Iszkor
Erdőkön, hegyeken és kanyargó utakon át jutottunk el az Iszkorba, abba a különleges étterembe, ahol a helyi alapanyagokból születő, szezonális konyha egy fiatal séfpáros kezei között válik emlékezetessé. Mályinka csöndje és a tányérokon érkező ízek egyszerre nyugtatnak és inspirálnak – ha egyszer megérkezel, tudni fogod: itt valami igazán fontos történik.
Van egy pont az országban, ahol az út már-már mesébe hajlik. Mi Lillafüredről indultunk, és a Bükk erdején keresztül haladva értük el Mályinkát, azt az apró települést, ahol mintha megállt volna az idő – és ahol egy fiatal séfpárosnak köszönhetően újra mozdulni kezdett. Az Iszkor nem csak egy étterem. Egy történet. Egy szándék. Egy álom, amit valóra váltottak. Ahogy megérkeztünk, rögtön éreztük, hogy itt valami különleges történik. A teraszról nyíló kilátás, a ház körüli nyugalom és az étlap rögtön sejtette: itt nem csak enni fogunk – hanem emlékezni is
Előételnek spárgakrémlevest választottunk. A tavasz frissessége kanalanként robbant be, a zöld spárga üdesége, a tökéletesen beállított savak és a krémes textúra igazi bevezetés volt abba a világba, amit az Iszkor képvisel. Minden kortyban ott volt a környék levegője, az erdő zöldje, és valami játékos, mégis nagyon tudatos elegancia.
Ezután harcsa érkezett – és az ízek emléke még most is velünk van. Tiszta, karakteres, tökéletesen elkészített hal, amit nem nyomott el semmi, de mégis minden falatban volt egy kis plusz: egy jól eltalált fűszer, egy ízbeli csavar, ami újra meg újra visszahozta a figyelmünket a tányérra. Nem túl sok, nem túl kevés – hanem pontos. Megérkezett.
Az Iszkor egyik legnagyobb varázsa, hogy a séf, Pohner Ádám, nem sablonokból dolgozik. Minden fogás az adott évszakra és az éppen elérhető helyi alapanyagokra épül. Pisztráng, medvehagyma, erdei gombák, kézműves sajtok – mind-mind a környék őstermelőitől érkeznek, és Ádám ezekből álmodja meg újra és újra az étlapot. Itt nincs állandóság – csak frissesség, kreativitás és mély tisztelet a természet iránt. Az étterem neve, az Iszkor, a helyi tájnyelvből származik – és már ez is jól mutatja, hogy mennyire mélyre nyúlnak vissza ebben a munkában. Nem erőltetnek semmit, csak teret adnak annak, amit a táj, az évszak és a termelők kínálnak. A mályinkai Iszkor egy valódi oázis a gasztronómiai térképen – és ha egyszer átéljük az oda vezető út varázsát, megízleljük a tányérokon érkező történeteket, biztosan vissza akarunk majd térni.
cím: Mályinka, Lillafüredi u. 245/5, 3645
web: Iszkor
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra