Heti borajánló Kovács Antal sommelier-vel

Kancellár Birtok

Kancellár Birtok Somlói Olaszrizling 2016
 
A 2000-es évek derekán értettem meg, hogy milyen az igazi somlói bor – korábban kérdőjelekkel teli tételeket kóstoltam a Hegyről -, ha a megfelelő ember nyúl hozzá. Azóta Somló, az egyik “szívem csücske” borvidék. Annak pedig különösen örülök, ha egy új, nagy tehetségű pincét sodor elém az élet a Hegyről. A Kancellár Birtok pedig egy ilyen pince. Boraik – azzal ahogy a termőhely bazaltjáról mesélnek -, megérintettek rendesen. Úgy érzem, hosszú barátság lesz ez köztünk. 
 
A Kancellár Birtok az egyik fiatalabb pince Somlón. 2014-ben indultak, s ritkán megtapasztalható mértékű, a fejlődésük íve. Ma már nem csak jegyzik őket a borvidéken, de számolnak is velük. Az évente megrendezésre kerülő Somlói Borversenyen, rendre a legfényesebb érmeket zsebelik be tételeikkel.
 

Intenzív aranysárga megjelenés. Miután megsétáltattuk a pohárban, gazdagon jelentkező, olajos mozgású cseppek igyekeznek lefelé a falán; lassan, méltóságteljesen. A Kancellár Birtok borának illata igazi ásványbomba, amit aszalt gyümölcsök jegyei egészítenek ki – szépen. Kóstolva száraz, szinte sós. Életteli savérzet, feszes felszínű izmos test, krémes textúra, vibráló energia jellemzi a kortyot. Ízében bazalt és gyümölcsök paroláznak újfent. Érett, legszebb formáját mutató tétel. Nem más ez a bor, mint HÍD a termőhely és a fogyasztó között, Olaszrizlingből szűrve. Rusztikusan elkészített hal- és fehér húsú szárnyas ételekhez, sertéssültekhez, illet kacsa és libalakomákhoz ajánlom kísérőként, Nagy Szeretettel!

Kovács Antal
Örökös Magyar Sommelier Bajnok

 

Kancellár – Somlói Olaszrizling 2016

Írjon véleményt