A Balaton nem alszik mély téli álmot

Közép-Európa legnagyobb tava nem csak tavasztól őszig számít izgalmas úti célnak: a téli hónapok is tartalmas időtöltést ígérnek az idelátogatóknak. Igaz, a csendesebb, nyugalmasabb táj ilyenkor egészen más hangulatot áraszt a turisztikai szezon megszokott nyüzsgéséhez képest. Aki úgy dönt, hogy télvíz idején utazik a környékre, teljesen eltérő élményekre, feltöltő nyugalomra és ráérős gasztronómiai kalandokra számíthat.

Szabadtéri programokban szerencsére 0 fok alatt sincs hiány. A legizgalmasabb időtöltésnek egyértelműen a befagyott tó jegén való korcsolyázás és fakutyázás ígérkezik, de ha erre nincs mód, akkor is van miért nekiindulni a téli Balatonnak. Akár gyalog is. A tó körüli túraútvonalak, különösen a Kék-túra északi parti szakasza hobbi-túrázók számára is kifejezetten járható. A Balaton körül több mint 20 kilátó várja a bámészkodókat a modern badacsonyi toronytól kezdve a nemrég átadott tihanyi kilátóig.

12491974_637117146431090_5581572068078243693_o
A lenyűgöző téli Balaton (Fotó: Szeretlek Balaton / Czakó Balázs)

A felsoroltakon kívül is bőven akadnak olyan helyek, amelyeket nyáron és télen is érdemes felkeresni. Ilyen például a Káli-medence talán leghíresebb nevezetessége, a Mindszentkálla és Szentbékkálla határában húzódó Kőtenger.

Mindegy, hogy az északi vagy a déli parton bóklászunk, attól sem kell tartanunk, hogy éhen maradunk. Bár az éttermek, csárdák és egyéb vendéglátó egységek egy része csak tavasztól őszig van nyitva, így is szép számmal akadnak olyan helyek, ahol télidőben is tárt karokkal fogadják a vendégeket. Nem szabad megfeledkezni a borospincékről sem, amelyek ugyancsak várják a látogatókat, igaz, sok helyen csak előzetes bejelentkezés után.

címkép: I love Balaton
(x)

Keresőszavak:

Írjon véleményt