Vendégséf, gasztro-reality Vajda Pierre-rel – A séf: Tóth Szilárd

A következő Vendégséf Tóth Szilárd, az Innio séfje. Szilárd többek között dolgozott a Borkonyhában, ahol a Michelin csillagos Sárközi Ákos séf konyhai stílusát is magáévá tehette. Ezzel együtt manapság leginkább saját elképzeléseit valósítja meg. Nem volt kétséges, hogy hozzá fordulok, amikor kiderült, hogy egy olyan család kéri a segítségemet, ahol az asszony vegetáriánus, viszont a kamasz fia legszívesebben húst enne hússal napestig. Az volt a kérése, hogy készüljön egy olyan étel, ahol ez a két szempont összeegyeztethető. Fából vaskarika, gondoltam, de aztán szerencsére eszembe jutott Szilárd.

Majdnem töltött káposzta

Elmentem hozzá az Innióba, mellékesen ettem egy jót, sőt nagyon jót, de erről majd máskor. Szilárd javaslata, egy vega töltött káposzta volt. Megesküdött rá, hogy a húsimádó srác nem fog rájönni, hogy a töltelékben hús helyett, egy népszerű húspótló készítmény, ún. szejtán (gabonahús) lesz.  
Közben azon filóztam, hogy miért van az, hogy még az elszánt vegetáriánus szóhasználatban is ott van a ‘hús’, mintha az valamilyen mértékegység lenne, na, mindegy, lényeg az, hogy legyen egy vegetáriánus töltött káposztánk, ami egy húsevőnek is tökéletesen illúziókeltő. Szilárdnak még ez sem volt elég, mert kitalálta, hogy nem a szokásos savanyított káposztából készítené az ételt, hanem egy kimcsit, vagyis koreai káposztát kreálna. Arra gondoltam, hogy ez talán túl bonyolult lesz, de megnyugtatott, hogy a kimcsi készítés sima otthoni körülmények között is elvégezhető. Elmondta, hogy miként készül: erjesztett kínai kel, jégcsap retek, rákszirom, újhagyma, uborka, chili, fokhagyma, gyömbér. A tejsavas erjesztés a lényeg, a többi összetevő változhat. A leveleket ki kell szárítani, majd amikor már teljesen szárazak, akkor só, és víz keverékben áznak, ehhez jönnek, jöhetnek a fentebb felsorolt fűszerek. Szobahőmérsékleten érleljük, az ötödik nap eléri a kellő erjedtséget, akkor a legjobb. Szóval ez kábé annyi meló, mint kovászos uborkát készíteni házilag.

A szejtán készítés még egyszerűbb, de azt most itt nem árulom el, nézzék meg az RTL-en vasárnap 10:55-kor kezdődő  Vendégséf című műsorban.  Érdemes, nem csak vegáknak.

Írjon véleményt