elkezdtem rendezvényekendolgozni, közben pedig folyamatosan munkákat kerestem. Dolgoztam az 5kertben, a Spoon-on és az UriMuri-ban is. Vél a Boutiq Bar-ban maradtam öt-hat évet, az volt az a hely, ahol a legtöbbet tanultam és ott éreztem a legjobban magam. Volt egy olyan pont, amikor abba akartam hagyni a bartendekedést, mert úgy éreztem, hogy eljutottam egy bizonyos szintre és ott megragadtam. Ezután mégis úgy döntöttem, hogy egy magasabb szintre helyezem a tudásomat ahelyett, hogy otthagynám a szakmát.

 

 

Az oktatáson nem gondolkodtál?

Nem, mert szerintem az ember egy olyan tudást tud csak odaadni, amitől önmagában nem lesz belőle jó bartender. Ahhoz nagyon sok szakmai gyakorlat is kell. Én inkább a saját életükben szeretek segíteni, mert szerintem így tudnak fejlődni szakmailag is. Egy kicsit spirituális ember vagyok és úgy gondolom, hogy mindenki útja valamennyire adott, de az a mi döntésünk, hogy melyik lehetőséget választjuk, miket ragadunk meg. Úgy érzem, hogy nekünk az a feladatunk, hogy méregből elixírt csináljunk. Nem az a célunk, hogy az emberek lerészegedjenek, hanem, hogy olyan minőségi italokat igyanak nálunk, ami tényleg egy egyedi élményt nyújt. Tudatosan rakjuk össze az italokat gyógynövényekkel és fűszerekkel, melyek akár gyógyító hatással is bírnak. Ha az ember az élvezeti cikkeket tudatosan alkalmazza, akkor azok minőségiek és jók tudnak lenni. Szeretném, ha azt éreznék az emberek/vendégek, hogy nekünk is fontos, hogy jót adjunk. Én a vendéglátásnak ezt a részét szeretném képviselni, ezt a filozófiát követem.

 

Hogyan kerültél a Leo Bistro-ba?

A Covid előtt csináltam egy rendezvényszervező céget, de sajnos azt be kellett zárni a vírus miatt. Utána gondolkoztam, hogy mit kellene csinálni, majd jött egy telefon, hogy szeretném-e vinni a bárt itt a Leo Bistro-ban.

 

A munkatársaid közül mennyire értették a Te filozófiádat? Mennyire támogatták ezt?

Többen elmentek, nagy volt a fluktuáció. Nekem az volt a fontos az elejétől fogva, hogy mindenki megértse és támogassa is ezt a felfogást. Nem akarok senkit úgy itt tartani, hogy nem hisz ebben. Nekem az a fontos, hogy mindenki érezze jól magát, és aki itt dolgozik, az tudjon fejlődni a szakmában és a saját életében egyaránt. Úgy érzem, hogy egy nagyon jó kis csapat állt össze.

 

 

Vannak signature koktéljaitok?

Járok most egy úton, az a neve, hogy javasság”, ami egy magyar hagyományőrző dolog, a tradíciókra él. A lényege, hogy visszaemelje a magyarságot egy méltószintre (a mag népéhez). Ennek van több segédeszköze, amivel lehet gyakorolni: ilyen a meditáció, a jóga és az asztrológia is. A Leo Rooftop signature étlapt a 7 bolygó alapján készítettem. A hét bolygó a bennünk lévő hét világot szimbolizálja: így természetesen hét italunk van, elmondom a mögöttes értelmüket. A legalsó szinten a poklok világa van, ez a legalsó csakra: ebben vannak a berögzültségeink, és kötöttségeink, melyek folyamatosan foglalkoztatnak minket. A következő a növények szintje/világa, ami a vágyainkat szimbolizálja. A következő csakra az állatok világa, ezek jelentik az ösztönös tevékenységeinket. Utána jövünk Mi, a nap, ami a szívünk közepe: ez a szív csakra. Ezután a torok csakra jön, ami a bennünk lévő törekvőt jelképezi. A harmadik szem csakra a következő szint, ami az istenek világa. Az utolsó csakra a mindenek világa, ami a teljességet jelenti. Nincs rossz vagy jó csakra, a hierarchiában összekapcsolódik a legalsó a legfelső szinttel. Ezekre van tehát felépítve az itallapunk. Az italok közül két-három receptúra az enyém, de a báros csapatból mindenkinek van benne ötlete, saját kitalált itala. A Nap koktél az például egy tequilás ital, amiben van egy kis kakaólikőr és egy tinktúra –  amit egy év alatt fejlesztettem ki: galagonya is van benne, ami egy nagyon jó szívgyógyszer.

 

A vendégek mit szólnak a Rooftop bar signature italjaihoz?

Nagyon jó a visszajelzés és megfigyelhető az is, hogy ahogyan működnek az energiák/bolygók, úgy haladnak az emberek azon italok irányába. A Mars, – ami az akaratunkat szimbolizálja – az egyik legtöbbet eladott italunk: ez egy kókuszvizes, barackos gin tonic. Úgy gondolom, hogy ha jó dolgokat viszünk be, abból jó dolgok lesznek. Természetesen mi nem azt kommunikáljuk, hogy ide csak lótuszban ülő emberek jöjjenek alkoholt fogyasztani. A hét bolygóba mindenki azt lát, amit szeretne. Azt gondolom, hogy azért van ennek létjogosultsága, mert be tudtam hozni ebbe a világba. Remélem, hogy mindenki a saját szintjén be tudja ezt fogadni.

 

 

Fotók:  Zombori András 

Facebook: Leo Bistro 

Írjon véleményt