Azt, hogy mi is a Globalista Konyha, már a legtöbben tudjuk: egy szenzációs gasztrokezdeményezés, nem mellékesen két szupertehetséges csaj fejéből pattant ki, aminek köszönhetően a világ minden pontjáról séfek érkeznek 2-3 napra Budapestre, hogy az itteni közönség is megismerhesse kreativitásukat.
Eddig főleg Nagy-Britanniából érkeztek nem csak angol vendégséfek, hiszen a Globalista Konyha egyik létrehozója, Laufer Judit Londonban él. Most azonban társával, Balázsy Pannával gondoltak egy nagyot, és Budapestre csábították Loïc Villemint, Franciaország egyik legfiatalabb Michelin-csillagos szakácsát.

A Globalista Konyha létrehozói: Laufer Judit és Balázsy Panna
(Fotó: Globalista Konyha // Facebook)
A francia avantgard
Loïc séf és családi étterme, a Lotaringiában található Restaurant Toya mindent tud, amit egy Michelin-csillagos helynek illik tudnia: szezonnak és az aktuális piaci kínálatnak megfelelően hetente változó menü; közvetlenül az étterem melletti Toya tó halászhajóiról vásárolt friss alapanyagok és a helyi tradíciókhoz ragaszkodó konyhai eljárások: úgy mint a savanyítás, erjesztés és ecetkészítés. És persze egy kis ázsiai ihletésű fúzió.
Kíváncsian várjuk, hogy a budapesti Le Perle Noire éttermben mivel lep meg bennünket, ahol „segédei” az étterem séfje Heiszler Olivér és Szilvásy Mihály, a Laposa Birtok szakácsa lesznek.

Loïc Villemin organikus konyhája – egy erdő ihlette fogás: minden, ami ugyanazon a területen nő, ugyanabban az időben. Fermentált áfonyalevél, fa, gomba, áfonyás majonéz.
(Fotó: Globalista Konyha // Facebook)
Mire számíthatunk?
Előételek:
Ropogós csirkebőr, Gomba és quinoa, Burgonya blini, szivárványos pisztráng ikra, torma, Retek tortácska – Friss 2016 Olaszrizling
Főételek:
Languszta, széna, gabona risotto – KőKövön 2015 Furmint; Zöldséges fogás – Selection Juhfark 2015; Kacsa, csicsóka – Apukám Világa 2015 Olaszrizling
Desszert:
Burgonya desszert, füstölt tojássárgája, tejkaramell, élesztő – Zeus 2015
Búcsúfalat:
Élesztős macaron
Az eseményről bővebben: ITT
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra