Kóstolj bele a főúri ízekbe

Hotel Zenit

Szeretnéd tudni, mit ettek a keszthelyi Festetics-kastély főúri lakomáin? Bele is kóstolnál az ízekbe? A Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten 2024. május 27- június 2 között nyolc étterem vár különleges, korabeli recepteket felhasználó ételekkel.

 

A Festetics-örökség

Ha a keszthelyi Festetics család neve felmerül, akkor a városban található csodaszép, barokk kastély biztosan az eszedbe jut. De azt tudtad, hogy közel 25 ma is látogatható turisztikai helyszín kapcsolódik a Festetics-örökséghez? Nyugat-Balaton – Hévíz turisztikai kistérség megközelítőleg lefedi a Festetics család keszthelyi uradalmát, melynek központja Keszthely városa volt.

A helyszíneket körbelátogathatod autóval, gyalogtúra során, és akár egy kerékpáros túra részeként is.

Kattints, és ismerd meg részletesen a látnivalókat:https://festeticsorokseg.hu/helyszinek

Ha kerékpáros útvonalakra vagy kíváncsi, itt találod a legjobb tippeket: https://www.balatonbike365.hu/

 

 

Főúri lakomák

Képzeld magad elé a Festetics család gyönyörű kastélyát és a benne rendezett estélyeket. A vendégek az asztalok mellett ülnek és vidáman beszélgetnek. S vajon milyen ételeket, italokat fogyasztottak?

A kastélyban dolgozó történészeknek köszönhetően előkerült néhány ünnepi lakoma menüsora, Kardos Laura és Iski Szilvia ezeket a recepteket, ételsorokat átadta Varjú Viktor séfnek, aki a Zenit Hotel és Étteremben a mai kor konyhai technológiáját használva Ács István séffel megalkotta az éttermi héten kóstolható menüsort.

A Festetics uradalom híres volt vadászterületeiről, őzet, szarvast és fácánt vadásztak, majd fogyasztottak előszeretettel, az erdők-mezők bőségesek voltak gombatermésben is. Akkoriban a Balaton és a Zala-folyó a halak mellett folyami rákokban is gazdag volt, a kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően pedig számos keleti fűszer is gazdagította a főúri konyhát.

A rezi, tomaji, diási szőlőhegyen voltak a Festeticsek szőlőültetvényei. Többfajta szőlőt termesztettek, a XX. századra az olaszrizling, a rajnai rizling és a zöldszilváni volt az uralkodó, pincéikben a borok mellett saját készítésű pezsgő is került a palackokba. A mai Festetics Helikon Taverna volt a legjelentősebb borászati központ, innét irányították a szőlőtermesztési és borkészítési tevékenységüket.

A főúri családban nemcsak a nevelőnők, komornyikok voltak francia származásúak, hanem a borászok is, így Magyarországon az elsők között készült pezsgő a keszthelyi uradalomban. A habzó ital annyira kedvelt volt, hogy Festetics Tasziló egyszer a győztes versenylovát is megitatta a nemes nedűvel.

A Festetics család első udvarmestere, Thiery Hyppolit felügyelte és látta el a kastélyba érkező mindig népes, rangos vendégsereget, munkásságának és a régi keszthelyi magas minőségű gasztronómiának állít emléket a Zenit Balaton teraszán található szobor.

 

 

Festetics ízek napjainkban

Keszthely évtizedek óta rendezi meg a Város napját, melynek időpontja minden év júniusának első hétvégéje.

A Festetics Gasztronómiai Éttermi hét hagyományteremtő jelleggel Keszthely Város Napjához kötődően kerül megrendezésre, idén 2024. május 27. és június 2. között. Célja, hogy a Festetics-örökség ne csak látnivalókban és szellemiségében, hanem ízek által is megismerhető legyen.

 

Ebben az időszakban nyolc Keszthely és környéki étteremben színesítik az étlapot a Festetics család nevéhez köthető ételekkel.

FESTETICS ÉTELEK

LEVESEK

-Saláta leves sült saláta szívvel és vargánya gombás fással

-Festetics halleves

ELŐÉTEL

-Libamáj terrine rétegezett alma tortával, mazsolás kalács

FŐÉTELEK

-Vörösboros szarvas lapocka pirított csontvelővel, ceruzabab, Anna burgonya

-Fogas filé rák paprikással és vajas galuskával, saláta szívvel

DESSZERTEK

-Somlói galuska

-Festetics tortácska

-Rizspuding Császárné módra friss gyümölcsökkel

HOL kóstolhatjátok a FESTETICS ÉTELEKET?

Halász Csárda – Keszthely

John’s Pub and Restaurant -Keszthely

Tompos Étterem Keszthely

Vadaskert Vendéglő – Keszthely

Anita Étterem – Gyenesdiás

Zenit Balaton Étterem – Vonyarcvashegy

A Páholy – Balatongyörök

Zöld Elefánt Étterem – Zalaapáti

 

cím:Helikon u. 22., Vonyarcvashegy

Facebook: Hotel Zenit Balaton

fotók: Hotel Zenit Facebook 

Írjon véleményt