42 Restaurant & Bar = katarzis

42 Restaurant & Bar Esztergom

Friss koncepcióval és új névvel nyitott újra a 42 Restaurant & Bar

Az esztergomi Bistro42 neve mindenkinek ismerősen cseng, aki otthonosan mozog a hazai gasztro-világban. A 42 Restaurant and Bar néven újranyitott étterem megújult koncepció mentén, alapjaiban átalakított különleges enteriőrrel és nagyvilági szemlélettel várja a vendégeket, kliséktől és besorolásoktól mentesen.

 

Már maga Esztergom is elegendő csodát tartogat, hogy megérje átutazni érte az egész országot. Barna Ádám és Varga Sándor azonban egy külön világot álmodott meg a korábbi Bistro42 falai közé, ami a kisváros közepén is egy metropolisz hangulatát árasztja. A frissen megnyitott és nagymértékben átalakult 42 Restaurant & Bar a Bistro42, míg a hozzá tartozó Room42 a Rudolf-Ház Boutique Hotel örökségét viszi tovább. Az új stílust utazások, számos ország felfedezése és kóstolások sora ihlette. A Bistro 42 már nem sokkal a megnyitása után az ország legjobbjai közt került fel a Dining Guide 2021-es listájára. Barna Ádám séfet szintén az élvonalban tartják számon, 2018-ban az Év Séfje-díjat is elnyerte.

“Évek óta problémának érzem, hogy nem minden ételt tehetek fel az étlapomra, mert nem illeszthetőek az étlap stílusához. Jóval gazdagabbnak és sokszínűbbnek látom a világot annál, hogy valamit ne csináljak meg pusztán ilyen megfontolásból” – mondja a séf, aki Varga Sándor tulajdonossal karöltve egy még magasabb szintre emelte az élményt: a céljuk katarzist teremteni a vendégek számára.

 

“A világ ütőerén tartjuk az ujjunkat, így az étterem jelenlegi formájában nem lehetne ennél kortársabb. Nem a jövő és nem a múlt határoz meg minket, amit mi csinálunk az a jelenkor csúcsgasztronómiájának a legerősebb lenyomata.”

Barna Ádám továbbra is együtt él majd a régió minőségi alapanyagaival, ám nem ragad le a kacsamáj-mangalica vonalon. Nemzetközi élményei egyfajta sajátos fúziós konyhát inspiráltak, ami nem pusztán különböző nemzeti ételeket olvaszt össze, hanem korlátok nélkül merít a világ minden tájáról.

Az étlapon így egyszerre tűnhet fel egy közép-amerikai ihletésű fogás, vagy a kortárs magyar konyha remekei.

Ez a világra nyitott gondolkodás tükröződik az új 42 filozófiájában, amely a teljes szabadság jegyében született meg. Az enteriőr is a multikulturális hangulatnak megfelelően alakult át: az étterem belső terét Csap Viktor és csapata tervezte meg, hogy passzoljon a megújult koncepcióhoz.

 

“Emberek vagyunk, nyitottak világra, mégis megvannak a hagyományaink. Ennek a kettőnek a találkozása, ahol összemosódik a gyermekkorunk és a világból érkező összes élményünk. Ezeket a gasztronómiában még senki nem fogta meg olyan jól, ahogy mi tesszük” – hangsúlyozza Varga Sándor tulajdonos.

Barna Ádám hozzáteszi: a célja félretenni a dogmákat, és hosszas degusztációs menük helyett inkább teljesen egyedi, karakteres fogásokat varázsolni a vendégek elé, méghozzá a gourmet éttermek kiemelkedő színvonalán.

 

“Sok, nem egymásra épülő alapanyag és étel kerülhet egyidejűleg a vendégek elé a 42-ben, ahol egy egyszerű Waldorf saláta is lehet – ha másféleképpen is, de olyan emlékezetes, mint a báránylapocka. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy kibújok a bőrömből. Minden megmarad, amit örömmel képviselek és amit eddig is szerettek a vendégeink, csak kiegészül valami többel és mással, amit eddig nem mutattunk meg magunkból. Egy élményhangsúlyú, kötetlen éttermet látok magam előtt, ami nem a konyhai koncepciókról fog szólni, hanem egy jó helyről, ahogyan mi látjuk a világot” – hangsúlyozza a séf.

Írjon véleményt