“Még mindig megvan a lehetőségem, hogy egy séf életét éljem” – interjú Jamie Oliverrel

Vajda Pierre kérdez, Jamie pedig válaszol… különleges interjú a társadalmi felelősségvállalásról, családról (pár napja született meg Jamie 5. gyermeke), otthoni főzésről és még popkarrierről is.

GastroGuide: Társadalmilag nagyon elkötelezett vagy. Amennyiben nem a gasztronómiában dolgoznál, akkor lehet, hogy politikus lennél. Látva aktív jelenlétedet a cukoradó körül, tervezel ilyen szerepet betölteni a jövőben?

Jamie Oliver: Nem, nem tudnék politikus lenni. Az én feladatom az, hogy a kampányoljak és lobbizzam a kormányoknál, hogy az étkezési kultúra oktatása sokkal magasabb szinten valósuljon meg. Fontosnak tartom, hogy ne csak az élelmiszerekről, az ételekről tanulhatnak az emberek, hanem azok elkészítéséről is. Kizárólag így érhető el, hogy mindenki tudatosan táplálkozzon. Remélem, hogy könyveim és televíziós sorozataim is inspirálják az embereket.

GG: Nemzetközi terjeszkedésed középpontjában az olasz éttermek állnak. Miért nem brit helyeket nyitsz?

JO: Imádom a brit konyhát, ne érts félre – valójában írtam is egy könyvet a témában. Nálam az olasz ételek szeretete messzire nyúlik vissza. Már az iskolában magával ragadott, majd amikor végeztem, a legfőbb célom az volt, hogy megtanuljam, hogyan kell a legjobb olasz ételeket elkészíteni. Elkezdtem Gennaro Contaldonak dolgozni, tőle tanultam mindent – ő lett a mentorom, a legjobb barátom, és most már a társam is a Jamie’s Italian-ben. Minden étlapot közösen találunk ki.

GG: Nem kérdés, hogy az olasz konyha meghódítja a világot. Azt mondják, hogy talán azért van ez így, mert könnyű ezeket az ételeket elkészíteni. Egyetértesz?

JO: Az igaz, hogy az emberek szeretik az olasz konyhát, de nem mondanám, hogy könnyű az ételeket elkészíteni. Célunk volt, hogy olyan olasz éttermeket nyissunk, ahol a legjobb, rusztikus olasz ételeket szolgálják fel, elérhető áron. A legjobb alapanyagok beszerzése a sikerünk kulcsa és az olasz ételek egyszerűsége abban rejlik,  hogy jók az alapanyagok. JA amie’s Italian egy hozzáférhető és megfizethető hely, így azt hiszem, vonzó lehet mindenkinek.

GG: Széles körben ismert, hogy Gennaronál tanultál. Mit gondolsz? Szigorú, konzervatív vagy liberálisabb, emberi módon lehet jobban motiválni és tanítani a konyhában?

JO: Sosem szerettem a kiabálást a konyhában. Számomra ez az egész inkább a nevelésről szól. Amit a Neal Street étteremben, majd a River Cafe-ban tapasztaltam, azt adtam tovább a Fifteen-ben is. Mondhatni, hogy ez az éttermeim szellemisége, melyben a csapatmunkának kulcsfontosságú szerepe van. Nekünk fontos, hogy dolgozóink valami részének érezzék magukat, valaminek, amire büszkék lehetnek. Valójában olyanok vagyunk, mint egy család, a szó olaszos értelmében. Gennaro ideje nagy részét a Jamie’s Italian éttermek látogatásával tölti, hogy nevelje, tanítsa, inspirálja a séfeket. Mi ezen a módon szeretnénk motiválni a konyhai csapatokat.

GG: Megbántad valaha, hogy nem lett pop karriered? Lehet, hogy meghódíthattad volna ezzel (is) a világot. 🙂

JO: Egyáltalán nem bántam meg. Nem mondanám éppen karriernek, csak egyetlen számunk volt. Szórakoztatónak és érdekesnek tartottam, de addigra már kezdtem befutni, mint szakács és inkább ezen volt a hangsúly. Meglep, hogy erről még Magyarországon is tudnak!

