Könnyed gyakorlatok spárgára

Nincs mese, ki kell mondani végre: a spárga macerás zöldség. Azt azonban, hogy minden fáradságot megér, fölösleges kimondani, hiszen rajongói ezt úgyis tudják, az ódzkodókat pedig nehéz meggyőzni.

A titok: az előkészítés

Először is el kell döntenünk, hogy a fehéret vagy a zöldet részesítjük előnyben. Nem könnyű letenni a voksot egyik vagy másik mellett, mindkettőnek van ugyanis előnye is és hátránya is. A fehér spárgát mindenképp meg kell tisztítani, a feje alatt úgy 2-3 centivel kell kezdeni a hámozást, és eltávolítani a külső héjat. A műveletet végezzük burgonyahámozóval, az a legegyszerűbb.
Ez a zöld spárgánál nem feltétlenül szükséges, arról csak a kis pikkelyeket tanácsos eltávolítani. Újabb dilemma a választásban, hogy a zöld spárga általában valamivel olcsóbb, és biztosabbak lehetünk a frissességében is. A fehér spárga hamarabb lesz fás. Cserébe viszont biztos, hogy a fejében nem bújik meg homok, ami bizony a zöld spárgát néha élvezhetetlenné teszi, mert hiába az alapos mosás, áztatás, a fránya homokszemek nem bírhatók távozásra. Mindkettőnél érdemes viszont megtapintanunk a szárakat vásárlás előtt, a friss spárga ugyanis feszes, nem hajlékony, nem fáradt színű. Ha tehetjük, lessünk be a szárvégeket beborító csomagolás alá is, az is sok mindent elárul.
Főzése eltér más zöldségekétől, legjobb összekötözve, függőlegesen edénybe állítani, cukros, sós vízben úgy megfőzni, hogy a spárgarügyek ne merüljenek a víz alá, általános vélekedés szerint azok hamarabb puhulnak, mint a szár rész, ezért számukra elegendő az is, ha gőzben párolódnak. Alumínium edényben ne főzzük, mert a lezajló kémiai reakciók elszínezik a spárgát, és hát sajnos egyáltalán nem előnyére változik ilyenkor a szín. Ha nem dolgozzuk fel közvetlenül vásárlás után, tároljuk a hűtőszekrényben, nedves konyharuhában, nylon zacskóban néhány napig eltartható.

Mit készítsünk a spárgából?

Annyi recept található a szakácskönyvekben, kering az interneten, hogy azok közül választani valóban nem könnyű. A legegyszerűbb és, talán a legeslegjobb, ha vajjal megkenve, sütőben sütjük a spárgát, utánozhatatlanul érdekes ízzel jutalmaz meg minket ilyenkor. Társíthatjuk holland módra mártásokkal, adhatunk mellé dipeket, de a sült spárgával salátákat is dúsíthatunk. Lassan klasszikussá válik az eper-spárga párosítás is, mehet mellé egy kis rukkola, és kész a jó kis saláta.
Adja magát a krémleves is, mint opció, jó is az, de a spárga kedvelőinek már a könyökén jöhet ki. Leggyakrabban köretként szoktuk használni a spárgát, bármilyen húst, halat képes minőségi változáson átlökdösni, ha egy jól elkészített spárgát kínálunk mellé. Akik nem alacsony kalóriatartalmáért fogyasztják, készíthetnek belőle különböző zöldséges lepényeket tejszínnel, tojással, tejföllel, omlós tésztával. Remek partiétel készíthető belőle, ha megsütve pármai sonkába, vagy más nemes sonkába tekerjük. Egy másik variáció, hogy villoghassunk vele egy buliban az, ha leveles tészta ágyat kreálunk neki, belefektetjük a spárgasípokat, meglocsoljuk jó minőségű olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, aranybarnára sütjük. Ha még ennél is tovább akarjuk fokozni az élvezeteket – és a kalóriák számát -, öntsünk a leveles tészta ágyon heverő spárga sípokra tojásos, tejszínes mártást, úgy süssük készre az ételt. Variálhatjuk ugyanezt újhagymával, kecskesajttal, a vendégeink imádni fogják.

Spárga és egészség

Remekül illeszthető diétába, mert nemcsak finom, és ezzel esetleg megtöri annak egyhangúságát, hanem rostjai jól emészthetők, tele van vitaminnal és folsavval, ásványi anyag tartalma verhetetlen. Ha mindezen áldásos hatásait valóban élvezni akarjuk, akkor inkább nyersen fogyasszunk el egy-két spárgasípot – nagyon finom úgy is -, vagy préseljük ki a levét, azt igyuk meg. Kalóriatartalma igen alacsony, ezért aztán nyugodtan ehetünk jóllakásig belőle. 10 deka spárga mindössze 20 kalóriát tartalmaz, biztosan nem lesz lelkiismeret-furdalásunk tőle. Ráadásul jó hashajtó és vízhajtó is, ami a diétában szintén lényeges.

Írjon véleményt