Nyomokban kockás abroszt tartalmaz: a Harapó Mókus

Harapó Mókus vendéglő

Jövőre lesz 30 éves az óbudai Harapó Mókus. A roppant kedves elnevezés egy igazán családias, melegséget sugárzó és hangulatában is kedves vendéglőt takar; ismerjétek meg most ti is!

 

1992-ben Racsek Iván Németországba költözött azzal a céllal, hogy némi tapasztalat- és tőkeszerzés után hazatérve megnyissa majd a saját vendéglátóhelyét. Édesapja is kacérkodott az étteremnyitás gondolatával, így felvetette: mi lenne, ha közösen vágnának bele? Mire év végén hazatért, már megvolt a hely, ami eredetileg zöldséges volt, ezért teljes átalakítással indítottak. Harapó Mókus néven nyitottak meg 1993. április elején, és bár gyakran kísértette őket a névváltoztatás, de valahogy mindig ellenálltak neki. És hogy miért Harapó Mókus?

 

– A mókus az óbudai lét jellemző kisállata, amiatt választottuk, amihez társítani akartunk at, ami az étkezésre utal. Sokáig ötleteltünk, végül a harapós, harapó ragadt meg mindenkinek. Akkoriban egyébként nem nagyon szíveltem ezt a dolgot, de „atyai nyomásra” elfogadtam én is. Később, amikor már önállóan vezettem a helyet, felmerült, hogy megváltoztassuk, de mégis maradtunk ennél a névnél, sőt, mi több a vendéglő kifejezést is meghagytuk. Nemcsak a vendégek szívéhez nőtt hozzá a név – mesélte a kezdetekrőlRacsek Iván, tulajdonos.

 

 

Hagyományok újraformálva

A család minden tagja beszállt, Iván felesége és édesanyja is, így a családias kifejezés itt tényleg szó szerint értendő. Még megvan az első étlapuk is, a hagyományos, abszolút klasszikus ételekkel: húslevesek, rántott máj, sajttal-sonkával töltött sertés, brassói aprópecsenye, mátrai borzaska. Ekkor még feleakkora volt az étterem, mint most, úgy hat asztal plusz a terasz. Majd szépen lassan bővültek, szépültek, olyannyira, hogy a kilencvenes évek végére a család már csak üzletvezetőként vett részt a vendéglő életében, a tevőleges feladatokat apránként átadták az időközben érkező kollégáknak. Az étteremhez csatolták a szomszédos közértet, majd a kétezres évek elején jött egy nagyobb ráncfelvarrás is.Akkor a kifőzde jellegű hangulatot felváltották egy kissé pubos jellegre és életérzésre – meglepő módon sok kritika érte őket emiatt. A vendégek hiányolták a kockás abroszos, régi vágású, jól megszokott helyet, ami szerintük sokkal jobb volt, annak ellenére, hogy a tulajdonosok inkább előre tekintettek és igyekeztek lépést tartani a változásokkal, modernizálódni és fejlődni. Ragaszkodtak az elképzeléseikhez, végül a törzsvendégek is elfogadták, megszerették az új miliőt.

– Mindig törekedtünk rá, hogy a hagyományokat egy picikét átgondoljuk és újraformáljuk. Már 20 éve ismeretesek vagyunk arról, hogy folyton van az étlapon néhány olyan ajánlat, amellyel igyekszünk kitörni a jól megszokott rendszerből, az unásig ismételt klasszikusok betonbiztos bűvköréből, belecsempészve némi friss ízt, egy falatot a nemzetközi konyhákból – teszi hozzá.

 

 

Régen minden jobb volt?

Az ezredforduló után a néhol idejétmúlt szokásokat és dizájnt levetkőzve, letisztultabb stílusban folytatódott a vendéglő története, jelenlegi kinézetét pedig 2018-ban kapta. A jól bevált elemeket, amelyek utalnak a gyökerekre és a szellemiségre, mindenesetre megtartották, így a kis pepita abrosz is visszaköszön a mostanra melegséget sugárzó, kicsitpubos, bisztrós hatású hely asztalain. Noha ezúttal is voltak kritikusok, a vendégek jelentős része még a vártnál is pozitívabban fogadta a legutóbbi változásokat.

 

A pandémia előnyei

Aztán jött a covid-járvány, amivel két éve küzd a szakma és a világ. Az első bezárások után ők is a kiszállítással próbáltak talpon maradni, az ebédmenüre koncentrálva. A második hullámban pedig már összevonták a Mókust a Stelázsival, és már mind a két étterem teljes étlap kínálatát házhoz lehetett rendelni. De nem csak nehézséget, innovációt is hozott a pandémia.

 

 

– Mindeközben elmentünk abba az irányba, hogy nagyon sok, közel 30 tétel szerepelt az étlapon, ami már nem volt jól tartható. Ennek egyrészt a levehetetlen kedvencek, másrészt az újítási szándék volt az oka. Ebben a covid segített, mert könnyebben ki lehetett választani, hogy mely ételek népszerűek, és sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a séf ajánlat is. Most van 12-13 féle főétel és 4-5 séf ajánlata, amely nagyjából havonta változik, a szezonális, tematikus hagyományokat szem előtt tartva. Év elején a házasság hete és a Valentin-nap környékén tartjuk a pároknak szólóösszetartozás napokat. Utána áprilisban tartjuk a születésnapunkat, aköré építünk mindig valamit. Ősszel természetesen vannak nálunk is liba napok, illetve a borok körül forog az élet, nyáron pedig nagy sikere van a pörköltheteknek. Itt előzném meg a gyakran felmerülő kérdést, miszerint van-e ilyenkor mókuspörköltünk. A válaszom az, hogy természetesen nincs – fűzi hozzá nevetve Iván. – Helyette négy-öt féle egyéb pörkölttel várjuk a vendégeket.

A nagy fákkal körülölelt, zöldellő terasz is sokakat csábít, nyüzsög itt az élet minden nyáron. Azokat, akik ódzkodnak a teraszoktól a rovarok miatt, megnyugtatjuk: igyekeznek szúnyogmentesíteni, hogy zavartalanul élvezhessék mindenkia természet közelségét. Újabban grillezni is szoktak, így a hamisítatlan nyári hangulat és illatorgia uralkodik a Harapó Mókus teraszán.

Nagyon pozitív visszajelzés, mondja Iván, hogy sok törzsvendégük még azután is visszajár, hogy elköltözött a kerületből, mert hiányzik neki a Mókus hangulata.

 

 

Harapó Mókus címe: 1032 Budapest, Zápor utca 69. 

Facebook: Harapó Mókus

fotók: GasztroCam

 

 

Bukovenszki-Nagy Eszter 

 

 

 

Írjon véleményt