Földi Laci, nem földhözragadt

Földi László

Földi László 8 éve dolgozik Budapest egyik legismertebb és legautentikusabb francia éttermében a Pavillon de Paris-ban. Innen robbant be a köztudatba, A Konyhafőnök show-ban nyújtott kiváló szereplésével, mely egy csapásra ismertté tette.

 

GG: Bevezetésként beszéljünk a Konyhafőnökről?

FL: Szeretnék már túllépni ezen a szereplésen, de annyit mindenképpen fontos elmondanom, hogy számomra ennek a versenynek a legnagyobb hozadéka a Sárközi Ákossal való ismeretség lett, aki azóta is támogatja a munkámat, szakmai fejlődésemet.

 

GG: Mesélj akkor ennek az interjúnak az apropójáról, a legutóbbi jótékonysági vacsoraestről. Ez a márciusi esemény-ha jól tudom-már nem az első alkalom volt.

FL: Valóban nem. A legutóbbi, a tavaly novemberben -a Pavillon de Paris-banáltalam rendezett, nagy sikerű jótékonysági vacsoraest volt. Ezután kaptam felkérést az idei, március 6.-i rendezvényen való részvételre.

 

GG: Miről szól ez a jótékonyság?

FL: A novemberi est bevételét egy autista gyerekeket támogató alapítvány javára fordítottuk. Ez a márciusi alkalom egy sokkal nagyobb ívű vacsora est volt, mellyel a tourette szindrómás gyereket támogattuk.
A 8 fogásos menü egyes elemeit 8 sztárséf készítette, mindenki a saját signature fogásával készült. Nagyon megtisztelő volt a felkérés, hogy én készítsem el a 2. hideg előételt.

 

GG: Milyen fogást álmodtál meg?

FL: Egy olyan ételt, amit itt mutattam be először: hideg libamájat készítettem fehércsokival, málnával és zöldborsópürével. Elsőre elég extrának tűnik az utolsó alkotórész, a zöldborsópüré jelenléte, de mindenképpen szerettem volna kipróbálni ezt a kombinációt, mert hittem benne, hogy különlegesen finom lesz. Bár eleinte a többiek idegenkedve figyelték, végül összeálltak az ízek és nagyon különleges, komplex fogás lett belőle. Nem mellesleg piros-fehér-zöld színhatást szerettem volna elérni, így ez is sikerült.

 

GG: Volt valamilyen különleges fűszer a zöldborsópürében?

FL: Nem, kifejezetten naturális ízűre készítettem, hogy ne vigye el a libamájról a hangsúlyt. Pluszban egy pici kapor „aleis megjelent a tányéron.

 

GG: Ízlett a vendégeknek?

FL: Nagyon szerették, sok elismerést, gratulációt kaptam, ami megerősített abban, hogy jól dolgoztam. Pedig erős volt a „mezőny” mind a séfek, mind a menüben szereplő ételek terén. Sokan jöttek oda hozzám gratulálni az est folyamán, sőt azóta is kapok üzenetekben elismerő szavakat a fogásommal kapcsolatban, ami jó érzéssel, büszkeséggel tölt el.

 

 

GG: Joggal lehetsz büszke nemcsak az általad készített ételre, hanem a jótékonysági tevékenységedre is. Honnan jön ez az indíttatás?

FL: Közhely bár, de igaz, hogy adni jobb, mint kapni. Ételt adni, finomat készíteni, szépen tálalni és elégedettnek látni a vendéget nagyszerű érzés, és ha ezzel még jótékony célokat is szolgálunk, az tényleg nagy öröm számomra.

 

GG: Igazán elegáns, különleges menüsor készült ezen az estén, melynek Te is részese voltál. Munkahelyeden a Pavillon de Paris-ban van olyan étel, amely a Te nevedhez kapcsolódik?

FL: Tavaly év végén készítettem egy tipikus francia hallevest, a Boullabaisse-t, aminek nagy sikere volt a vendégek körében. Sok kutatás, utánajárás, kísérletezés, kóstolgatás előzte meg mire olyan lett, amilyet szerettem volna.

 

GG: Ezek szerint, Te mielőtt elkészítesz egy új fogást, alapos tanulmányozásnak veted alá a receptet?

FL: Igen. Abszolút. Utánajárok az összetevőknek, minden alapanyagot igyekszem a legjobb helyről beszerezni, kipróbálom az elkészítési módot, ízesítem, finomítom, míg tökéletes nem lesz az étel íze.

 

 

GG: Honnan szerzel új ötleteket, élményeket, fogásokat?

FL: Havonta 2-3 napot külföldön töltök, szeretném megismerni minden nemzet konyháját. Megyek, kóstolok, figyelek, gyűjtöm az információkat tapasztalatokat. Hazatérve aztán igyekszem a saját konyhámban kamatoztatni a külföldön szerzett ismereteket, elkészíteni egy-egy fogást, persze hozzátéve egy kis csavart, hogy rám jellemző legyen.

 

GG: Mik a közeli terveid a napi munkán kívül?

FL: Jelentkeztünk a budapesti Gourmet Fesztiválra, majd jön a debreceni fesztivál, rendszeresen konzultálok a Textúra étteremben Sárközi Ákossal, ami folyamatosan segíti a szakmai fejlődésemet. Nagyon sokat jelent az a tudás és gyakorlat, amit Ákos mellett magamévá tehetek.

 

GG: Hosszabb távon?

FL: Egyelőre csak annyit árulok el, hogy egy ismert hazai sztár séffel négykezes vacsoraestre készülünk, de a nagy dobás részleteit majd csak akkor árulom el, ha már minden részletéről biztosat mondhatok. Hamarosan.

 

szerző: Falánk Nő 

Írjon véleményt