Milyen borokat isznak a vizes VB vendégei?

A szervezők sem tudták, hogy az egri borász, akit a VB borbeszállítójának választottak, egy egykori junior válogatott kerettag, aki ma is aktívan vízipólózik. Demeter Csaba otthon érzi magát a vízben, két évtizede otthonosan mozog a borkészítésben, ha elmegy otthonról, mégis sört iszik.

Milyen borokat ittak a budapesti világbajnokság megnyitójának díszvendégei?

A 2012-es Egri csillagnak már a kora is jelzi, hogy egy jól sikerült bor. Az Egri Csillag egy olyan fehér házasítás, amit csak egri borászatok készíthetnek. Mi fahordóban érleljük, és fröccsnek és tisztán is szeretjük, mert rengeteg gyümölcsös jeggyel rendelkező, illatos bor. Vörösnek az illetékesek az Egri Bikavér Classic 2013-at választották. A bikavér az egri borvidéki régi tradicionális házasítása, mindig kékfrankos az alapja, mindenképpen testes, sűrű és zamatos bor. A mi bikavérünkben a kékfrankos, cabernet franc és a merlot is az előnyös oldalát mutatja, amitől egy könnyen fogyasztható, sok gyümölcsös ízt tartalmazó, selymes-lágy, mégis mély bor lesz 12-13%-os alkohol százalékkal.

Hogy jött ez a felkérés?

A magyar szervező bizottságtól hívtak fel, hogy kiválasztották két borunkat, amiből vennének egy nagyobb mennyiséget, és azzal kínálnák a meghívott vendégeket. Én meg úgy gondoltam, hogy nem pénzt kérek cserébe, hanem azt, hogy hadd legyen enyém a hivatalos borbeszállítói cím, és használhassam a VB logóját a világbajnokság alatt polcra kerülő palackjaimon.

A most zajló arculatváltás is ilyen megfontolásból megy végbe a Demeter Pincészetnél?

Nem. Az arculatváltást az teszi szükségessé, hogy elindultunk az organikus szőlőművelés és borkészítés felé. Amellett, hogy egyre inkább csak természetes szerekkel védjük a növényt, a szőlőn kívül is óvjuk a természetet. A palackjaink címkéi eddig műanyagból készültek, amit nem lehet összeegyeztetni az organikus világnézettel. Vagyis a gondolkodás hozta magával a designváltást, aminek folyományaként hamarosan egy letisztult, elegáns, természet közeli hatást sugárzó, újrahasznosított papírból készült címkét ismerhet meg a nagyközönség.

Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen átállás?

Sokat, ahhoz képest, amennyi idő alatt a címkét és a designt le lehet váltani. Türelem kell hozzá, mert 3-5 éven belül szokja csak meg teljesen a növény a másfajta védekezést. Ez nem lehet csupán egy marketingcél, mert nincs olyan marketingterv, amely ennyi plusz költséget elbírna: ily módon állítani elő a bort körülbelül másfélszeresébe kerül, mint az általános vegyszeres eljárásokkal. Ha a tettek mögött nincs gondolkodásbeli elköteleződés, akkor az első pár forintos eltérés után fel fogja adni a termelő – volt is erre példa a régiónkban. Szerencsére azonban vannak más egri borászok is, akik kitartónak tűnnek ezen az úton, ilyen például a Szent Andrea, amely komolyabb eredményeket ér el a biodinamikus gazdálkodás terén.

Tudjuk, hogy egy borász sosem unatkozik, de ez a mostani időszak felettébb sűrűnek tűnik a pincétek táján

Két évtizede vettem át édesapámtól a gazdaságot, és bár nagyon sok minden történt azóta, valóban különösen izgalmasak ezek az idők. Eddig csak a 150 pincéből álló Kőlyuk pincesoron voltunk személyesen megtalálhatóak Egerben, de augusztustól lesz egy nyitott pincénk a Szépasszonyvölgyben is, mert a turistákkal is szeretnék találkozni. Eger továbbra is letaszíthatatlan az ország leglátogatottabb városainak képzeletbeli dobogójáról, de a borozni vágyó vendégek nagy része csak a Völgyben látogat pincéket. Ezt fölismerték a komolyabb pincék is, így a Szépasszonyvölgyben már legalább 10 olyan van, ahova bármikor be lehet ülni, és a minőség ugyanaz lesz.

Számos elismerést nyertél, melyik a kedvenced?

2000-től több nemzetközi díjat sikerült elnyerni, amik közül a legnagyobb eredmény szerintem, hogy Hanga nevű borom két egymás utáni évben (2010-2011.) is aranyérmes lett a Challenge International du Vin világversenyen Bordeaux-ban. A legbüszkébb pedig arra vagyok, hogy Az év fiatal borásza (2010.) után 2014-ben nekem ítélték Az év egri bortermelője díjat.

Ezek fényében nyilván nem bántad meg, hogy a családi mesterséget vitted tovább, és nem lettél vízilabdázó?

A vízilabda akkoriban amúgy sem volt “perspektivikus egzisztencia”. Ifjúsági és junior válogatott kerettag is voltam, de a folytatáshoz fel kellett volna költöznöm Pestre, amit akkor nem vállaltam. A sors fintora, hogy később a 22. kerületi Soós István Borászati Szakképző Iskolában kötöttem ki. Továbbra is a vízilabda a szerelmem sportban, az uszodába járást sosem hagytam abba, és most újra játszom egy amatőr csapatban.

Ha csigaházként el kéne vinned a pincédet, melyik borvidéket választanád a letelepedéshez?

Az országon belül nincs ilyen, mert Egerben minden van, ami a jó borhoz kell. Határainkon túl a Rhône völgyének északi részén található Côte-Rôtie-t választanám.

Miért van az, hogy ahányszor találkozunk, sörözünk?

Egyrészt, mert szerencsére már jelen vannak a jó cseh sörök és a magyar kézműves sörök is Egerben. Másrészt azért, mert nekem ez a szórakozás. Ha bort iszom, akkor közben dolgozok.

——————————

Demeter Csaba (40)

Pince: Demeter Pincészet, 3300 Eger, Kőlyuk pincesor 28-30.

Első évjárat: 1886.

Első palackozott tétel: 1999.

Éves palackszám: 80.000

Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc, kékoportó, szürkebarát, olaszrizling, chardonnay, hárslevelű

Írjon véleményt