Amikor Amerika tényleg visszainteget – Magyar sikerek a tengerentúlon

Erős kezdés 2017-re: egy hét leforgása alatt három magyar étterem is felkerült az ottani toplistákra, sőt, van még egy csavar is az események láncolatában, hiszen egy étterem a háromból Los Angeles-ben van, és igen, jól olvasták, magyar helyről van szó, de nem magyarosról, csakhogy tiszta legyen. A Márga bisztró, a Szimply és a Tom George Italian sikeresen vette be a világ egyik legnagyobb gasztrojátszóterét. Utánajártunk mi lehet a titok, ami elrepítette hírüket ilyen messzire is.

A listahullám fodrain

Megjelent a New York Times online kiadásának a 52 Places to go in 2017 cikke, amelyben immáron Budapest is szerepel, mint izgalmas desztináció. A város egyik vonzerejeként pedig a budapesti vendéglátóhelyeket is kiemelték a szerkesztők.
“A vasfüggöny utáni Budapest igazán élénk metropolisszá vált. Egyre inkább érezhető a városban a vonzó, fiatalos energia, például olyan új éttermekben, mint a Szimply és a Márga Bisztró…”  – írja cikkében a lap, amiben az éttermek, illetve bisztrók mellett szóba kerülnek a magyar designboltok termékei, ékszerei is, és az egyre népszerűbb, boutiq hotelt kategóriában, a Hotel Rum stílusos eleganciája.

Balaton-Budapest-Amerika: Márga bisztró 

A csopaki Márga Bisztró már bizonyított nekünk kifinomult, szerethető vendéglátásával. “Széles kör számára értelmezhető gasztronómiát viszünk: minőségorientált, innovatív és hagyomány kedvelő egyben. Amit pedig mindig szem előtt tartunk: mit szeretünk? Mitől vagyunk boldogok? Ez vezet bennünket és mind a két éttermünkkel ennek a filozófiának szeretnénk megfelelni.” -mondja Deli János a tavaly Budapesten megnyitott egység, a Márga Bisztró tulajdonosa.

“A budapesti MÁRGA a csopakinak egy urbánus, szofisztikáltabb változata önálló egyéniséggel. Egy szerethető hely volt az elképzelés, ami nemzetközi szinten is megállja a helyét. Kárpát-medence alapanyagai, pannon konyha erős, balatoni behatással. Sok balatoni alapanyagot használunk itt is: mandula, levendula, szőlő és persze a csopaki borok is velünk jöttek.”-tulajdonosként roppant büszke csapatára, elsősorban a konyhát vezető, ambíciózus, fiatal séfre, Horváth Ákosra, hogy pár hónappal a nyitás után, ekkora elismerésben részesültek.

Marga_kombo_2

Deli János, a Márga bisztró társtulajdonosa

Szimply, a brunch szerelem

A Károly körút 22-es szám alatt eldugott belső udvar végében fekvő aprócska hely pár éve nyitotta meg kapuit, de máris dübörög. Csak reggelivel és brunch-csal, ennek megfelelően délután 4-ig lehet betoppanni hozzájuk. Alapvetően az egészséges étkezésre épül a koncepció, egészen egyszerű ételekből olyan hihetetlenül kreatív és látványos reggeliket készítenek, amikhez foghatót Európában nemigen találni.
Honnan inspirálódnak ? A nemzetközi, leginkább ausztrál blogokat, éttermeket követve szerzik az ihletet, amit aztán közös ötleteléseken osztanak meg egymással. Ők tehát az élő példa arra, hogy az internet és a social media világa hogyan tudja segíteni a vendéglátóipari egységeket. Minden hónapban új reggelilapot dobnak piacra, hogy a törzsvendégek se unják meg a kínálatot. Amennyiben teltház van, gondoskodnak róla, hogy ne kelljen az utcán ácsorogva várakozni, ugyanis a kis speciality kávézójuk, a Kontakt mindössze egy lépésnyire van a helytől. Sőt mi több, külföldieknek vagy vidékről érkezőknek még airbnb-vel is tudnak szolgálni a srácok.

Szimply - reggeliző és brunch étterem (Fotó: Szimply // Facebook)

Szimply – reggeliző és brunch étterem
(Fotó: Szimply // Facebook)

A TG Italiano a világ másik felén is sikeres

Az LA Eater magazin pedig év elején rögtön nekiugrott a 22 legmenőbb Los Angeles-i éttermnek. A népszerű, belvárosi Tom George amerikai egysége a lista 19. helyét foglalja el. Wossala Rozina gasztronómus és Krausz Gábor séf segítségével a TG gyorsan népszerű lett Los Angelesben is. A tavaly decemberben nyílt étterem semmiben sem hasonlít az itthoni TomGeorge-ra, egy sokkal dinamikusabb, mediterrán- olasz konyhát képvisel, míg a hazai inkább a klasszikus vonalat – ezt már Wossala Rozina mondja a GastroGuide-nak. A Los Angeles-i projektről három évvel ezelőtt, pont a Bestia tervezésének közepén hallott először, aminek egy fontos szakasza épp Amerikában történt. Végigkövette Budapestről a TomGeorge Los Angeles felépülését, aztán tavaly szeptember közepén jött a hívás, hogy kicsit változott a koncepció és szükésg lenne rá az étlap összerakásában. Addigra már annyira összecsiszolódtak Krausz Gáborral, hogy együtt vágtak bele a kalandba.
(A teljes interjú hamarosan a gastroguide.hu-n)

Wossala Rozina és a Los Angeles-i Tom George (Fotó: Wossala Rozina // Facebook, TG // www.la.eater.com)

Wossala Rozina és a Los Angeles-i Tom George
(Fotó: Wossala Rozina // Facebook, TG // www.la.eater.com)

Írjon véleményt