Tökéletes pizzát sütnél? Így csinálja a 26. Pizza Világbajnokság magyar indulója

Sokszor hallani, hogy a pizzánál nincs egyszerűbb étel, mégis ritkán találkozni igazán jó pizzával, és még ritkábban sikerül tökéletesre, ha magunk készítjük. Megkérdeztük hát hazánk egyik top pizza készítőjét, Szabadfi Szabolcsot, a Pármában rendezett 26. Pizza Világbajnokságon pizza pala, vagyis lapátos pizza kategóriában, a világ 50 legjobb pizzása közé került magyar péket, hogy mitől lesz igazán jó ez a klasszikus. Szabi, a Panificio il Basilico alapítója, aki már a Lupán is süti a pizza palát, a következő 5 lépést tartja fontosnak:

  1. A ropogós tésztához magas hőfok kell, ami egy háztartási sütő esetében pizzakővel fokozható. A követ a sütő aljába, a rácsot pedig a legalsó pozícióba helyezzük, és mindig maximum hőfokra állítsuk a készüléket!
  2. Nehéz hidegen nyújtani a tésztát. Vegyük ki időben a hűtőből, és – miközben előkészítjük a feltéteket – hagyjuk szobahőmérsékleten kiengedni!
  3. Ha gyúrás közben összeugrik a tészta, hagyjuk pihenni 5 percet, mielőtt újra belemélyesztjük az öklünk.
  4. Szórjunk búzadarát a tepsidbe, hogy a tészta semmiképpen se ragadjon oda.
  5. A feltétek elhelyezésénél hagyjunk szabadon másfél-két centit a pizza szélén, hogy majd a tésztát is lehessen élvezni, illetve praktikusan azért, hogy a feltét ne kerüljön sütés közben a tepsire. (A tepsi helyett használhatunk sütőpapírt is, a lényeg, hogy olyan felületen süssünk, ami egyenletesen oszlatja szét a hőt.)

Fotó: Szindbád, az utazó

Minket meg érdekelt még 5 dolog, amire Szabitól meg is kaptuk a választ:

Mi az a pizza pala?

Ez egy római típusú pizza, amit 60×35 centiméteresre nyújtanak, és nagy falapáttal tesznek a kemencébe. Sokan tévesen azt gondolják, ez ugyanaz, mint a magyar háziasszonyok körében is népszerű, tepsibe nyújtott pizza teglia. Az igazi palával én először a híres római piac, a Campo de’ Fiori mellett találkoztam. Rögtön beleszerettem, és elhatároztam, hogy én is fogom sütni. De fontosnak tartottam, hogy ebben a kategóriában induljak a világbajnokságon, mert így visszaigazolást kaptam arra, van-e jogom erre a pizza típusra alapozni egy új hely nyitását.

A 48. hely mennyire számít pozitív visszaigazolásnak?

200 indulójával a miénk volt a 6-7 kategória közül a 3. legnagyobb; ekkora mezőnyből szerintem nem rossz az első negyedben végezni. Főleg, hogy a nem olaszok közül csak egy japán és egy francia előzött meg a teljes mezőnyből. De a fő hozadéka az volt, hogy egy csomó olyan emberrel találkozhattam, akik teljes mellszélességgel a minőség és a kézművesség mellett állnak ki.

Mi volt a versenyműveden?

Az olaszok a tésztában variáltak és különböző típusú liszteket kevertek össze, míg a nem olasz indulók próbáltak valami nemzetit vinni bele. Én sózott, sült epret, sült kápia paprikát és mangalica tarját vittem magammal itthonról, majd kint a piacon vettem hozzá mozzarellát és spárgát.

Finomnak hangzik. Sokat gyakoroltál a verseny előtt?

Mindössze háromszor sütöttem le indulás előtt, de így már csak a kemence volt az egyetlen ismeretlen tényező a versenyen.

Jövőre is nevezel?

2018 márciusában a Los Angeles-i Pizzaexpón indulok.

 

A nyitóképet Szindbád, az utazó készítette.

Írjon véleményt