A nyári sportoláshoz illő ételek

Nyári sportok

A nyár közeledtével érthető okok miatt az étkezési szokásaink is megváltoznak. A nagy hőségben szervezetünk más ételre vágyik, legyen szó az otthon főzésről vagy egy étterem kiválasztásáról.

A sport szerelmesei számára remek egy időszak, hiszen számtalan sportág nemzetközi versenye kerül megrendezésre. Azonban mit fogyasszanak azok, akik a nyári hőség ellenére is kedvenc sportuknak hódolva szeretnének gyakorolni, edzeni, tréningekre járni? A hőség az egész szervezetünkre kihatással van, így elég csak belegondolni, hogy mennyi energia és munka van abban a teljesítményben, amit egy vízilabda élő közvetítés során látunk, hiszen ez a sportág rengeteg kitartást és áldozatot követel miközben a táplálkozás is kiemelkedő szerepet kap. De gondolhatunk egy kosármeccsre vagy a focira is ahol a maximum teljesítmény elengedhetetlen a nagy hőség ellenére is.

 

Fontos észben tartani, hogy pontosan milyen testmozgásról is van szó, hiszen a különböző sportok más és más igényeket támasztanak szervezetünkkel szemben. Az izomépítés, testünk rugalmasságának fenntartása vagy fokozása, esetleg a fitten maradás mind más étkezést követel meg.

 

 

Ami biztos, hogy a folyadékbevitel elengedhetetlen, hiszen naponta általában 2-2,5 liter folyadékot veszít szervezetünk, így napi 6-8 pohár víz vagy egyéb hidratáló folyadékok fogyasztása javasolt ami az extrém hőség és a testmozgás következtében megnövekedhet. A tea, kávé és a különböző koffeintartalmú italok fogyasztói tartsák észben, hogy mindezek vízhajtó hatásúak.

Ha az izmaink és ízületeink megerősítése a cél, mint például a futók esetében, úgy nem szabad türelmetlennek lenni, hiszen ez egy hosszabb folyamat. Az edzésterven kívül a kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen, hogy szervezetünk mindig megkapja a szükséges tápanyagokat. Fontosak a keményítőtartalmú szénhidrátok, mint a teljes kiőrlésű kenyér, tészta, burgonya, rizs, bab, továbbá a tojás, tej és tejtermékek, valamint sok gyümölcs és zöldség. Ha az edzésünk időtartama meghaladja a 60-90 percet, akkor több szénhidrát (energia) és több protein (izomjavítás) bevitele szükséges.

Ha olyan sportot űzünk ami megmozgatja a szervezet főbb izomcsoportjait úgy tökéletes választás az úszás. Emellett ideális mindazok számára is, akik sérülés után lábadoznak hiszen ez jót tesz az ízületeknek. Úszás előtt célszerű könnyű ételeket fogyasztani, így elkerülhetjük a teltségérzetet, és emésztésünket sem terheljük meg. Rutinunktól függően több energiát adó szénhidrátra, így tésztára, kenyérre, banánra, illetve izomjavító proteinre – csirkére, tonhalra, joghurtra vagy tejre – lesz szükségünk amennyiben hosszabb és nagyobb intenzitású úszásba kezdünk.

 

 

Amennyiben izmaink rugalmasságán akarunk dolgozni, valamint testtartási problémánkatszeretnénk javítani úgy a pilates és a jóga tökéletes választásnak fog bizonyulni. Emellett a számtalan nyújtási gyakorlattal megelőzhetjük az esetlegesen a többi sportból adódó sérüléseket is. Sok folyadékkal, friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, olajos halakkal, illetve a só bevitelének korlátozásával tudjuk segíteni izmainkat. Mindemellett a zöldségek, a citrusfélék és az olajos halak mind a elősegítik a rugalmasságot.

Ha a sportolásunk célja az izomszövet építése, esetleg a kardio gyakorlatok akkor jó úton haladunk ha fogyni szeretnénk. Legyen szó tömegesítésről vagy csak egy erősítő edzésről, étrendünknek mindenféleképpen kell elég energiát tartalmaznia. A szénhidrát és a fehérje a legfontosabb tápanyagok, hiszen a fehérje segíti az izomrostokat és izomszöveteket. Kardió edzéshez a legjobb szénhidrátok: teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, mazsola és egyéb szárított gyümölcsök, banán, alma és bab.

Ha nem vagyunk biztosak, hogy pontosan mire is van szüksége a szervezetünknek úgy érdemes egy szakember véleményét kikérni, hogy a legtöbbet hozzuk ki a sportolásból akár télen akár nyáron.

Írjon véleményt