Saját receptekkel és meghökkentő burgerszósszal vár a Komló és Tehén

Komló és Tehén

A kedves kis családi burgerező 2014-ben nyitotta meg kapuit az éhes budaörsiek és környékbeliek előtt. Nem kell hozzá Miss Marple-nek lenni, hogy sejteni lehessen: a frappáns név mögött a hely fő csapásvonalai állnak, a r és a marhaburgerek. Ennek ellenére néha nem egyértelmű, hogy egy étteremről van szó, előfordult már, hogy tejet szerettek volna náluk venni, mesélte a tulajdonos. Mégsem változtattak, amit jól is tettek, mert azon túl, hogy trendi név, aki egyszer hallotta, biztosan megjegyzi. Most eloszlatjuk a kételyeket és bemutatjuk ezt a hangulatos helyet.

 

Az éttermet megálmodó fiatal házaspár egy szülinapi buliba tartott, amikor kipattant a fejükből az ötlet. Mivel a város másik végébe igyekeztek, szerettek volna valami street foodot vacsorára, és inni mellé egy jó sört. Felmerült bennük a kérdés, hogy miért nincs ez a kettő egy helyen? Hazafelé még mindig ezen agyaltak, majd másnap meg is született az ötlet: nyissanak egy hamburgerezőt, ahol kiváló söröket is lehet kapni. Már régóta gondolkodtak abban, hogy több lábon álljanak, és mivel volt egy kis befektetésre szánt pénzük, belevágtak. Noha a fiatalembernek van szakács végzettsége és nagyon szeret főzni, sosem dolgozott vendéglátásban, hanem fuvarozással foglalkozott. A felesége pedig fodrász, aki egyébként azon az említett, mondhatni mindent eldöntő estén evett először úgynevezett kézműves hamburgert. Saját bevallása szerint addig csak a „retro”, fagyasztott húsból készült borzalmakhoz volt szerencséje. Vagyis szerencsétlensége.

 

 

Fanatikus rajongók

Épp ezért is, a húsokat maguk sütik, a kínálatban szereplő mind a 15 féle burgert ők kísérletezték ki. Mint mondták, nehéz volt megtalálni a megfelelő alapanyagokat és azok megfelelő beszállítóit, egy fél nyaruk ráment annak idején arra, hogy otthon a konyhájukban sütögettek, próbálkoztak. Végül kialakult az ő szájízüknek megfelelő tökéletes alap, de azóta is folyton variálnak, mindig jönnek az új ötletek. Olvasnak street foodos „szakirodalmat”, cikkeket, nyitott füllel járnak, de a barátok ötleteit is szívesen kipróbálják. Az egyik nagy kedvencet, az Ogre burgert is például így alkották meg.

Lettek olyan kedvencek, amiket hét éve nem tudnak lecserélni, mert a népharag azonnal lesújt rájuk. Van egy igen masszív törzsvendég körük, akik azonnal reklamálnak, ha levesznek valami régóta megszokottat és beváltat az étlapról. Mint megtudtuk, van olyan törzsvendégük, aki hét éve a héten 4-5 nap bemegy és kér egy duplatehén burgert.

A Márton-napi burgert évről évre újra kikövetelik: az alap baconös marhaburgert egy szelet pirított libamájjal, konfitált almakarikával és hagymalekvárral bolondítják meg, így adva egy tipikus, mégis különleges ízvilágot.

 

 

Tejfölös szósz?

A házi szósz, ami minden hamburgerük alapja, egyáltalán nem megszokott, sőt inkább meghökkentőnek mondható. A vajkrémes-tejfölös alapú kence ugyancsak egy kísérletezés krémesen ínycsiklandó végeredménye, bár nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A tulajdonos mesélte, hogy volt olyan törzsvendégük is, akit azonban nem igazán ragadott magával a nem mindennapi szósz ízvilága. Aki azonban szintén különleges szószokból szeretne választani, annak van erdei gombamártás, vagy kéksajtos, de ami biztos, hogy mindet maguk főzik. Mindegyik burgernek megvan a maga ízvilága,húsok és szószok harmóniájára törekednek. Van itt csirkéből, marhából, de természetesen a vegák sem maradnak hoppon.

A koronavírus-járvány első hullámában pedig felkerült az étlapra a pizza is, a kényszerű költözés mellett ez volt a túlélési stratégiájuk kulcsa. A tészta „arany középút”, azaz se nem vastag, se nem vékony, de az biztos, hogy sok feltéttel készül, és szintén a tulajdonosok ízlését tükrözi.

Emellett már régóta álomként dédelgették, hogy igazi smokerban készült barbecue ételeket is kínáljanak. Az új helyen végre ez is megvalósulhatott, így hétvégenként már ezzel is várják a vendégeket. Klasszikus módon készülnek ezek az ételek, rászánják az időt az elkészítésre, sőt, a tulajdonos egy képzésen is részt vett, hogy valóban tökéletes fogások készüljenek a masinában.

 

Hatalmas sörválaszték

Alapvetően cseh és magyar kisüzemi sörökből választhatunk de mostanság a bajor sörök adják a nagyobb választékot:mindig van 4-5 féle csapolt, köztük valamilyen gyümölcs és ipa. Emellett 50 fajta üveges sör szerepel az állandókínálatban, többek között a békésszentandrási főzde italai stabilan megtalálhatóak az itallapon. Mindig igyekeznek valami különlegességgel is előrukkolni, októberben a bajor söröké a főszerep.

Bár az élet sok nehézséget sodor eléjük az elmúlt időszakban technikai malőrök, házhozszállítási döccenők, útjukat keresztező konkurens burgerező is nehezítette, de ami talán a kritikus hetedik év árnyéka, a Komló és Tehén rendületlenül kitart és nagyon lelkesen szeretnék minél szélesebb réteggel megismertetni egyedi és finom burgereiket.

 

Komló és Tehén címe: 2040 Budaörs, Budapesti út 36. 

Facebook: Komló és Tehén 

Írjon véleményt