A séf, akiért odavan a fél világ – Massimo Botturával reggeltől estig

Massimo Bottura modenai éttermét a Restaurant magazin nemrég a világ legjobbjának választotta, de akkor is hallhattunk róla, amikor az olimpiai faluban megmaradt alapanyagokból a riói rászorulók számára készített vacsorát. A sztárséf a 1843-nek elmesélte milyen számára egy tökéletes nap.

 

A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura) on

Reggeli

„A reggeli olyan luxus, amit ritkán engedek meg magamnak” – mondja. De a New York-i Nomad étteremben azért szívesen elücsörög reggelente. A szoba melegsége és az eldugott sarkok teszik különlegessé ezt a helyet számára. Az étteremben, ami a séf New York-i törzshelyévé vált, még a kedvenc olasz napilapjait is külön megrendelik számára. A reggelije mindig rántotta, lazac és pirított mákos bagel krémsajttal. A kávéjára nagyon kényes, minden reggel dupla eszpresszót iszik tejhabbal.

Fotó: www.thenomadhotel.com

Fotó: www.thenomadhotel.com

Ebéd

Bottura nagy műgyűjtő, a felesége, Lara Gilmore fertőzte meg ezzel a szenvedéllyel. Mialatt műalkotásokat keresnek az étterembe vagy az otthonukba, szeretnek megebédelni a New York-i Seagram Building bárjában. A séf odavan a szaftos és ropogós baconös és gruyère sajtos hamburgerükért, amit helyben sült buciban szolgálnak fel. Saját bevallása szerint egyébként nem egy nagy hamburgerrajongó, de azért ő is tervezett egy olaszos verziót cotechinóval, parmezánnal, salsa verdével és balzsamecetes majonézzel. „Egy óda annak a két helynek, amit a világon a legjobban szeretek: Modenának és New York-nak.”

Fotó: www.dezeen.com

Fotó: www.dezeen.com

Délutáni tea

„Miért teáznék, ha helyette koktélozhatok is a Connaught-ban?” Amikor Londonban jár, rendszeresen meglátogatja a hotel bárját. „Imádom a pultosok energiáját, különösen Agostino Perronét. Általában megkérem, hogy lepjen meg valamivel a Martinik és a bitterek közül, ami lehet akár grapefruitos vagy kardamomos is.”

Fotó: www.chilledmagazine.com

Fotó: www.chilledmagazine.com

Vacsora

Nagy kedvence a Sukiyabashi Jirō nevű tokiói sushiétterem. Itt a sushi séf, Jiro egyesével adogatja a vendégek kezébe a sushit – egyszerre egy darabot – majd figyeli őket, amíg elfogyasztják. Azt szeretné, hogy éljék meg a pillanatot. „Egy meditációs folyamat tökéletes ízekkel és textúrákkal körítve.” – ecseteli lelkesen Bottura. „A hőmérséklet nagyon fontos Jiro-nak, a keze melegét átveszi a hal és a rizs. Saját magamra emlékeztet – a tökéleteset keresi, de mindig képes rácsodálkozni a dolgokra. Amikor kilépek az étteremből, úgy érzem, mintha hipnotizáltak volna.”

Fotó: www.ericvokel.com

Fotó: www.ericvokel.com

Éjféli nasi

„Mint minden séf, én is imádok éjjel nassolni.” Néha csak a kutyájával, Lunával osztja meg a finom falatokat: culatello sonkát, sajtot és pikáns mostardát egy szelet pirítóson. „Ideális esetben anyám asztalánál ennék tortellinit és húslevest”- mondja. Az édesanyja már nem él, de Bottura fia, Charlie készít elég tortellinit helyette is, ugyanis egy tortellini-gyártó programot hozott létre autista tinédzserek számára. „Így mindig van belőle a fagyasztóban.”

Nyitókép: Keith Pandolfi // www.saveur.com

Írjon véleményt