GG: Biztosan nagyon érdekes befolyásos médiaszakácsnak és gasztronómiai divatdiktátornak lenni. Hiányzott valaha az ún. normális szakács élet, a napi kapcsolatot a vendégekkel, a visszajelzések és a zajos, nyüzsgő konyhai munka?

JO: Szerencsére még mindig megvan a lehetőségem, hogy egy séf életét éljem. Mint azt a csapatom is tudja, nem adok át egy konyhát sem anélkül, hogy beszélnék a séffel és a szakácsokkal. Amikor a River Cafe-ban főztem, még álmomban sem jutott eszembe, hogy egyszer majd a televízióban fogok szerepelni, hátrahagyva minden mást. Imádtam a konyha mindennapi kihívását. A konyháim és a séfeim részei a mindennapi életemnek. Szeretem érezni, hogy képes vagyok embereket inspirálni, hogy főzzenek és egészségesebben étkezzenek.

Jamie-and-Gennaro-z-2

GG: Mondhatjuk, hogy meghódítottad a magyar embereket a televízión keresztül és az étteremmel végre a személyes jelenlét is megvan. Milyen elvárásaid vannak a magyar étteremmel?

JO: Nagyon-nagyon izgatott voltam a magyar Jamie’s Italian nyitás miatt, mert az első étterem a régióban. Minden évben megválasztjuk a legjobb éttermi nyitást, idén egyöntetűen a budavárit választottuk, nagyon profi csapattal dolgozunk, akik hihetetlenül motiváltak és hasonló értékeket vallanak, mint mi. Most már tudom, hogy nagyszerű ötlet volt a Budapesten bővíteni a Jamie’s Italian családot.

GG: Te vagy az, aki kitalálja a recepteket a könyveidbe, a televíziós műsorokba és az éttermeidbe is?

JO: Ötletekből sosincs hiány, mindig valami izgatja a fantáziámat és mindig pörgök valamin. Mindig kikérem a séfjeim és Gennaro véleményét és csapatmunkában dolgozzuk fel a témát.

GG: Mi inspirál téged? Az utazások? Vagy időnként az idő szorítása?

JO: Számos dolog: amikor új helyekre utazom, amikor kísérletezem a saját konyhámban, amikor új dolgokról olvasok.

GG: Nem rég jártál Dél-Koreában. Lehet, hogy ez lesz a következő irány a konyhádban? Mi a következő nagy lépés ami a listádon van?

JO: Nem, a dél-koreai utazás a következő televíziós sorozatom része volt, ami az Everyday Super Food sorozat folytatása. Ebben szeretném megmutatni, hogyan főznek és élnek az emberek a világ legegészségesebb részein.

GG: A gyermekeid tényleg nagyon egészségesen táplálkoznak? Sosem esznek gyorsétteremben? Milyen gyakran főzöl otthon?

JO: Hétvégente és hétközben is, ha időm engedi. Egyébként Jools főz a gyerekeknek, ha nem vagyok otthon. Nagyszerű szakács, a család mindig friss és egészséges ételeket kap otthon. Természetesen szeretjük az édességeket, süteményeket is, de nem minden nap!

Jamie_superfood

GG: Hogyan sikerül egészséges ételeket enni napi szinten? Az emberek gyakran beszélnek az idő hiányáról, aminek következtében nem tudnak normálisan, egészségesen táplálkozni a rohanós napokon.

JO: Ez valójában nem is olyan nehéz, bár nem mondhatom, hogy minden nap így teszek. Kicsit elnézőbb vagyok hétvégén, amikor egy nagy sültet készítek, de hétköznapokon sokkal több zöldséget eszem és már a vörös húsokkal is visszafogottabban bánok.

  1. […] így itt sem maradt családi kötelékek nélkül. Aztán nagyjából 20 évvel ezelőtt, mikor Jamie besétált hozzá, hogy munkát kérjen tőle, valami végérvényesen megváltozott: évekkel később egykori […]

Írjon véleményt